Klaipėdoje paveldinis pastatas ruošiamas atgimimui

Senasis buvęs kalėjimo ir teismo, o vėliau ir policijos komisariato pastatas jau nebemerdi tyloje. Kelias dienas jame pluša darbininkai, kurių veikla praeiviams ir pravažiuojantiesiems sukėlė nerimo, todėl jie suskubo skambinti į bendrąjį pagalbos centrą.

Būtent taip atsitiko pirmadienį apie 15 val. Pranešimas ugniagesiams skambėjo grėsmingai – iš Jūros gatvės 1-uoju numeriu pažymėto pastato rūksta dūmai, turbūt kilo gaisras.

Į nurodytą vietą išskubėjo trys ugniagesių automobiliai, vienas jų buvo su automobilinėmis kopėčiomis. Manyta, kad gali tekti lipti į užrakinto pastato vidų pro langus.

Ugniagesiai važiavo įsijungę švyturėlius ir garsinius signalus. Prie judrios Naujojo Sodo ir Naujosios Uosto gatvių sankryžos jie aplenkė sustojusių mašinų eilę ir įvažiavo į sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui. Atrodė, kad gelbėtojai skuba gesinti didžiulio gaisro.

Gaisrinės mašinos įsuko į vidinį buvusio policijos komisariato kiemą, kurio vartai įrengti iš Naujosios Uosto gatvės pusės. Gelbėtojai skubiai šoko iš automobilių, bet labai greitai suprato, kad skambinęs žmogus apsiriko – gaisro dūmais jis palaikė dulkių stulpus.

Pasirodo, dar XIX a. pastatytą statinių kompleksą įsigijusios bendrovės Sendvario verslo centro pasamdyti žmonės jau ėmėsi pirmųjų darbų.

Bendrovės direktorius Darius Baitis pasakojo, kad jau kuris laikas kuopiamos šiukšlės, trečią mėnesį jos vežamos iš pastatų ir dar vis yra darbo.

Kol pastatai valomi, švarinami, architektai dirba savo darbą. Kai statiniai bus tušti, savininkai ketina pradėti pirmuosius judesius, kurie neprieštaraus paveldosaugos reikalavimams.

Esama planų dalyje pastatų komplekso įrengti biurus, komercines, administracines patalpas. Dalis buvusio policijos pastato virs apartamentais.

Gyvenamosios patalpos veikiausiai bus įrengtos pietinėje pusėje, kur daugiausia saulės ir mažiau jaučiamas judrios gatvės triukšmas.

Gali būti, kad dalis apartamentų bus įrengta mansardose.

Šiaurinė pastato dalis, pagal išankstinius planus, turės komercinę paskirtį.

Projektuotojai galvoja išradingai išnaudoti buvusius policijos garažus bei vidinį kiemą automobilių stovėjimo vietoms įrengti.

Kitapus Naujosios Uosto gatvės vykstančios grandiozinės „Memelio miesto“ statybos savitai atliepia pasiryžimą ir šalia esantį seną komisariato pastatą prikelti naujam gyvenimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
2-ja Baltija? Išeik į lauką, apsidairyk, seniai tos Baltijos nė kvapo neliko

Klp

Klp portretas
Sendvaris tokia pigi be skonybė...

.

. portretas
smagu kad nevirto 2aja "baltija". jos "laurai" iskilmingai atitenka kitapus gatves tinklais apvilktai griuvenai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių