Palangos kurorte pakvipo stintomis

Į Palangoje prasidedančią Stintų šventę lankytojai jau plūsta iš visos Lietuvos. Tris dienas J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrę kavinių bei restoranų virtuvių meistrai siūlys įvairiais būdais pagamintų stintų, vyks nuotaikingos rungtys, koncertai ir atrakcijos.

Pasak vieno pagrindinių šventės organizatorių Nerijaus Stasiulio, kurortas stintų fiestai ir milžiniškam lankytojų antplūdžiui pasiruošęs.

Pirmieji žiūrovai ir dalyviai į kurortą gausiau ėmė traukti vakar.

"Palanga – ne guminė. Tačiau džiugu, kad tokia šventė sukurta kažkada blogiausiu turistų požiūriu buvusiu laiku", – atkreipė dėmesį N.Stasiulis.

Esą šiųmetėje fiestoje stintų tikrai netrūks.

"Neptūnas buvo labai dosnus – prieš pat šventę pradėjo gerai kibti, todėl stintų užteks visiems", – teigė organizatorius.

Visą savaitgalį šurmuliuosiantis tradicinis renginys šįkart bus kaip niekada žemaitiškas. Akcentuoti žemaitiškumą nutarta ne atsitiktinai.

2019-ieji yra paskelbti Žemaitijos metais – sukanka lygiai 800 metų nuo pirmojo Žemaitijos vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose.

Todėl Palangoje žemaičių kalba skambės itin plačiai ir garsiai.

Scenoje, be kitų, pasirodys etnografiniai žemaičių kolektyvai, visų mėgstamas duetas "Žemaitukai" bei grupė "Kitava".

Maža to, Jūratės ir Kastyčio skvere, gerai matomoje vietoje netoli scenos bus įrengtas specialus stendas, kuriame visi norintieji galės užrašyti žemaitiškus žodžius, o vėliau vyks gražiausio žemaitiško žodžio rinkimai.

Šventėje bus galima paragauti ne tik keptų, bet ir kitais būdais paruoštų stintų – marinuotų, vytintų, virtų. Savo išmonę Palangoje demonstruos ir geriausi šalies grilio meistrai – vyks Lietuvos žuvies barbekiu čempionatas.

Jo dalyviai pagamins po du patiekalus, skirtus konkursui, bei po vieną reprezentacinį – visuomenei. Virtuvės šefai pristatys naujų šių žuvų gaminimo būdų, pateikimo formų, tad Stintų šventės svečiai galės pasisemti nemažai naujų idėjų.

Visą savaitgalį J.Basanavičiaus gatvėje tradiciškai šurmuliuos kermošius, kurio lankytojai galės įsigyti liaudies meistrų sukurtų dirbinių.

Šeštadienį, pagrindinę Stintų šventės dieną, J.Basanavičiaus gatvėje bei Jūratės ir Kastyčio skvere, be kitų pramogų, bus rengiamos ir smagios rungtys bei varžybos.

Nuo ryto užkietėję žvejai dalyvaus Stintų meškeriojimo varžybose.

Anot N.Stasiulio, užsiregistravusių dalyvių geografija – labai plati.

"Šiemet ant tilto bandysime sutalpinti 33 žvejus iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Plungės, Telšių, Šiaulių, Gargždų, Jurbarko ir kitų miestų. Jauniausiam užsiregistravusiam dalyviui – ketveri, vyriausiajam – per 80. Bus ir nemažai moterų", – akcentavo N.Stasiulis.

Į šventę "Palangos stinta" susiruošę svečiai išbandys rekonstruotą ir praplatėjusį kurorto kelią. Viliamasi, kad atvykstantieji į spūstis nebepateks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių