Pajūryje – plaukiojantis „šešėlis“

Palangos pajūryje klesti nelegali prekyba. Pliažuose jau ne vieną dešimtmetį tiesiog iš valčių pardavinėjamos rūkytos žuvys, nors prekiautojai jokių leidimų tam neturi. 

Palangos pajūryje klesti nelegali prekyba. Pliažuose jau ne vieną dešimtmetį tiesiog iš valčių pardavinėjamos rūkytos žuvys, nors prekiautojai jokių leidimų tam neturi. Tarnybų kova su šituo "šešėliu" kol kas tik simbolinė.

Taryba pasiūlymui nepritarė

Pasak vietinių palangiškių, kai tik geras oras, kasdien prie pliažų priplaukia valtys, iš kurių prekiaujama rūkytomis žuvimis. Jas noriai perka poilsiautojai, nors ten prekiauti neleidžiama. Pasitaiko, atplaukia iki 20 tokių valčių-kioskų. Ši prekyba nelegali, nors dar prieš dvejus metus miesto valdžiai ją siūlyta įteisinti.

"Pateikiau siūlymus Palangos tarybai, kad būtų įvesta tvarka ir neliktų vietos piktnaudžiavimui. Tačiau mano pasiūlymui nepritarė. Manau, kad miestas dėl nelegalios prekybos praranda dešimtis tūkstančių litų mokesčių", – tikino Palangos tarybos narys Eimutis Židanavičius.

Esą įteisinus šitą prekybą, viskas vyktų civilizuotai, prekeiviai įsigytų šaldymo įrangą, mokėtų mokesčius.

Prekyba žuvimis iš valčių Palangos ir Šventosios paplūdimiuose vyksta jau ne vienus metus.

Dar 2011 m. vasarą buvo siūloma šią veiklą įteisinti ir rinkti nustatyto dydžio rinkliavą vieniems metams – 1 tūkst. litų Palangos paplūdimiuose ir 500 litų Šventosios pliažų priekrantėje.
Vietų skaičiaus siūlė neriboti. Prekeiviai, norėdami gauti leidimą, turėtų derinti asortimentą su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau projekto Palangos taryba nepatvirtino.

"Jeigu daugiau tarybos narių norėtų, kad tokių dalykų Palangoje neliktų, šita laukinė prekyba būtų labai greitai sutvarkyta", – įsitikinęs E.Židanavičius.

Kovos imitacija?

Teigiama, kad neseniai buvo policijos reidas ir vos du tokius prekeivius pričiupo, kiti, galimas dalykas, kažkokiais būdais sužinojo apie patikrinimą ir "darbe" nepasirodė.

"Kai būna geras oras, prekiautojų valtys atplaukia prie pliažo. Mūsų gelbėtojams jie netrukdo, bet ta veikla nelegali. Juos sulaiko policija, skiria baudas. Reikėtų juos apmokestinti, tegul dirba legaliai", – mano Palangos gelbėjimo stoties vadovas Jonas Pirožnikas.

Šiemet tų prekiautojų esą mažiau nei pernai ar užpernai. Pasak J.Pirožniko, nuo gelbėtojų postų nelegalūs prekiautojai laikosi atokiau.

"Čia – šešėlinis verslas. Mes tik bendradarbiaujame su policija, įvertiname paimtą produkciją. Prekeiviai neturi šaldytuvų. Yra pažeistos žuvų laikymo sąlygos. Produktų kilmė neaiški, nėra ženklinimo, nėra prekių įgijimo dokumentų", – teigė Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius.

A.Elijošiaus teigimu, konfiskuoti produktai perduoti į gyvūnų globos tarnybą. Rūkytos žuvys atiteko katėms ir šunims, kitaip tariant, "desertu" galėjo mėgautis prieglaudos gyvūnai.

Klaipėdoje "tradicija" neprigijo

Klaipėdos valstybinė mokesčių inspekcija kurortinio sezono metu Palangoje ir Šventojoje atliko 49 patikrinimus (iš jų 15 prekybos žuvimis sektoriuje) ir už nustatytus pažeidimus surašė 35 administracinių teisės pažeidimų protokolus.

Mokesčių inspektoriai atkreipia dėmesį, kad už neregistruotos veiklos vykdymą gresia bauda nuo 500 iki tūkstančio litų, o neturint įsigijimo dokumentų – tokio pat dydžio sankcija.

Kažkada anksčiau tokių nelegalių prekeivių pasitaikydavo ir Klaipėdoje. Tačiau uostamiesčio paplūdimiuose jau senokai jų nebėra.

"Pas mus pliažuose iš valčių nei žuvimis, nei kuo kitu niekas neprekiauja. Kažkaip neprigijo. Gal poilsiautojų kontingentas Klaipėdos pajūryje kitoks nei Palangoje", – svarstė Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Urbonas.

Teigiama, kad Klaipėdos gelbėtojai labai aktyviai bendradarbiauja su policija, todėl tokių pažeidimų uostamiesčio paplūdimiuose esą beveik nebūna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinka

Rinka portretas
Prabilo tarybos narys e. Zidanavicius. Jo pagrindinis VeRslas ir yra kas nezinot ruKyta žuvis. Turguje prekiauja jo išrinkti draugeliai kurie zmones Kalba jam moka duokles tai dar ir įteisinti nelegalia prekyba jūroje uzsimane šis veikėjas. 30 laipsniu karščio ir ruKyta žuvis saulėje. ApsitrIES gI viSI. patikrinkit ta turgu šito buvusio z..... pamatysit ko nematė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių