Žvilgsnis į praeitį: penktadienis – šoferių diena

Apie girtuoklystes sovietmečiu sklandė ne tik anekdotai, buvo kuriami filmai, rašomi romanai. O penktadienius, dėl tradiciškai po savaitės "vargų" prisigeriančių vyrų, imta vadinti "šoferių diena". Alkoholizmas suklestėjo kaip niekad iki tol. Kiekviename "Tarybinės Klaipėdos" numeryje, rubrikoje "Susipažinkite", buvo galima rasti girtuoklių nuotykių.

Klaipėdoje tada veikė ir liaudiškai vadinta blaivykla. Oficialiai tai buvo Milicijos skyriaus medicininio išblaivinimo įstaiga.

Jos darbuotojas J. Mitrovas į laikraštį parašė ne vieną žinutę apie savo klientus.

"Na ir linksma buvo tą naktį Montės gatvėje. Antrą valandą nakties trio, susidedantis iš MŽT-163 (mažojo žvejybinio tralerio – A.D.) kapitono L. Baranausko, radisto A. Mikalausko ir to paties laivo virėjo B.Milkevičiaus, surengė meninės saviveiklos koncertą. Koncertas gana įvairus: dainos, šokiai, juokingi numeriai. Uždanga nusileido tik medicininėje išblaivinimo įstaigoje", – rašė J. Mitrovas.

Apie autotransporto kontoros Nr. 5 šaltkalvio Filipo Pavlovo pomėgius "važinėti" laikraštyje parašė toks B. Matelis.

"Važinėja jis įvairiomis priemonėmis: tai žiūrėk liežuviu draugams "užvažiuos", tai iš kokio bufeto repečkom "išvažiuoja". Žodžiu, kad tik "važiuotų". "Išvažiavo" jis vieną pavakarę iš kažkokios "girdyklos" ir patraukė atgal į darbovietę. Pamatęs kieme mašiną, sėdo Filipas į kabiną, įjungė motorą ir – pirmyn! Kai vyr. mechanikas P.Skarga mašiną sulaikė, Pavlovas iškrito iš kabinos ir pasileido "važiuoti" liežuviu. Nenurimo Pavlovas ir šoferių poilsio kambaryje. Prisiėjo jį nuvežti į milicijos poskyrį. Sekantį rytą liaudies teisėjas "užvažiavo" ir pačiam Pavlovui: davė nurodymą pavežėti jį iki daboklės ir palikti ten 7 paroms", – rašė B. Matelis.

Laikraščio rubrikoje "Susipažinkite" aprašytas ir AJŽB kapitono padėjėjas O. Galkinas, kuris viešoje vietoje pasirodė įkaušęs:

"Bet, nepaisant to, jis atkakliai ėjo į savo tikslą – laivą. Štai pagaliau ir kontrolės būdelė, tačiau čia jį sustabdė ir kažkodėl ėmė įtikinėti, kad jis ne ten pateko, kad tai CPK, o ne žvejybos uosto kontrolės būdelė. Įpykęs jis išplūdo juos dvylikos aukštų išsireiškimais. Visa istorija pasibaigė medicininėje išblaivinimo įstaigoje."



NAUJAUSI KOMENTARAI

o pirmadienis

o pirmadienis portretas
statybininku,tie tada imdavo .

#

# portretas
Rusų laikais penktadienis buvo vairuotojų diena, šiandien penktadienis visų dirbančiu diena.. Štai prie ko priveda ne kultūros nebuvimas o kvaili draudimai. Kultūra ilgalaikis ir sunkus darbas, o kam dirbtį jei galimą tiesiog uždrausti ir tiek žinių, pasekmes ir turime, o veriagivys tas pasekmes "ištobulino" iki negalėjimo...

Buvo

Buvo  portretas
Po algos pilna girtu gatvese voliodavos
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių