Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūryje – pašautas ruonis

2013-07-05 15:23
Pajūryje – pašautas               ruonis
Pajūryje – pašautas ruonis / DMN archyvo nuotr.

Poilsiautojų Smiltynėje aptiktas negyvas ruonis ir vėl užminė mįslių. Šį kartą įtariama, kad ruonio patelė buvo pašauta.

Ruonį rado Smiltynėje

Per pastarąsias kelias savaites tai ne pirmas atvejis, kai jūra į krantą išmeta negyvus šiuos gyvūnus. Prieš porą savaičių aplinkosaugininkai aiškinosi net šešių ruonių žūtį.

Šį kartą pusantro šimto kilogramų sveriančios ruonių patelės kūnas rastas 6-ajame Smiltynės kilometre.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aušros Feser, parko darbuotojai organizuos ruonio išvežimą iš paplūdimio.

„Tai labai didelis gyvūnas, teks ieškoti specialios technikos“, – aiškino A.Feser.

Rado šautinę žaizdą

Jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas tikino, kad negyvas gyvūnas jūroje buvo ne vieną savaitę.

„Spėjame, kad į gyvūną buvo šauta. Tačiau skrodimas nebuvo daromas, nes gyvūnas ilgai išgulėjo vandenyje. Oficialiai nepatvirtina, kad ruonis mirė nuo šautinės žaizdos. Nors skylė yra“, – kalbėjo A.Grušas.

Specialistas pastebėjo, kad mirties priežastį būtų galima patvirtinti tik tuomet, jei būtų pavykę rasti kulką.

„Tačiau žaizda rasta tokioje vietoje, kur jos neturėtų būti. Taip paprastai prie užpakalinių plaukmenų storuosiuose raumenyse tokia skylė neatsiranda. Mes manome, kad tai – pašautas ruonis“, – tikino A.Grušas.

Sunku spėti, kokiuose vandenyse buvo sužalota suaugusi, 150 kilogramų sverianti ir apie 1,8 metro ilgio ruonio patelė.

„Negyvus ruonius kaip tik ir randame būtent taip sužalotus. Esu prie Būtingės stebėjęs ruonį su sutrupintu žandikauliu. Po to jis dingo, po savaitės jį radome negyvą ant kranto“, – prisiminė A.Grušas.

Specialistas neatmetė versijos, kad taip kas nors galėjo pramogauti.

„Nežinau, ar į ruonį šaudė žvejys, bet į gyvūną tikrai šauta. Visko gali būti, kad taip kažkas pramogavo“, – svarstė Jūrų muziejaus specialistas.

Gyvūnų žūtis neištirta

Prieš dvi savaites pajūryje rastų šešių negyvų ruonių žūties istorija vis dar yra neįminta, nors ją ištirti buvo nurodęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Antanas Bauža tikino, kad specialiosios tarnybos buvo susirinkusios ir apsvarstė, kaip reikėtų koordinuoti veiksmus.

„Tačiau buvo rasti jau pradėję irti ruoniai. Todėl atlikti skrodimus jau nėra prasmės. Šis ruonis taip pat yra apiręs, todėl jo mūsų laboratorija nesiims tirti. Tačiau yra suderinta, kas ir kaip turėtų imtis veiksmų, jei pasikartotų tokios situacijos“, – aiškino A.Bauža.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų