Pajūryje – „Delta“ atmaina: nerimaujama dėl spartaus plitimo

Pirmą kartą Lietuvoje fiksuota vadinamoji „Delta“ koronaviruso atmaina. Ji nustatyta Iš Uzbekistano atvykusiam vyrui, kuris pagal sutartį turėjo pradėti dirbti Klaipėdos rajone įsikūrusioje transporto įmonėje. Didžiausią nerimą kelia tai, kad tris savaites kažkur važinėja taksi vairuotojas, kuris net neįtaria turėjęs kontaktą su šia agresyvesne nei pradine COVID-19 forma užsikrėtusiuoju.

Tyrė tris savaites

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija ketvirtadienį patvirtino mėginių tyrimus.

Iš viso tuo pačiu maršrutu į Klaipėdą keliavo du Uzbekistano piliečiai, tačiau „Delta“ koronaviruso atmaina nustatyta tik vienam jų.

Vyrai į Lietuvą atvyko gegužės 31-ąją. Nusileidę lėktuvu Vilniaus oro uoste, jie sėdo į taksi ir išvažiavo į Klaipėdą.

Abu vyrai į šalį pateko turėdami neigiamus koronaviruso testus. Tai ir kelia klausimų specialistams.

„Jie turėjo kontraktą su viena didžiausių pajūrio krašte transporto įmonių. Joje prieš kurį laiką buvo kilęs nemažas židinys. Gal todėl bendrovė ir toliau laikėsi itin griežtų taisyklių. Darbuotojų kaita ten didelė, todėl atvykusiems Uzbekistano piliečiams iš karto buvo pasiūlytas viešbutis izoliacijai“, – aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

Birželio 1-ąją, būnant izoliacijoje, vyrams atliktas koronaviruso testas.

Atmaina yra sparčiai plintanti, todėl bus patikrinti ir tie, kurie buvo tose pačiose patalpose, tiksliau, galėjo prasilenkti su šiais žmonėmis.

Kitą dieną, birželio 2-ąją, patvirtintas susirgimas. Tačiau kodėl tik birželio 17-ąją paaiškėjo, kad vienas vyrų užsikrėtęs „Delta“ atmaina?

„Reikėtų klausti laboratorijos. Net nežinau, kokiais kriterijais vadovaujantis yra atrenkami mėginiai atmainų patikrai. Pats laboratorinis tyrimas užtrunka, gali praeiti net trys savaitės“, – svarstė R.Grigaliūnas.

Lėktuvo keleivius įspėjo

„Delta“ koronaviruso atmaina – kur kas pavojingesnė už britiškąją.

Šia atmaina sergantis asmuo gali užkrėsti iki aštuonių žmonių.

Britiškoji koronaviruso atmaina gali plisti iki penkių asmenų perimetru.

Todėl suskubta aiškintis, kas keliavo kartu su užsieniečiais.

Asmenys, skridę tuo pačiu lėktuvu su Uzbekistano piliečiais, jau nustatyti.

„Žinome, kas sėdėjo prieš šį vyrą, šalia ar už jo. Bandome susisiekti su jais ir prašome, kad atliktų testus. Mes galime tik rekomenduoti, jų sveikatos klausimais prievartos negalime naudoti. Bet informuoti žmones privalome“, – paaiškino R.Grigaliūnas.

Ieško taksi vairuotojo

Didžiausią nerimą specialistams kelia tai, kad taip ir nepavyko nustatyti, kokiu taksi automobiliu į Klaipėdą atvažiavo užsieniečiai.

„Jie nepamena, neįsidėmėjo. Nežinome, ar vykta taksi kompanijai priklausančiu automobiliu, ar kažkokia pakeleivinga mašina. Belieka paraginti gegužės 31 d. į Klaipėdą užsieniečius vežusį asmenį atsiliepti arba pačiam kuo skubiau kreiptis dėl tyrimo“, – perspėjo R.Grigaliūnas.

Neaišku, ar visą tą laiką nieko taip ir neįtardamas taksi automobilio vairuotojas toliau nepasėjo viruso visuomenėje.

Tikrina įmonę

Penktadienį ryte į transporto įmonę išvyko mobilaus patikros punkto specialistai.

„Mobilioji grupė paims mėginius. Bus patikrinti visi, kurie galėjo turėti kontaktą. Bet tirsime ir plačiau, reikia apsisaugoti. Atmaina yra sparčiai plintanti, todėl bus patikrinti ir tie, kurie buvo tose pačiose patalpose, tiksliau, galėjo prasilenkti su šiais žmonėmis“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Anot jo, abu vyrai jokių simptomų neturėjo, o tyrimai prieš atvykimą buvo neigiami.

„Laimei, buvo atliktas profilaktinis testavimas. Jie izoliacijoje taip pat nejautė jokių simptomų. Realiai jie jau yra persirgę, nieko nejaučia“, – patikino R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tuoj is Anglijos

Tuoj is Anglijos portretas
prives indiskos delta o tada ka darysit valdzioje nieko nedirbantys, tik gejus globojantys!

pensininkė

pensininkė portretas
valdžios atstovai minėjo kad šia DELTA daugiau serga vaikai ,kokia gudri valdžia, dabar liepia skiepyti vaikus tikras sąmokslas daugiau nieko ko siekiama mūsų žemėje per daug reikia išnaikinti virusu, vakcinomis kaukėmis kas toliau jau prie to pripratome ką prigalvos toliau juk nežinome kas bus nuo tų skiepų po metų ar vėliau

Amerikietis

Amerikietis portretas
Negi dar runkelyne yra nepaskiepytų?
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių