Parengiamieji Klaipėdos „Banginio“ rekonstrukcijos ir virsmo „Mega“ darbai intensyvėja

  • Teksto dydis:

Vyksta intensyvūs Klaipėdos prekybos centro „Banginis“ rekonstrukcijos ir virsmo prekybos ir laisvalaikio centru „Mega“ parengiamieji darbai, skelbia jį valdanti komercinio nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo bendrovė „Baltic RED“. Planuojama, kad atlikus grandiozinius rekonstrukcijos ir plėtros darbus, Baltijos, Vilniaus ir Šilutės gatvių sankryžoje įsikūręs senasis vieno aukšto prekybinės paskirties „Banginio“ pastatas virs dviaukščiu į šeimą ir laisvalaikį orientuotu naujos koncepcijos prekybos ir laisvalaikio centru „Mega“ su integruotu aukštybiniu biurų pastatu. Pastato architektūrine koncepcija rūpintis patikėta architektų studijai „313 architects“, idėjoms įgyvendinti vadovaus architektas Justinas Žalys. Generaliniu projektuotoju pasirinktas AB „Panevėžio statybos trestas“ filialas „PST Projektai“.

Statybas numatoma pradėti ateinančių metų pradžioje. Vykdant rekonstrukciją prekybos centre veiks tik parduotuvė „Senukai“. Planuojamas prekybos centro atidarymas po rekonstrukcijos – 2022 m. lapkričio pabaigoje, aukštybinio pastato – 2023 m. I ketvirtį.

Skaičiuojama, kad po rekonstrukcijos ir plėtros darbų bendras atnaujinto pastato plotas padidės iki daugiau kaip 42 tūkst. kv. m. Į projektą planuojama investuoti daugiau kaip 20 mln. eurų.

Naujos koncepcijos prekybos centrų investicinis potencialas aukštas

„Tarptautinių tyrimų bendrovių duomenimis, išskirtinių koncepcijų prekybos centrų investicinis potencialas išlieka aukštas – čia atvykstama ne tik apsipirkti ar pasikonsultuoti su pardavėjais dėl ketinamų įsigyti didesnių pirkinių, bet ir ieškoma kokybiškų pramogų, naujų potyrių. Analizuodami Lietuvos komercinio nekilnojamojo turto nuomos rinką matome, kad Klaipėdoje vienam gyventojui tenkantis prekybinis plotas yra didžiausias iš penkių didžiųjų Lietuvos miestų, tačiau ne mažiau svarbu įvertinti ir prekybinio ploto paskirtį pagal segmentus, siūlomų prekių ar paslaugų asortimentą. Atliktos apklausos rodo, kad, vertinant gyventojų skaičių, Klaipėdoje veikia pakankamai į madą orientuotų prekybos vietų, tačiau uostamiestis stokoja kokybiško laisvalaikio vietų, į šeimas orientuotų edukacinių pramogų. Gyventojams ir verslo bendruomenei trūksta daugiafunkcių, patogioje geografinėje vietoje įsikūrusių, išplėtota infrastruktūra išsiskiriančių naujos koncepcijos prekybos centrų, kurie galėtų patenkinti besikeičiančius kompleksinius šiuolaikinio žmogaus poreikius – užuot gaišus laiką spūstyse, vienoje vietoje atlikti darbo funkcijas, įsigyti visas reikiamas kasdienes prekes ir praleisti laisvalaikį“, – teigia projektą plėtojančios komercinio nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo bendrovės „Baltic RED“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Goštautaitė-Gedutė.

Pasak bendrovės atstovės, senojo prekybinės paskirties „Banginio“ pastato vietoje iškilsiančio modernaus daugiafunkcio prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ formatas gerai apgalvotas, kad maksimaliai atitiktų pasaulines tendencijas, šiandienos mažmeninės prekybos realijas ir Vakarų regiono vartotojų poreikius.

„313 architects“ vizualizacija

Prekybinės dalies pokyčiai

Pasak I. Goštautaitės-Gedutės, planuojama, kad po rekonstrukcijos ir plėtros darbų atnaujinto pastato prekybinis plotas sieks 34 tūkst. kv. m. Atsižvelgiant į klaipėdiečių poreikius, asortimento pasiūla bus orientuota į kasdienių apsipirkimo poreikių patenkinimą, namų sektoriaus segmentą. Apie 15 proc. prekybinio ploto bus skirta pramogoms, apie 10 proc. – restoranams ir kavinėms. Po rekonstrukcijos prekybos centre liks veikti „Maxima“ ir „Senukai“.

„Remiantis gerąja pasaulinių prekybos centrų praktika, atnaujintame prekybos centro pastate bus įrengta papildoma alėja, todėl judėjimas galės vykti ratu. Patogiam ir greitam judėjimui tarp aukštų bus įrengti eskalatoriai, liftai. Antrame aukšte įsikurs modernus kino teatras, daugiau nei 1000 kv. m. vaikų edukacinė pramogų erdvė, bus įkurdinti restoranai su lauko terasomis, planuojama alėja renginiams ir parodoms, o virš jų – atviros erdvės įspūdį kuriantis stiklinis stogas, čia leidžiantiesiems laiką suteiksiantis išskirtinį jausmą“, – pasakoja I. Goštautaitė-Gedutė.

Naujos koncepcijos prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ įsikurs neįtikėtino populiarumo tiek Lietuvoje, tiek tarp užsienio turistų sulaukiantis ir pastaraisiais metais šalia tokių pasaulinių pramogų gigantų kaip „Kidzania“, „Legoland“, „Discovery Center“ minimas edukacinis pramogų centras „CurioCity“. Jis išsidėstys per du aukštus. Planuojama, kad čia bus įrengta 10 naujų teminių erdvių vaikų emociniams, intelektiniams, socialiniams ir fiziniams įgūdžiams lavinti, amfiteatras renginiams, edukacinių užsiėmimų ir gimtadienių salės.

4 tūkst. kvadratinių metrų biurų pastate – lanksčiai planuojamos erdvės

Šiuolaikiškas biurų pastatas bus integruotas į prekybos centrą, taigi biurų darbuotojai galės lengvai pasiekti prekybos centre įrengtas restoranų ir parduotuvių erdves. Skaičiuojama, kad kiekviename iš dvylikos biurų pastato aukštų nuomojamas plotas sudarys apie 340 kv. m. Bendras biurų pastato plotas sieks daugiau kaip 4 tūkst. kv. m. Biurams bus įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje tilps apie 100 automobilių.

„Biurų planavimas lankstus, todėl nuomininkams pageidaujant vieno aukšto erdvės galės būti dalijamos į biurus nuo 50 kv. m. Kiekvienas iš nuomininkų galės turėti ir erdvę virtuvei. Biurai išsiskirs šviesos ir erdvės pojūčiu, nes visu pastato perimetru planuojama montuoti stiklines vitrinas. Aukštesniuose aukštuose įsikūrusių įmonių darbuotojai ir klientai pro panoraminius langus matys atsiveriantį vaizdą į marias ar jūrą. Prekybos centro lankytojai tokiu vaizdu galės grožėtis iš keturioliktame aukšte ant stogo įrengtos terasos-apžvalgos aikštelės“, – sako I. Goštautaitė-Gedutė.

Nors rekonstrukcija dar nepradėta, šiuo metu išnuomota jau daugiau nei 70 proc. prekybos centro patalpų ploto. Dėl vėlesnės administracinio pastato statybų pabaigos biurų patalpų nuoma kol kas nepradėta, tačiau susidomėjusieji jau gali atlikti preliminarias rezervacijas pagal individualius poreikius.

„313 architects“ vizualizacija

Pastato fasado medžiagiškumo sprendiniuose – inovatyvūs ir tvarūs sprendimai

Atnaujinamo pastato fasadas bus padengtas orą valančiomis plokštėmis, kurios neutralizuoja automobilių išmetamąsias dujas, tokius pramonės veiklos išskiriamus teršalus kaip azoto ir sieros oksidų junginiai ir gamina deguonį. Ši titano dioksidu dengta danga taip pat išsiskirs ir antibakteriniu poveikiu bei savaiminio valymosi efektu, todėl, veikiant UV spinduliams, plokščių paviršius neutralizuos bakterijas ir kenksmingus junginius, suaktyvins vandenį pritraukiantį paviršių, taigi fasado nešvarumai bus nesunkiai nuplaunami vien lyjant lietui, nenaudojant įprastų cheminių valiklių.

Iš viso pastato fasadas bus padengtas daugiau kaip 3,5 tūkst. kv. m. šių plokščių, kurios gali išvalyti tokį pat kiekį oro, kaip ir 250 vidutinio dydžio lapuočių medžių.

Sprendimas fasadą padengti orą valančiomis plokštėmis priimtas ne tik tausojant aplinką, bet ir siekiant išlaikyti vientisą stilistiką su 2016 m. Kaune plėtros projektą įgyvendinusiu prekybos ir laisvalaikio centru „Mega“. Kaune „Mega“ taip pat padengta šiomis plokštėmis.

Keisis eismo organizavimo tvarka

Laikantis gerosios prekybos centrų praktikos, šalia atnaujinto prekybos ir laisvalaikio „Mega“ ir integruoto biurų pastato bus iš esmės perplanuota eismo organizavimo tvarka atsisakant šiuo metu esančių žiedinių sankryžų, įrengiant ilgesnes įvažiavimo ir išvažiavimo atkarpas. Atvykti į objektą ir iš jo išvykti taps paprasčiau dėl pailgintų lėtėjimo ir greitėjimo juostų, o eismas automobilių stovėjimo aikštelėje vyks ratu.

Pėsčiųjų patogumui ir saugumui užtikrinti bus nutiesti pėsčiųjų takai. Čia pat planuojama įrengti modernią vaikų žaidimo aikštelę, miestą su Klaipėdos laisvąja ekonomine zona sujungti nutiestais dviračių takais. Taigi prekybos centras ir biurų pastatas taps lengvai pasiekiami ne tik automobiliu, bet ir dviračiu.

Numatoma, kad įgyvendinus pokyčius antžeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje bus sudaryta galimybė stovėti maždaug 900 automobilių.

Bendrovės „Baltic RED“ valdomas tiek vietinių, tiek užsienio investuotojų komercinis nekilnojamasis turtas sudaro daugiau kaip 600 tūkst. kv. m., o turimo nuosavo nekilnojamojo turto portfelio vertė siekia daugiau nei 320 mln. Eur.

Bendrovės nurodomi kontaktiniai duomenys dėl nuomos galimybių prekybiniame ir administraciniame pastate: l.volodzkiene@balticred.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bus

bus portretas
vis tiek banginis

Senis

Senis portretas
Neptunas su savo mykimu 6 vietoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
  • Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus
    Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus

    Debreceno kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pavargo, kaip patys įvardija, nuo nepilnamečių skleidžiamo triukšmo ir nepagarbaus elgesio. Esą jie ne tik šūkauja, bet ir keikiasi, spardo šiukšles ir net puola praeivius. ...

    5
Daugiau straipsnių