Pagerbs Klaipėdos sukilimo dalyvį

Žinomo visuomenės veikėjo ir Klaipėdos sukilimo dalyvio Andriaus Martaus (Martusevičiaus) atminimas bus įprasmintas Skulptūrų parke.

Žinomo visuomenės veikėjo ir Klaipėdos sukilimo dalyvio Andriaus Martaus (Martusevičiaus) atminimas bus įprasmintas Skulptūrų parke.

Siūlymas jau buvo pateiktas svarstyti Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų komisijai, kuri pritarė galimybei įamžinti A.Martaus atminimą ir rekomendavo tai padaryti, pakabinant atminimo lentelę ant paminklo sukilėliams Skulptūrų parke, šalia esamos atminimo lentos, arba įrašant vardą joje.

Su Seimo nario Algirdo Patacko pasiūlyta iniciatyva belieka sutikti miesto tarybai.

Uostamiesčio savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis tikslios sumos, kurios reikėtų darbams atlikti, įvardyti negalėjo.

„Manau, kad įamžinimas neturėtų kainuoti daugiau nei 1 000 Lt. Iškalti vardo ir pavardės raides lentoje nereikėtų menininko paslaugų, užtektų ir savo specialybę išmanančio meistro.

Klaipėdos miesto savivaldybė prižiūri paminklą, skirtą 1923 m. sukilimui, todėl jos garbės reikalas yra pasirūpinti istorinės asmenybės atminimu“, – sakė V.Pakalniškis.

Kaip teigė Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas, A.Martaus nuopelnai ir faktas, jog jis palaidotas čia, uostamiestyje, neturėtų kelti dvejonių dėl jo atminimo įamžinimo būtinumo.

„A.Martus nuo 1895 metų gyveno JAV. Ten nuo 1907 m. rūpinosi lietuvių apgyvendinimu Brukline, bendradarbiavo JAV lietuvių spaudoje, gastroliavo su lietuvių vaidintojais po lietuvių kolonijas bei rinko aukas Lietuvių gelbėjimo ir Lietuvos autonomijos fondams“, – pasakojo V.Pakalniškis.

Pasak jo, A.Martus dalyvavo Klaipėdos sukilime, o Klaipėdos prefektūros apsiausties ir šturmo metu persišaldė ir mirė.

Istorinė asmenybė yra palaidota Klaipėdos kapinėse, netoli paminklo 1923 m. sukilėliams, tačiau tiksli kapo vieta nėra žinoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ūkiškai

Ūkiškai portretas
Ūkiškai sugalvojo: "įamžinti ... pakabinant atminimo lentelę ant paminklo sukilėliams Skulptūrų parke". O gal ūkiškiau ant paminklo sukilėliams prie tilto, miesto centre?

Algirdas Patackas

Algirdas Patackas portretas
Šalia kitų Andriaus Martaus nuopelnų Klaipėdos atvadavime liko neįvardintas vienas altruistiškiausų - jis, pats nebūdamas turtuoliu, atidavė savo santaupas sukilimo finansavimui. Mat, Lietuvos vyriausybė negalėjo šios akcijos finansuoti, ir sukilimas buvo finansuojamas privačiomis lėšomis - dagiausia A.Martaus it kito JAV lietuvio Antano Yvo lėšomis. Šitame kontekste keistai atrodo svarstymai dėl 1000 Lt....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių