Pereiti į pagrindinį turinį

Permainos Klaipėdos priklausomybės ligų centrui - į gerą?

2012-10-11 21:06
Permainos Klaipėdos priklausomybės ligų centrui - į gerą?
Permainos Klaipėdos priklausomybės ligų centrui - į gerą? / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos priklausomybės ligų centro laukia pokyčiai. Juos gydymo įstaigos darbuotojai pasitinka skirtingomis nuotaikomis.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Priklausomybės ligų prevencijos, gydymo, reabilitacijos ir reintegracijos paslaugų sistemos sukūrimo koncepcijai. Joje siūloma reorganizuoti penkis Lietuvos priklausomybės ligų centrus, tarp kurių yra ir Klaipėda.

Vietoj Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio priklausomybės ligų centrų būtų įsteigta viena įstaiga – Valstybinis priklausomybių ligų centras.

Minėtuose miestuose atsirastų šios įstaigos filialai, kuriuose, be kitų paslaugų, vyktų darbuotojų apmokymai ir kvalifikacijos tobulinimas.

Klaipėdos priklausomybės ligų centro direktorius Liudas Andrikis būsimus pokyčius sutinka be nerimo. Nors pripažįsta, kad kai kurie darbuotojai nuogąstauja dėl savo darbo vietų.

Vadovas viliasi, kad po reorganizacijos galbūt keisis įstaigos statusas – iš biudžetinės ji taps viešąja. Mat šiuo metu statusas yra viena iš kliūčių padidinti darbuotojams atlyginimus.

Būtent dėl mažų algų įstaiga jau daug metų negali prisivilioti taip trūkstamų psichiatrų. Tad galbūt po pokyčių bus išspręsta ir nuolatinė specialistų stoka.

L. Andrikiui optimizmo teikia tai, jog po pertvarkos atsiras bendra strategija priklausomybės ligų gydyme bei tam bus skiriamas didesnis dėmesys. Daugiau nei metus įstaigai vadovaujančiam direktoriui susidaro įspūdis, kad šiuo metu priklausomybių gydymas prilygsta podukros vietai.

„Sėdime rogėse, važiuojame nuo kalniuko, bet kur nuvažiuosime, taip ir neaišku“, – dabartinę situaciją apibūdino jis.

Pasak direktoriaus, šiuo metu įstaigos biudžetas yra ribotas bei nuolat mažinamas. Tad tikimasi, kad po reorganizacijos keistųsi ir finansavimas.

Po pertvarkos šiuo metu Klaipėdos savivaldybei pavaldus centras pereitų ministerijos žinion, taip pat svarstoma galimybė, kad filialai teiktų ne tik sveikatos priežiūros, bet ir socialines paslaugas.

L. Andrikis šiuo metu būtent šito ir pasigenda, nes baigusiam gydymą buvusiam priklausomam žmogui nepadedama grįžti į visavertį gyvenimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų