Pajūrio parkuose – reti drugiai

Pajūrio parkuose, kur sausuma susikerta su vandeniu, šiuo metu itin gausu vabzdžių, tarp jų – ir margasparnių drugelių. Pajūrio regioniniame ir Kuršių nerijos nacionaliniame parkuose užfiksuoti itin reti šiuose kraštuose svečiai – machaonas ir juodmargis satyras.

Prie Pajūrio regioninio parko (PRP) lankytojų centro Karklėje gėlių darželyje pavyko nufilmuoti machaoną, kurį prieš keliolika metų Lietuvos entomologų draugija buvo paskelbusi Metų vabzdžiu.

Tuomet visų, aptikusių šį drugį, prašyta užrašyti stebėjimo duomenis ir atsiųsti Entomologų draugijai.

Machaonai įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

Drugio sparnai geltonos spalvos su juodomis gyslomis, juodu sparnų pagrindu bei platoka juoda juosta sparnų galuose.

Kelios juodos dėmės išilgai priekinių sparnų priekinio krašto. Užpakalinių sparnų pakraštinė juoda juosta su melsvomis išsklaidytomis dėmėmis.

Dar vieną retą svečią Lietuvoje – juodmargį satyrą – visai neseniai pavyko užfiksuoti Kuršių nerijos nacionaliniame parke (KNNP).

Šį drugelį 2018 m. Lietuvos entomologų draugija paskelbė Metų vabzdžiu.

Nors kaimyninėje Lenkijoje satyras yra gana dažna rūšis, Lietuvoje jis retokas.

Panašu, kad šiltėjant klimatui šios rūšies drugelių bus užfiksuojama dažniau.

Kuršių nerijoje juodmargiai satyrai dar niekada nebuvo stebėti, šiemet liepos pradžioje – pirmas radimo atvejis.

Drugeliai yra baltos spalvos su juodų linijų raštu, tad atskirti nuo baltukų gan lengva.

Pastebėjus šios rūšies drugelį, reikėtų jį nufotografuoti ir duomenis perduoti KNNP direkcijos specialistams arba Lietuvos entomologų draugijai.

"Džiaukimės vabzdžių gausa, jie vis dėlto liudija, kad mūsų gamta dar nėra taip baisiai išnuodyta pesticidais, kaip kai kuriose itin sukultūrintose šalyse. O pajūryje, kur sausuma susikerta su jūra ir yra vabzdžių Pasaulio kraštas, riba, į kurią jie atsimuša, visada susikaupia didesni jų kiekiai. Trumpas tas laikas, kai jie taip masiškai skraido ir veliasi į plaukus. Tiesiog tai yra gamta. Jeigu jau ryžtamės joje būti, nesitikėkime sterilios golfo lauko pievelės", – PRP feisbuko puslapyje įrašė parko darbuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopūstinis Baltrukas

Kopūstinis Baltrukas portretas
Gražus drugelis

A

A portretas
Mačiau po Joninių pievoje, dar pasidžiaugem su mamike, kad labai jau rrtai sutinkamas šitas mahahonas.. Bet nesakysiu kur. Per vasara aš jį kelis karrtus sutinku... Peace
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių