Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiestyje pritarta 2015-ųjų biudžetui

2015-02-19 12:30
I. Juodytės / Fotobanko nuotr.

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės taryba pritarė šių metų biudžetui. Šiemet pastarasis bus 11,5 proc. didesnis už praėjusių metų. Nors prieš svarbiausią šiųmetį dokumentą balsavusiųjų daug nebuvo, tačiau svarstymo metu aršiai virė aistros. Daugiausiai politikus domino Senjorų metų reikalai.

Patvirtino šių metų biudžetą

Uostamiestyje patvirtintas svarbiausias metų dokumentas. Ketvirtadienį vykusio Klaipėdos savivaldybės tarybos posėdžio metu patvirtintas 2015-ųjų savivaldybės biudžetas.

Svarstydami ir aršiai diskutuodami šiuo klausimu politikai užtruko apie valandą. Prieš pat balsavimą netgi prireikė pertraukos.

Vis dėlto už šių metų savivaldybės biudžetą balsavo 19, prieš – 2, o susilaikė 3 Tarybos nariai.

Praėjusių metų pradžioje patvirtintas uostamiesčio biudžetas siekė 396,2 mln. litų. Jį vykdyti sekėsi labai gerai, todėl kelis kartus jis buvo tikslinimas. Galutiniais duomenimis, praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos biudžetas siekė 420,4 mln. litų. Jo planas įvykdytas 104 proc.

Didesnis nei pernai

Ketvirtadienį patvirtintas dokumentas šiems metams numato, kad uostamiesčio biudžeto pajamos sieks daugiau nei 128 mln. eurų.

Lyginant su praėjusiais metais, 2015-ųjų biudžetas bus 11,5 proc. didesnis, tai atitinka beveik 13,2 mln. eurų. Prieš pateikiant biudžetą Tarybai, jo projektas buvo svarstytas visuose savivaldybės komitetuose, šie išskirtinių pastabų parengtam dokumentui neturėjo. Planuojant šiųmetį biudžetą aktyviai dalyvavo ir gyventojai.

Daugiau lėšų miesto tvarkymui

„Kreipėmės į gyventojus ir prašėme, kad jie teiktų savo pasiūlymus. Tokių sulaukėme apie 50, dalis jų bus nukreipta vietos bendruomenėms, o dalis bus vykdoma iš Miesto ūkio departamento priemonių“, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Šiemet daugiau lėšų nuspręsta skirti miesto tvarkymo reikmėms, švietimo įstaigų remontui, kultūros reikmėms, sportui. 

Planuojama rekonstruoti Debreceno ir Karlskronos aikštes, mieste atsiras daugiau gėlynų ir želdynų. Šiųmečiame biudžete numatoma lėšų ir pasirengimui didžiosioms statyboms, kurios laukia miesto – naujasis tiltas per Danę, daugiafunkcinis baseinas, Statybininkų pr. tąsa.

Didins darbo užmokestį

Naujajame biudžete numatyta ir tai, jog 5,3 proc., lyginant su praėjusiais metais, didės uostamiesčio biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio fondas.

Šių įstaigų darbuotojų atlygis bus grąžinamas į prieškrizinį lygį.

Nors Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius ir pastebėjo, kad biudžetas parengtas tinkamai ir priekaištų jam nėra bei ragino kolegas ilgai nediskutuojant pritarti šiam dokumentui, aršių diskusijų neišvengta.

Domėjosi Senjorų metais

Labiausiai Klaipėdos savivaldybės tarybos narius domino Senjorų metų projektai bei veiklos. 2015-uosius Klaipėdoje paskelbus Senjorų metais įvairioms veikloms bus skirta daugiau nei 337 tūkst. eurų.

Už šiuos pinigus bus organizuojamos nemokamos teminės ekskursijos, įvairūs sporto renginiai, sveikos gyvensenos užsiėmimai.

Senjorai pagaliau turės ir seniai lauktus bendruomenės namus. Jie bus įkurti buvusiose Andrejaus Rubliovo mokyklos patalpose, o po „Danės“ globos namų stogu pradės veikti dienos centras senyvo amžiaus žmonėms.

„Visos veiklos yra suplanuotos ir pateiktos. Tikslūs tvarkaraščiai dar yra derinami“, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Šiemet iš ketvirtadienį patvirtinto savivaldybės biudžeto senjorų veikloms bus skiriama dviem trečdaliais daugiau lėšų nei buvo pernai.

Aistros – dėl lengvatų

Gana rimtai uostamiesčio politikai susikibo dėl Klaipėdos senjorų prašymo leisti nemokamai naudotis viešuoju transportu.

Būta ir tokių, kurie siūlė nemokamą kelionės tarifą taikyti bent tiems, kurie jau sulaukė ir perkopė 70 metų ribą. Vis dėlto šis prašymas nebuvo patenkintas, mat tokiai važiavimo lengvatai vykdyti savivaldybė nėra numačiusi reikalingų tvarkų. Be to, tai smarkiai kirstų per biudžeto piniginę.

Pagal šiemet patvirtintą biudžetą lengvatų kompensacijoms numatyta 4,81 mln. eurų, jeigu būtų nuspręsta senoliams važiuoti viešuoju transportu nemokamai, biudžeto išlaidas reiktų didinti iki 8,41 mln. eurų.

Aršiai diskutuojant dėl minėtos lengvatos senyviems uostamiesčio gyventojams, netgi prireikė posėdžio pertraukos. Po jos viena frakcijų pareiškė, jog už siūlomą biudžetą nebalsuos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų