Pajūryje išdygo kryžius

Netoli Olandų kepurės neseniai atsiradęs medinis kryžius stebina poilsiautojus. Tik priėję arčiau žmonės perskaito užrašą ant šio žūties vietą primenančio statinio, skelbiantį kovą su šiukšlintojais.

Atoki pajūrio vieta tarp Girulių ir Karklės labiau mėgiama romantikų bei tolimų pasivaikščiojimų entuziastų. Prieš kelias dienas čia atnaujinti mediniai laipteliai, o greta jų išdygo šviesaus medžio kryžius. Iš tolo jis primena stačiatikių kryžių, nes turi dvi skersines lentutes, o apatinė – pasvirusi.

Neramią mintį apie tai, jog tokiu būdu čia galbūt įamžinta kurio nors nuskendusiojo nelaimės vieta, sustiprina jūros bangų krante skalaujami gedulo vainikai.

Tik priėjęs prie kryžiaus smalsuolis suvokia, kad tai – šokiruojantis ženklas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į nesibaigiantį pajūrio šiukšlinimą.

Tekstas ant medžio plokštės kategoriškas ir net įžeidus: „Numetei šiukšlę ir dar akis vartai? Ne gėlių laukais, pievom žalutėlėm, o šiukšlių kalnais pajūris užžėlė.“

Praėjusią savaitę pajūrį švarinę akcijos dalyviai tikino kryžiaus nestatę, Kretingalės seniūnija bei pajūrio regioninio parko vadovas taip pat aiškino kryžiaus statymo neiniciavę.

„Vaikštinėdami pajūriu visokių dalykų matome: vaikai smėlio pilis stato, paaugliai iš akmenėlių širdis iškloja, nenuostabu, kad koks šiukšlėmis pasipiktinęs žmogus ir kryžių galėjo pastatyti. Manau, jis čia stovės neilgai, tik iki pirmos stipresnės audros. Medis – organika, smėlis jį greitai „suvalgys“, - savo poziciją dėstė pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius. – Teritoriją tvarko Kretingalės seniūnija. Formaliai žiūrint, visas ruožas nuo miško iki pat vandens laikomas mišku. Toks statinys priskiriamas nesudėtingiems statiniams, gal ir reikėjo derinti jo statybą su rajono valdžia.“

Parko vyriausiais ekologas Erlandas Paplauskis taip pat nežinojo, kas pastatė kryžių, tačiau tikino nesiimtų jo griauti. Pasak jo, tai greičiausiai esanti privati iniciatyva, šiukšlintojų nachališkumu pasipiktinusių žmonių darbas.

„Aš jau nebekviesiu vaikų švarinti miško ir pajūrio. Gėda, nepilnamečiai renka dėdžių išmėtytus prezervatyvus. Mano įsitikinimu, valdžia turi per mokesčius surinkti pinigų pajūriui valyti“, - tikino E.Paplauskis.

Kretingalės seniūnas Vytautas Gūžas apie kryžių pajūryje nebuvo net girdėjęs. Jis tvirtino būtinai išsiaiškinsiąs, koks tekstas išrašytas lentoje, ir kas turi priekaištų jo darbuotojams.

„Lentelę galbūt nuimsime, o kryžiaus negriausim. Viską skubiai išsiaiškinsime“, - tikino seniūnas.


Šiame straipsnyje: Olandų kepurėkryžius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Amžiaus problema - nuošalioje vietoje atsiradęs kryžius.

poilsiaujantys

poilsiaujantys portretas
na gal nekoks meno kurinys jai noreta iamzinti zuvusi tai galmejo viska padaryt dailiauarba ji reiktu aptvarkyt tegu stovi gal kas susimastyskad jura pavojinga

Domantui

Domantui portretas
kokia nesamone cia parasei?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių