Po skandalų ir triukšmų – į teismą

Klaipėdietis Viktor Lapinš bando teisme panaikinti savo namo gyventojų susirinkimo sprendimą steigti bendriją. Vyras tikino, kad tokio veiksmo imtis jį paskatino miesto tarybos narė Ligita Girskienė, kurios veiksmais vyras labiausiai nepatenkintas.

Neabejoja klastote

Laukininkų g. 27-ajame name šią vasarą naujai įsteigta savininkų bendrija "Laukininkų namai".

Šio namo gyventojas V.Lapinš tikino jau išbandęs daug būdų panaikinti naujos namo bendrijos įkūrimą įteisinusio gyventojų susirinkimo protokolą.

Vyras be emocijų negalėjo prisiminti gyventojų susirinkimo, į kurį jis kažkodėl nebuvo pakviestas. Esą gyventojai gavo kvietimus į susirinkimą, tačiau kvorumo, pasak V.Lapinš, niekaip negalėjo būti jau vien todėl, kad 39 žmonės nebūtų tilpę tipinio buto hole.

Gyventojas jau bandė įrodinėti, kad bendrijos steigimas buvo neteisėtas, protokole kažkas suklastojo susirinkime nedalyvavusių žmonių parašus.

Nusikaltimo neįžvelgė

V.Lapinš patikino, kad jau kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą, prašydamas civilinėje byloje išnagrinėti jo prašymą ir panaikinti bendrijos "Laukininkų namai" įsteigimo dokumentus.

Vyras teigė, kad teismo posėdis dar nepaskirtas, tačiau dokumentai jau pasiekė teisėją.

"Kalbėjau su žmonėmis, kurie taip pat bylinėjosi dėl L.Girskienės veiksmų steigiant panašias bendrijas. Tai bus dar viena tokia byla. Pavyzdžiui, bendrija "Rumpiškės" taip pat kreipėsi į teismą todėl, kad suklastojo dokumentus ir taip tapo jos pirmininke. Taip pat atsitiko pas mus", – įsitikinęs V.Lapinš.

Prieš tai vyras kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės tarybos Etikos komisiją, prašydamas svarstyti politikės elgesį, tačiau ši tyrimą nutraukė ir rekomendavo pareiškėjui kreiptis į prokuratūrą.

Gyventojas pasakojo prašęs policijos bei prokurorų pagalbos, tikėjęsis, kad jie išaiškins, kad kai kurie parašai po protokolu suklastoti. Jis tikino pats kalbėjęs su kaimyne, kuri prisipažino susirinkimo metu buvusi Vokietijoje, tačiau jos parašas protokole egzistuoja ir tai esąs ne vienintelis suklastotas parašas.

Gyventojas pasakojo prašęs policijos bei prokurorų pagalbos, tikėjęsis, kad jie išaiškins, kad kai kurie parašai po protokolu suklastoti.

Nei policininkai, nei prokurorai nerado nusikaltimo sudėties ir ikiteisminio tyrimo nepradėjo.

V.Lapinš prisiminė, kad pati L.Girskienė jam patarė kreiptis į teismą paduodant civilinį ieškinį, esą ten viskas būsią išaiškinta.

Norėtų likti bendrijoje

"Norėčiau, kad viskas būtų atstatyta į vietą, nes iki L.Girskienės atėjimo mūsų name viskas buvo gerai, buvo normalus gyvenimas, turėjome mažiausius mokesčius. Ji supriešino pusę namo gyventojų ir išrinko save pirmininke. Labai didelė dalis gyventojų nenori tos bendrijos. Neturiu jokio šališkumo jos atžvilgiu. Pirmą kartą mačiau ją tame keistame susirinkime, o antrą – Etikos komisijoje. Iki tol apie ją net girdėjęs nebuvau. Susirinkime buvo tiek daug melo, kad "Laukininkų valdos" blogos, aš, kaip namo atstovas, blogas, agresyvus ir net du kartus kviesta policija, – prisiminė V.Lapinš. – Bandžiau patekti į tą susirinkimą, bet manęs neleido, esą tai privati valda. Privačiame bute surengti butų savininkų steigiamąjį susirinkimą viena iniciatorių buvo L.Girskienė. Man pasakė, kad aš jai tiesiog nepatinku."

Gyventojas atviravo filmavęs žmones, kurie atėjo į susirinkimą, ir peržiūrėjęs medžiagą supratęs, kad kvorumo nebuvo. Susirinkime buvo apie 25 žmonės, tik apie 13 – butų savininkai, visi kiti neturėjo balso teisės.

Nagrinės jau pirmadienį

Kada teismas imsis V.Lapinš ieškinio, vyras tikino nežinantis.

L.Girskienė įsitikinusi, kad jokios bylos nėra, nes jai apie tai nebuvo pranešta.

Iš tiesų, byla yra, ir teisėja ją nagrinės pirmadienį, rugsėjo 23 dieną 13 val., bet nei pareiškėjas, nei atsakovai ir juo labiau L.Girskienė į teismą nebus kviečiami.

Iš tiesų, byla yra, ir teisėja ją nagrinės pirmadienį, rugsėjo 23 dieną 13 val., bet nei pareiškėjas, nei atsakovai ir juo labiau L.Girskienė į teismą nebus kviečiami.

Kaip patikino Klaipėdos apylinkės teismo atstovė spaudai Olga Sadovskaja, numatytas raštiškas nagrinėjimas, tai yra teisėja perskaitys dokumentus ir surašys nutartį, kurioje nurodys, ar yra pagrindas naikinti bendrijos steigimo protokolą.

Politikė apie bylą neinformuota, nes ji nėra proceso šalis, pareiškime jos pavardė neminima.

Teismų nebijo

"Dokumentų, kuriuos mini ponas V.Lapinš, aš net rankose neturėjau. Namo gyventojai yra bendrijos kūrimo iniciatoriai, jie rinko parašus ir vedė susirinkimą. Apie juos šis ponas nekalba, prisikabino tik prie manęs, nes aš – Girskienė. Tai yra asmeniškumas, pirmą kartą jį pamačiau, kai atėjau į susirinkimą ir pamačiau, kaip jis stumdė namo gyventojus, terorizavo moteris, laikė užrėmęs duris. Aš buvau pakviesta tinkamai pravesti susirinkimo, nes "Laukininkų valdos" kabinasi prie kiekvieno kablelio. Sutikau padaryti pradžią, kol vyks organizaciniai reikalai ir, jeigu bus ginčijama teisme, kad jiems nereikėtų samdytis advokato, nes aš turiu patirties. Trys šių valdų namai pabėgo, ir su visais analogiškai elgiamasi. Ne viena byla su šia bendrija buvo ir visos jos žlugo", – dėstė L.Girskienė.

Politikė minėjo Laukininkų g. 32 ir Vaidaugų 11 namus. Esą Registrų centras įregistravo šias bendrijas. Esą valdos bando bylinėtis ir neišleisti namų iš savo globos, nes jiems tai gresia dideliais nuostoliais.

Politikė tikino, kad bendrijose gyvenantys žmonės mažiau moka mokesčių, nes nebeprirašomi papildomi mokesčiai už įvairius remontus, o praktika rodo, kad kaupiamosios lėšos naudojamos efektyviai ir taupiai.

Byla, apie kurią kalbėjo V.Lapinš, pasak L.Girskienės, neturi perspektyvos, nes Notarų rūmai yra patvirtinę dokumentų teisėtumą.

"Aš tų teismų nebijau, nes ne pirmą kartą dėl tų pačių dalykų su "Laukininkų valdomis" teisme ir susitiktume", – tikino politikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdų ruduo

Valdų ruduo portretas
Mes gyvename jau antrame name, kurie pabėgo konkrečiai iš “Laukininkų valdų”, tvarka nepalyginamai geresne bendrijose, neliko neaiškiu mokesčių. O išėjimas iš valdų abiejose namuose vienodas- valdos paskelbia susirinkimą, patys ji atšaukia, apsimeta, kad kazkas kitas atšaukia, veržiasi į susirinkimą ir gale viskas baigiasi teismu, kuri pralaimi!

Visur ta pati problema

Visur ta pati problema portretas
Pastebėjau, kad "reikaluose" susijusiuose su DNS bendrijų steigimu, arba atsiskyrimu nuo jų dažniausiai neapsieinama be tokių (kaip straipsnyje) "neaiškumų". Tikrai aktuali tema. Dažnai bendrijų nariai "nusispjauna" į tokius "tąsymusis", nebelanko visuotinių susirinkimų, nes sugaišta laiką nueiti, su viltimi laukti kol (ne)susirinks kvorumas, ir paaiškėjus, kad sprendimų priimti negalės, skirstosi iki kito, tokios pačios "lemties", susirinkimo. Daugumoje bendrijų tos pačios problemos: nelegaliai išrinkta, nelegaliai priimti sprendimai ir t.t. ir t., kandidatūros į bendrijų pirmininkus visame mieste - tos pačios pavardės. Čia jau sistema, reikia globalesnių sprendimų jos "tobulinimui".

Anonimas

Anonimas portretas
Aciu Ligitai. Labai noretume, kad Ligita ir daugiau pakonsultuotu ir padetu pabegti is "Laukininku valdu" Laukininku valdos turi kiekviename name savo agitatorius ir gazdina gyventojus, kad nebandytu iseiti is ju. Neatlikti darbai prirasomi ir taip panaudojamos kaupiamosios lesos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių