Palanga Vasario 16-ąją diskriminavo kitų religijų išpažintojus?

  • Teksto dydis:

Palanga Vasario 16-ąją šventusi katalikų tvirtovėje, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje, rizikuoja aiškintis Lygių galimybių kontrolieriams.

„Man asmeniškai skundėsi ne tik judaizmą išpažįstantys kurorto žydai, tačiau ir pravoslavai, kad juos nemaloniai nuteikė, kad Palanga Vasario 16-osios minėjimui nesuteikė jokių kitų alternatyvų – visi pagrindiniai šventės renginiai vyko katalikų bažnyčioje. Su kitais Tarybos opozicijos nariais ketiname dėl to įteikti skundą Lygių galimybių kontrolieriui,“ – „Palangos tiltui“ trečiadienį, vasario 19-ąją, sakė Eugenijus Simutis, miesto Savivaldybės Tarybos narys.

Savivaldybės mero patarėja Jurgita Vanagė neatsakė į „Palangos tilto“ paklausimą dėl Vasario 16-osios renginių, tačiau „Palangos tiltą“ pasiekė Izraelyje viešinčio miesto mero Šarūno Vaitkaus komentaras, kurį spausdiname visą.

Šarūnas Vaitkus / Vytauto Petriko nuotr.

„Perskaičiau informaciją, kad Savivaldybės tarybos opozicija, tiksliau kalbant, vienas jos narys, Eugenijus Simutis, ketina kreiptis į Lygių galimybių kontrolierių dėl to, kad Vasario 16 d. renginiai Palangoje vyko Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Tai, jo manymu, neva pažeidė kitų religijų atstovų teises.

Noriu priminti, kad tradiciškai jau 30 metų Palangos bažnyčioje yra laikomos Šv. mišios valstybinių švenčių proga, ir tai daroma visose Lietuvoje esančiose bažnyčiose. Po Šv. mišių, kurios ir užbaigia krikščioniškąsias apeigas, vyko Palangos kamerinio choro koncertas. Pasiklausyti šio nemokamo koncerto galėjo ateiti kiekvienas norintis, nepriklausomai nuo to, kokią religiją žmogus išpažįsta, ar net jei jis apskritai yra ateistas.

V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Noriu priminti Tarybos nariui Eugenijui Simučiui, jog Palangos bažnyčia yra pastatyta kurorto įkūrėjų grafų Tiškevičių giminės ir yra Palangos istorinis ir kultūrinis paveldo objektas, o šventinis koncertas nebuvo betarpiškai sujungtas su Šv. mišiomis, jis nevyko Šv. mišių metu. Todėl ne apeigų metu bažnyčioje vykstantis renginys nėra traktuotinas kaip katalikų apeigų dalis. Jei E. Simutis mano kitaip, kodėl jau anksčiau, gal netgi prieš dešimtmetį, nesikreipė į Lygių galimybių kontrolierių dėl Palangos bažnyčioje kasmet vykstančio sakralinės muzikos festivalio „Ave, Maria“, vėliau pervadinto į „Pasaulio balsai“? Arba dėl to, kad būtent katalikų bažnyčios bokšte prieš keletą metų buvo įrengta apžvalgos aikštelė?

Grįžtant prie šiųmetės Vasario 16-osios renginių, būtina pabrėžti, kad dar prieš keletą metų bažnyčia iškiliems ir svarbiems renginiams pasirinkta dėl istorinio, kultūrinio ir meninio paveldo vertės. O palangiškiai, kaip žinia, nuo seno yra draugiški ir tolerantiški bet kokių konfesijų atstovams, Todėl Tarybos nario pamąstymus vertinu tik kaip nepagarbą ne tik dabartiniams palangiškiams, kad ir kokios konfesijos jie būtų, bet ir šio miesto istorijai ir dvasiai. Bažnyčios durys yra atviros visų tikėjimų žmonėms, ir mūsų miesto gyventojai bei svečiai tai puikiai žino. Beje, Vasario 16-osios renginiai vyko ir Šventojoje, kuri taip pat yra Palanga, jūros tiltas buvo šventiškai padabintas trispalvėmis, tad šventinė nuotaika tvyrojo visame mieste, ne tik Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kalnapilio alus

Kalnapilio alus portretas
Simutis yra visos Palangos juokdarys :) :) :) :) :)

Anonimas

Anonimas portretas
ZYDOkatalikai yra lietuviu tautos isgamos. Zydokataliku tikejimas TURI BUTI UZDRAUSTAS.

Lygios teisės?

Lygios teisės? portretas
Niekada negirdęjau, kad skambintų varpais kokia cerkvė ar kirchė, visada tik katalikų bažnyčia. Manau, tuos varpus reikėtų drausti, ypač miestuose. Kam reikia, tas gerai žino kada kas vyksta bažnyčioje, o kitiems tik papildomas triukšmas. Užsienyje seniai draudžiama skambinti varpais. Jei jau sakote, kad lygios teisės.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių