Piktybiniams šiukšlintojams – baudos be pasigailėjimo

  • Teksto dydis:

Regis, visi norėtume gyventi švarioje aplinkoje. Tam Klaipėdoje tvarkomos viešos erdvės, statomos modernios ir tvarkingos pusiau požeminių konteinerių aikštelės, gyventojai savanoriškai organizuoja švarinimosi akcijas, talkas. Tačiau dalies klaipėdiečių seni atliekų atsikratymo įpročiai, kai šiukšlės numetamos bet kur ir bet kaip, nesilaikant mieste galiojančių švaros taisyklių, tapo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus inspektorių taikiniu. Balandžio mėnesį nubausta dvigubai daugiau pažeidėjų nei per tris pirmuosius šių metų mėnesius.

Palikti atliekas šalia konteinerių negalima!

Miesto tvarkdariai Klaipėdoje susiduria su dviem pagrindinėmis problemomis. Didžiausia bėda – šalia konteinerių sukraunamos atliekos. Dar 2011 m. Klaipėdos miesto savivaldybės patvirtintose Komunalinių atliekų tvarkymo taisyklėse numatyta, jog miesto erdvėse, taip pat ir šalia konteinerių, draudžiama palikti  mišrias komunalines, buityje susidarančias pavojingas bei elektros ir elektronines įrangos atliekas, statybos ir griovimo atliekas, didžiąsias atliekas, naudotas padangas, antrines žaliavas. Atliekos turi būti metamos tik į konteinerius, o netelpančios nugabenamos į jų surinkimo aikšteles.

Vienintelė išimtis taikoma žaliosioms atliekoms (lapai, vaisiai, daržovės, žolė), kurias daugiabučių kvartaluose kol kas leidžiama palikti maišuose šalia konteinerių, taip pat ir iki 1 m ilgio šakas. „Prie naujų požeminių konteinerių aikštelių yra pastatyti stendai, kuriuose aiškiai įspėjama, jog palikus atliekas šalia konteinerių gresia iki 600 eurų bauda. Neleistinas atliekų tvarkymas yra toks pat administracinės teisės pažeidimas, kaip ir Kelių eismo taisyklių. Tik skirtumas toks, kad eismo taisyklių pažeidėjus gaudo gausios policijos pajėgos, fiksuoja kameros, radarai, o Atliekų tvarkymo taisyklių pažeidėjai kol kas jaučiasi gana ramiai. Tačiau viešosios tvarkos inspektoriai yra informuoti, jog ši sritis Klaipėdoje turi būti kontroliuojama griežčiau, ir jau ėmėsi atidžiau stebėti situaciją kiemuose“, – pasakojo Andrius Dobranskis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Vadovas priminė, jog gyventojams susidūrus su situacija, kai konteineris yra perpildytas, būtina informuoti KRATC atliekų išvežimo padalinį tel. (8 46) 390 781 , e. p. kokybe@kratc.lt, o savo atliekų jokiu būdu nedėti šalia konteinerio, bet nunešti į artimiausią neperpildytą šiukšliadėžę.

„Jei atliekas paliksite šalia konteinerio, nepadarysite gero darbo nei gamtai, nei sau, nei aplinkiniams. O dideles atliekas, kurios netelpa pro konteinerio angą, reikia patiems pristatyti į specialias aikšteles. Tokia tvarka galioja visoje Lietuvoje bei daugelyje Europos šalių, ir tik taip galima išvengti netvarkos kiemuose“, – aiškino A.Dobranskis.

Atidaryti ne visi nauji konteineriai

Antra nemenka problema su atliekų tvarkymu Klaipėdoje – naujosios pusiau požeminių konteinerių aikštelės.

Jų Klaipėdoje bus įrengta 268, o kol kas galima naudotis 152. Kitos statomos, registruojamos, laukiama, kol prie jų bus pastatyti autotransporto stovėjimą ribojantys ženklai ar nupieštos geltonosios linijos. Tačiau žmonės nepasidomi, ar aikštelė šalia jų namų jau atidaryta, ir pradeda krauti atliekas į nenaudojamus konteinerius ar šalia jų. 

„Nenaudojami konteineriai būna apvynioti polietileno plėvele, stop juostomis, pažymėti lipdukais „Atliekas mesti draudžiama“. Kur įmanoma, konteinerių dangčiai būna užrakinti. Tačiau, ne visus šios priemonės sustabdo. Dangčiai išlaužiami, juostos nuplėšiamos ir tuomet turime išklausyti padorių klaipėdiečių nusiskundimus bei iškuopti nelegalius šiukšlynus. Turėtume suprasti, jog šios papildomos paslaugos kainuoja mums visiems“, – sakė  A.Dobranskis.

Pusiau požeminių konteinerių aikštelių statyba pavasarį ir vasarą vyks gana sparčiai, tad kone kas savaitę naudojamų konteinerių sąrašas yra papildomas. Veikiančių aikštelių sąrašas yra skelbiamas internete https://kratc.lt/lt/2021/11/24/veikiancios-naujos-konteineriu-aiksteles/ arba šią informaciją galima pasitikslinti tel. 8 800 133 44.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daugiabučio gyventojas.

Daugiabučio gyventojas. portretas
Nedelsiant turi būti sumontuotos stebėjimo kameros, nes nėra jokių kitų būdų tuos šiukšlintojus suvaldyti. Atveža nakties metu stambagabaričius, statybines atliekas ir palieka prie konteinerių. Tai daro daugiausia nuosavų namų gyventojai ir tie gyventojai, kurie remontuoja savo butus.

Gyventojai

Gyventojai portretas
užtai ir neša kad negalima tuojaupat nunešt prie konteineriu o reik pinigą mokėt kad nuvežtu iki stambiagabaritiniu vietos už kokiu 5km.Pasidedi laikinai ir tep nusitesia. To 20Eu(mažiau nerasi) niekap laisvų neatsiranda.

Gyventoja

Gyventoja portretas
O šiukšlintojai daugiabučių r0sių bendrose patalpose yra nebaudžiami. Bijodami atsakomybės už šiukšlinimą prie konteinerių, neša savo senus daiktus į rūsio bendras patalpas. O gal namų valda vieną dieną sugalvos patikrinti ir organizuos šiukšlių išvežimą. Tada mokės visi namo gyventojai.Taip bus išspręsta problema, o šiukšlintojai ir toliau šiukšlins. Kas atsakingas už tvarką rūsių bendrose patalpose.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių