Pajūryje vyko trišalis susitikimas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Karinių jūrų pajėgų štabe, Klaipėdoje, vyko darbinis trišalis Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų atstovų susitikimas.

Susitikimo metu buvo aptartos šiais metais liepos mėn. Baltijos jūroje Rusijos  federacijos (Kaliningrado sritis) išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusios bendros taršos jūroje likvidavimo pratybos SPILL 2015.  Buvo aptariami 2016 metų liepos mėn. Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje vyksiančių paieškos ir gelbėjimo pratybų SAREX 2016 planai. Susitikime taip pat buvo pristatyti šalių turimi paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo pajėgumai, bei jų vystymo planai, diskutuota dėl šalių jūrų gelbėjimo koordinavimo centrų sąveikos tobulinimo, operatyvios informacijos pasikeitimo klausimais, aptariamas tolimesnis bendradarbiavimas ir kiti aktualūs klausimai.

Baltijos jūra Helsinkio komisijos (HELCOM) iniciatyva yra suskirstyta į taršos likvidavimo jūroje atsakomybės subregionus. Pietryčių Baltijos jūros subregioną sudaro  Lietuva, Rusija ir Lenkija, kurios gali pasitelkti viena kitos taršos likvidavimo pajėgumus, jei dėl įvykio mąsto savų pajėgumų nepakanka. Papildomai tarp subregiono valstybių  vyksta bendradarbiavimas paieškos ir gelbėjimo jūroje klausimais.

Kad sklandžiai vyktų veiksmų koordinavimas nelaimės atveju, Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos Jūrų gelbėjimo ir koordinavimo centrų atstovai kasmet rengia darbinius susitikimus vykstančius vis kitoje šalyje, taip pat rotacijos pagrindu organizuoja trišales praktines paieškos ir gelbėjimo, bei taršos likvidavimo pratybas Baltijos jūroje.

HELCOM (angl. Helsinki Commission - Helsinkio komisija, Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisija) yra institucija, valdanti Jūros aplinkos apsaugos konvenciją, dažniau žinomą kaip Helsinkio konvencija, priimtą 1974 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių