Pereiti į pagrindinį turinį

Paplūdimiuose poilsiautojus pasitinka dvokas

2013-07-05 18:21
Paplūdimiuose        poilsiautojus pasitinka dvokas
Paplūdimiuose poilsiautojus pasitinka dvokas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Į paplūdimius atėjusių poilsiautojų nosis riečia dvokas. Manoma, kad jį vis dar skleidžia yrantys karkvabaliai. Nors jų iš pliažų buvo išvežta sunkvežimiais, jūra vis dar išmeta krūvas negyvų vabalų.

Dvokia ir žolės

Smiltynės, Melnragės ir Girulių paplūdimiuose arčiau jūros tvyro bjaurus dvokas.

Poilsiautojai priversti vietelės ieškoti arčiau kopų, kad neužuostų nemalonių kvapų.

Manoma, kad dvoką skleidžia yrantys grambuoliai, kurių krūvos vis dar tebeguli pakrantėje. Nemalonius kvapus skleidžia ir po audros jūroje plaukiojančios žolės.

„Prieš keletą dienų buvo didelis bangavimas. Į krantą jūra išmetė krūvas vabalų, kurie buvo ant dugno. Jų ne tiek daug kaip anksčiau, bet yra. Ne kas kitas, o negyvi vabzdžiai ir skleidžia dvoką“, – pasakojo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

Pasak jo, nemalonų kvapą skleidžia ir žolės, kurių prinešta po audros.

Problema – rajono pliažai

Klaipėdos savivaldybė paplūdimių prižiūrėtojus buvo įpareigojusi išvalyti pliažus nuo grambuolių. Planuota surinkti apie 80 tonų negyvais vabalais užteršto smėlio.

„Rangovai dar renka vabalus pliažuose. Jūra jų nuolatos išmeta. Dalis vabalų liko po smėliu. Jie pūva ir skleidžia nemalonų kvapą“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Pasak jos, problema ir ta, kad grambuolių paplūdimiuose nesusirinko Klaipėdos rajono savivaldybė.

„Šiuose pliažuose vabalai vis dar tyso. Jūra nuplauna juos iš ten, o išmeta pas mus. Aišku, kad ne visi iš ten, bet dalis tai tikrai. Jei vabalai būtų renkami visur, žymiai greičiau paplūdimiai būtų švarūs“, – tvirtino I.Šakalienė.

Neturi pinigų valymui

Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Feliksas Žemgulys tvirtino, kad ir jiems priklausančiuose paplūdimiuose vabalai buvo šiek tiek aprinkti.

Prie šių darbų prisidėjo Pajūrio regioninio parko direkcija. Buvo surinkta maždaug tona užteršto smėlio, negyvų žuvų.

„Darbus organizavome pagal turimas lėšas. Negalime lygintis su Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetu“, – tvirtino F.Žemgulys.

Pajūrio regioninio parko direkcijos direktorius Darius Nicius aiškino, kad Baltijos jūroje bangų pernašos būna iš pietų į šiaurę. Tad vabalai, gulintys Karklėje, greičiau pateks į Palangos, o ne į Klaipėdos paplūdimius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų