Plės knygų mainų geografiją

Jau greitai bus metai, kai dešimtyje populiariausių Klaipėdos viešojo transporto stotelių atsirado specialios lentynos, kuriose esančias knygas nemokamai gali skaityti visi miesto gyventojai ir svečiai. Artimiausiu metu tokių lentynų stotelėse skaičius padvigubės.

Projektas "STOP – knyga!"

Pernai birželį Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka su lauko reklamos įmone ir viešąja įstaiga "Klaipėdos keleivinis transportas" įgyvendino gražų sumanymą, pavadintą "STOP – knyga!" Jo tikslas buvo ne tik skatinti knygas dažniau paimti į rankas, bet ir mažinti socialinę atskirtį.

Taigi Klaipėdos viešojo transporto paviljonuose keleiviai ir praeiviai visus pastaruosius metus galėjo pasiimti paskaityti patikusį leidinį arba papildyti nauja knyga savo lentyną.

Tąkart Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė užsiminė, kad daugelis mūsų turime tokių knygų, kurios tiesiog dulka lentynose. O čia atsirado galimybė jomis pasidalyti su visais miesto gyventojais – tereikėjo tik atnešti jas į stotelę.

Tvarką knygų lentynose prižiūrėjo arčiausiai esančių viešųjų bibliotekų darbuotojai ir patys miestiečiai.

Palikdavo ir propagandos

Per tuos metus iš bibliotekėlių autobusų stotelėse žmonės ėmė knygas, kartais atnešdavo savų, kai lentynos ištuštėdavo, naujomis knygomis jas papildydavo bibliotekos darbuotojos.

"Pasitaiko, jog tos lentynos ištuštėja, bet mes stengiamės, kad ten visada būtų knygų", – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Eugenija Koveckienė.

Bibliotekininkės nerimavo, kad žiemą kokie nors piktavaliai tų knygų nepadegtų. Juolab kad bibliotekėlėse pasitaikydavo ir atgyvenusių epochų leidinių.

"Prižiūrime, kad lentynose neužsigulėtų religinio pobūdžio įvairių sektų leidiniai, nenorime, kad šitos lentynos tam tarnautų. Tokius spaudinius tiesiog išimame. Esame pastebėję bandymų platinti net rusiškos propagandos leidinių. Tai buvo gal porą kartų, pernai žiemos pradžioje. Mūsų valstybės saugumas irgi tuo domėjosi", – pasakojo E.Koveckienė.

Įrengs naujas lentynas

E.Koveckienė prasitarė, kad artimiausiu metu tokias knygų mainų lentynas planuojama įrengti dar dešimtyje autobusų stotelių.

"Birželio viduryje ruošiamės atidaryti naujų. O knygų mes patys turime. Norime, kad jos keliautų iš rankų į rankas. Juolab kad laikai keičiasi, internetas diktuoja naujus įpročius, todėl daugelis knygų tiesiog nebereikalingos", – dėstė E.Koveckienė.

Kiek knygų per tuos metus buvo padėta į lentynas, pasakyti sunku. Tokių bibliotekėlių autobusų stotelėse Lietuvoje niekur nėra, tačiau yra knygų namelių, kur įvairius leidinius taip pat galima imti ir skaityti nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Pasakiška sumanymas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių