Piliavietėje įvyko instaliacijos repeticija

Šiandien, 20 val., ant Klaipėdos piliavietės kalno šlaito, iš Pilies g. pusės, vyko techninė vaizdo instaliacijos „Žuvusiems už meilę laisvei“ repeticija. Jau rytoj, sausio 12-ąją, nuo 18 iki 23 val. ją galės išvysti visi klaipėdiečiai.

Instaliacija buvo sukurta specialiai Laisvės gynėjų dienai. Ji turėjo būti rodoma dar pernai, minint šios dienos 30-metį, tačiau dėl tuomet paskelbtos pandemijos instaliacijos peržiūra taip ir neįvyko.

Instaliaciją užsakė Klaipėdos miesto kultūros centras Žvejų rūmai.

Minėto kūrinio autorius – videomenininkas, teatro dailininkas, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas Rimas Sakalauskas.

Jis gimė ir užaugo gausioje patrioto, laisvės gynėjo, nukentėjusio dėl Sausio 13-osios nakties įvykių, Antano Sakalausko šeimoje.

Šviesios atminties R.Sakalausko tėvas 1991 m. buvo apdovanotas IV laipsnio Vyčio kryžiaus ordino Karininko kryžiumi, o 1992 m. – Sausio 13-osios atminimo medaliu.

D. Rimeikos nuotr.

„Po tamsios nakties ateina šviesus rytas. Virtualus memorialas pakvies pajausti laisvės virpulį imersinės trimatės instaliacijos pagalba. Abstrakčiais grafiniais elementais – teksto iškarpomis, smėlio dalelėmis, tiesiomis ir chaotiškomis linijomis, įtemptomis ir atsipalaiduojančiomis stygomis bus atkurta šviesos ir tamsos mūšio arena. Iš šių vizualinių, semantinių ir fonetinių dėmenų sukurta instaliacija ar projekcija žymės tą lemiamą naktį, kai žmonės jautė laisvę visais savo jutiminiais impulsais, o keturiolika užgesusių sielų išvadavo viltį iš tamsos gniaužtų“, – pranešime spaudai mintimis dalinosi R.Sakalauskas.

Rodant vaizdo instaliaciją fone suskambės monumentali kompozitoriaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojo, Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininko Mykolo Natalevičiaus muzika.

Instaliacija bus rodoma ir Sausio 13-ąją nuo 17 iki 23 val. Jos trukmė – aštuonios minutės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
liepsnele kaip ant pionierisko zenkliuko...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių