Pereiti į pagrindinį turinį

Pietinės miesto dalies gyventojai - į kovą dėl smarvės

2010-07-28 05:00
Bejėgiai: į pietinės miesto dalies gyventojų, jų pačių žodžiais, butus smarvė skverbiasi ir pro uždarytus langus.
Bejėgiai: į pietinės miesto dalies gyventojų, jų pačių žodžiais, butus smarvė skverbiasi ir pro uždarytus langus. / Vytautas Liaudanskis

Pietinės miesto dalies gyventojai, kurie jau beveik mėnesį savo namuose dūsta nuo smarvės, ketina visas įmanomas institucijas užversti skundais, kad smardintojai galiausiai būtų pažaboti.

„Nebeįmanoma gyventi. Smarvė į butus skverbiasi ir pro uždarytus langus. Namuose nebeįmanoma net miegoti. Kelias naktis, kai smardintojai buvo ypač aktyvūs, važiavau nakvoti pas sūnų, kuris gyvena šiaurinėje miesto dalyje“, – guodėsi klaipėdietė Rūta.

Ji teigė, kad smardintojai ypač suaktyvėja naktį, nes, matyt, tikisi, jog ne darbo valandomis jų niekas nekontroliuos.

„Visi puikiai žinome, jog mus nuodija kvapai iš „Klaipėdos kartono“ ir Dumpiuose esančių vandens valymo įrenginių, o dar prisidėjo ir sąvartynas. Tačiau ir aplinkosaugininkams, ir visuomenės sveikatos saugos specialistams į žmones nusispjauti. Kas mums kompensuos už sugadintą sveikatą ir nervus?“ – apmaudo dėl nesprendžiamų problemų neslėpė moteris.

Ji sakė, kad jau buria kaimynus ir rengia skundus Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijoms, kitoms institucijoms.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai dėl gyventojus kankinančios smarvės kaskart pateikia tą patį atsakymą – nėra patvirtinta higienos norma, kurioje būtų nurodyta, kokie kvapai ir kokio intensyvumo gali būti skleidžiami. O kol nėra normos, smardintojų nėra už ką bausti ar stabdyti jų veiklos.

„Priekaištus, kuriuos išsakote man, taip pat turiu kam peradresuoti. Tą higienos normą turi patvirtinti Sveikatos apsaugos ministerija, bet, mano žiniomis, ji to dar nėra padariusi. Tai, kaip tos higienos normos bus laikomasi Klaipėdoje, turės kontroliuoti visuomenės sveikatos centras“, – iškalbingai nuo gyventojus kamuojančios problemos sprendimo išsisukinėjo ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys.

Tačiau jis tikino, kad rankų sudėję nesėdi. „Žinome kelis taršos šaltinius, todėl netrukus juos tikrinsime ir, jei rasime pažeidimų, bausime“, – tvirtino A.Kairys.

Pietinės miesto dalies gyventojai dėl smarvės skundais aplinkosaugininkus užvertė jau liepos pirmosiomis dienomis.

„Prisipažinsiu, jog man nesmagu dėl tokios situacijos. Mano paties darbuotojai ten gyvena ir kasdien kalba apie smarvę, bet reikia sulaukti tos higienos normos“, – pečiais traukė aplinkosaugininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų