Pereiti į pagrindinį turinį

Pensijų kaupėjai – nežinioje

2009-01-27 09:00

Daugumos lietuvaičių viltys senatvėje gyventi turtingiau subliūško – Seimas sumažino į privačius pensijų fondus pervedamas įmokas, fondai kauptus pinigus prardo, tačiau nutraukti su jais sutarties žmogui neleidžiama.

Fondai kaupė nuostolingai

Nors beveik 960 tūkst. dirbančių šalies gyventojų per kelerius metus pasirašė savanoriškas antros pakopos pensijų kaupimo sutartis tikėdami, kad šiuo būdu per keliasdešimt metų jie sukaups nemenkas sumas savo senatvei, dabar daugelis šiuo sprendimu nepatenkinti. Į antros pakopos pensijų kaupimo fondus iš "Sodros" įmokų pervedamos lėšos, iš kurių ir turėjo būti kaupiamos santaupos jų senatvei, išgaravo. Dauguma šių lėšų, kurias pensijų kaupimo fondų valdytojai investavo į įvairias akcijas prasidėjus finansinei pasaulio krizei, tiesiog sumenko. Dėl to daugelis pensijų kaupėjų netrukus gavę metines ataskaitas išvys, kad jie per šiuos metus ne tik kad nieko nesukaupė, bet dar ir nemažai prarado – kone visi fondai, išskyrus konservatyviuosius, metus baigė nuostolingai.

Be kita ko, kaupiamos sumos dar labiau sunyks po Seimo priimto sprendimo nuo 5,5 iki 3 proc. sumažinti "Sodros" įmokas, pervedamas į antros pakopos pensijų kaupimo fondų sąskaitas. Sugrąžinę šiuos kelis procentus į "Sodros" biudžetą valdininkai tikisi užlopyti valstybės biudžeto skyles bei už tuos pačius pinigus išmokėti pensijas dabartiniams pensininkams. Tačiau toks valdininkų sprendimas, anot finansų ekspertų, netrukus turės daug neigiamų pasekmių.

"Valdžios sprendimas atimti tuos kelis procentus netrukus skaudžiai atsilieps, nes tai yra grubus sutarties pažeidimas bei valstybės įsipareigojimų piliečiams nevykdymas. Žmonės ims nebepasitikėti pensijų reforma", – įsitikinęs Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius.

Apskųs valstybę

S.Racevičiaus tikinimu, nors fondų rezultatai šiuo metu itin nedžiugina, pensijų kaupimo sutartis pasirašiusiems gyventojams jaudintis tikrai nėra dėl ko, nes daugeliui jų iki pensijos dar liko daugybė metų, o iki tol investuoti pinigai tikrai grįš su kaupu.

Pasak jo, ši pensijų kaupimo sistema buvo sukurta tam, kad žmonės būtų garantuoti, jog senatvėje turės santaupų. S.Racevičiaus teigimu, jau dabar "Sodra" nebesugeba surinkti pakankamai lėšų nei pensijoms, nei kitoms išmokoms, todėl nesąžininga iš dabar teisėtai dirbančių ir mokančių mokesčius valstybei žmonių atimti galimybę kaupti.

"Tikrai netrukus atsiras ne vienas žmogus, kuris paduos valstybę į teismą už sutarties nevykdymą. Juk dabar gavosi taip, kad jie įlindo į žmogaus kišenę, pasiėmė iš jo rezervo ir padalijo kitiems – dabartiniams pensininkams, kurie ir taip, drįsčiau pasakyti, gyvena ne taip ir skurdžiai. Ne vienas jų susigrąžino įvairias žemes, jas pardavė ir santaupų tikrai turi", – paaiškino S.Racevičius.

O pensijų kaupėjai ne tik kad nėra užtikrinti, ar valstybė turės už ką jiems išmokėti pensijas, bet dar ir prarado galimybę sukaupti pakankamai santaupų.

Nutraukti sutarties – negalima

Nors valdininkai ryžosi pažeisti sutartį ir iš pensijų kaupėjų atimti po kelis procentus kaupiamųjų pajamų, patys gyventojai to padaryti negali. Pasak "Sodros" Komunikacijos skyriaus vedėjo Algirdo Meškausko, nutraukti pensijos kaupimo sutartį ir sugrįžti kaupti visą pensiją į "Sodrą" negalima.

"Kol kas įstatymas nenumato tokios galimybės. Vadinasi, jei žmogus pasirašė pensijos kaupimo sutartį, jis ją turi kaupti iki pensijos pradžios. Bet politikai jau svarsto šią galimybę ir netrukus gali būti parengta įstatymo pataisa, kuri leistų nutraukti pensijos kaupimo sutartis", – patikino A.Meškauskas.

Toks valdžios sprendimas, anot S.Racevičiaus, būtų dar labiau nesuprantamas, nes rengiant pensijų kaupimo reformą galimybė nutraukti sutartį specialiai nebuvo sudaryta: "Jei tokia galimybė būtų, tai atsirastų žaidėjų, kurie tuo pasinaudotų – jie stebėtų akcijų rinką ir pagal jos pokyčius sutartis nutraukinėtų bei vėl pasirašinėtų, o dėl to nukentėtų kiti pensijų kaupėjai", – patikino pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų