Politinio pyrago dalybos Klaipėdoje

Suaktyvėjęs politikų domėjimasis klaipėdiečių gerove liudija, kad prasideda savivaldos ir merų rinkimų kampanija. Tiesa, kol kas tik kuluaruose. Naujai besikuriantys visuomeniniai komitetai vilioja prie jų jungtis mieste žinomus žmones, Seimo valdantieji kala pleištą tarp liberalų, siūlydami remti vieną jų, o Rusų aljansas nori stabilumo ir nusiteikęs palaikyti dabartinį Klaipėdos merą.

Kandidatai šansų neturi?

Seime daugumą turintys "valstiečiai" būsimuose savivaldos ir merų rinkimuose neslepia savo ambicijų, nors šią kadenciją uostamiesčio taryboje neturi nė vieno mandato – pastaruosiuose rinkimuose partija net nebuvo registruota.

Klaipėdoje į Seimą išrinktas šios partijos atstovas Dainius Kepenis tikino, jog rinkimuose į Klaipėdos tarybą ar mero postą nei jis, nei jo kolega parlamentaras Algimantas Kirkutis nedalyvaus.

Dienraščio duomenimis, galimi "valstiečių" kandidatai į Klaipėdos merus – Marius Baltiejus ir Artūras Bogdanovas.

Pirmasis klaipėdiečiams beveik negirdėtas, antrasis – iš Klaipėdos kilęs buvęs žemės ūkio viceministras, garsus tik tuo, kad ne kartą svarstytas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos.

Simultanas pagal "valstiečius"

D.Kepenis sutiko, jog abu kandidatai vargiai turi šansų laimėti mero postą. Tačiau "valstiečiai", pasirodo, turi ir planą B.

"Jeigu atsitiks taip, kad miestiečiai nepatikės mūsų kandidatu, aš asmeniškai antrame ture remčiau liberalą Simoną Gentvilą. Jis, mano akimis, yra pats perspektyviausias miesto meras iš galimų kandidatų, po mūsų kandidatų. Mes su juo puikiai Seime sutariame ir dirbame kartu Klaipėdos labui", – dėstė D.Kepenis.

Šis atviras D.Kepenio pasisakymas primena politinį gudravimą, kuris gali reikšti ne ką kita, o tik bandymą kiršinti liberalų partiją, kol ji dar nepaskelbė savo vienintelio kandidato į merus.

Ne paslaptis, kad prieš porą mėnesių S.Gentvilas atvirai išsakė siekius pretenduoti į Klaipėdos mero postą, kurio ketina siekti ir dabartinis meras liberalas Vytautas Grubliauskas.

Dienraščio duomenimis, "valstiečių" planas B buvo svarstomas labai rimtai, teigiama, jog net partijos lyderis Ramūnas Karbauskis žadėjo savo paramą S.Gentvilui.

Šie žingsniai tik patvirtina, jog patys "valstiečiai" vis dėlto realiai vertina savo galimybes savivaldybių ir mero rinkimuose Klaipėdoje, tad sau naudingos pergalės bandys siekti kaldami pleištą į liberalų partiją.

Rimtas išbandymas liberalams

Ilgus metus liberalų forpostu buvusioje Klaipėdoje liberalai pastaruosius kelerius metus nebesijaučia tokie užtikrinti. Dideliu išbandymu tapo buvusio partijos vadovo Eligijaus Masiulio istorija.

Be to, S.Gentvilui iškėlus skyriuje savo kandidatūrą į merus, vienybės partijoje tikrai nepadaugėjo.

Dienraščio duomenimis, liberalų skyriaus susirinkime rugsėjo 14 d. paaiškės, kuris kandidatas pretenduos į mero postą 2019 m. savivaldybių rinkimuose.

S.Gentvilas neprognozavo, kaip apsispręs partija, tačiau pridūrė, kad tam darbui turįs visą reikiamą patirtį – ir išsilavinimą, gautą užsienyje, ir tarybos nario, ir parlamentaro darbo patirties, turėjęs jis ir savo verslą, žino miesto problemas, čia gimęs ir užaugęs.

"Aš kandidatūros neatsiimu ir tikrai dalyvausiu. Kitų variantų nesvarstau. Jei kolegos mano kandidatūros nepalaikys, laikysiuosi vienybės, nes esu komandos žmogus", – teigė S.Gentvilas.

Dabartinis meras V.Grubliauskas į konkurenciją partijos viduje žiūri filosofiškai. Pastarąjį kartą kalbėdamas su žurnalistais pabrėžė, kad kuo didesnė konkurencija, tuo didesnis pasirinkimas žmonėms.

Aljansas nori stabilumo

Keturias vietas Klaipėdos taryboje turinčios Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos "Valdemaro Tomaševskio blokas" uostamiesčio skyriaus vadovė Tamara Lochankina neslėpė, jog mero rinkimuose jos vadovaujama partija palaikys dabartinį Klaipėdos merą V.Grubliauską.

Nors iš pradžių buvo nepatvirtintų gandų, jog partija gali kelti savo kolegą, karo jūrininką Olegą Mariničių, kuris šį pavasarį Klaipėdos savivaldybės administracijoje netikėtai pakeitė administracijos direktoriaus pavaduotoją Aleksandrą Michailovą.

Šiuo žingsniu veikiausiai siekta suaktyvinti tam tikrą miesto bendruomenę ir taip pakelti partijos reitingus prieš rinkimus.

Vis dėlto O.Mariničius Rusų aljanso kandidatu į merus veikiausiai nebus.

"Neatmetu galimybės, kad mes palaikysime V.Grubliauską, jei jis nuspręs kandidatuoti. Šiuo metu situacija mieste tokia, kad mes norėtume stabilumo. Mus tenkina patikrinti, patikimi, pagarbūs santykiai. Mums nemažai pavyko nuveikti kartu per šią kadenciją. Partnerystė buvo puiki, mus tenkina koalicija su liberalais. Būtent V.Grubliausko figūra visada buvo geranoriškų santykių su liberalais garantas. Tiesą sakant, norėčiau jį ir ateityje matyti mero poste", – dienraščiui teigė T.Lochankina.

Žinomų vardų koziris

Mieste jau atsirado "pirmoji politinė kregždė" – įsteigtas visuomeninis komitetas "Permainų Klaipėda".

Kol kas jai vadovauja tarybos narys Vytautas Čepas, kuris teigė esąs tik laikinas šio sambūrio vadovas. Kai susitelks daugiau žmonių, jis nusišalins ir į merus tikrai nekandidatuos.

Dienraščio duomenimis, šis komitetas į mero postą ketina siūlyti žinomą klaipėdietę, Lietuvos jūrų muziejaus direktorę Olgą Žalienę.

"Ji labai abejoja, ar sutiks, dabar yra išvykusi, savo apsisprendimą pasakys grįžusi. Jeigu O.Žalienė nesutiktų, kalbėsime su kitais kandidatais. Nenorėčiau jų įvardyti, nes ne visi ir patys dar apie tai žino. Su kai kuriais jau kalbėjome. Pasakysiu tiesiai šviesiai – mes orientuojamės į "gaspadorių". Politikų taryboje ir taip yra 30. Nesakau, kad dabartinis meras ką nors ne taip daro, bet miestui reikalingos radikalios permainos", – dėstė V.Čepas.

Esą liberalai vienybės šiuo metu nebeturi, o nei socdemai, nei konservatoriai Klaipėdoje niekada nebuvo pernelyg stiprūs ir populiarūs, jau nekalbant apie kitas partijas.

Neatmetama tikimybė, kad esant tokioms aplinkybėms gali iškilti kokios nors kraštutinės radikalios jėgos.

Neatmetu, kad, jei nieko nedarysime, gali iškilti kairieji radikalai, tokia grėsmė yra, o to miestui tikrai nereikia.

"Mes tikimės suburti rimtą komandą, kur būtų verslo žmonių, politikų, jaunimo, kurį statysime į priekį. Nes pats jau matau, kad kai kurie per daug užsisėdėjo, reikalinga naujo kraujo injekcija. Žinoma, reikalingi ir seni "krienai", kad jaunieji į lankas nenuklystų. Neatmetu, kad jei nieko nedarysime, gali iškilti kairieji radikalai, tokia grėsmė yra, o to miestui tikrai nereikia", – įsitikinęs V.Čepas.

Generolai be kariaunos

Prognozuojama, kad būsimuose savivaldos rinkimuose aktyviai dalyvaus ir daugiau naujų darinių – visuomeninių komitetų.

Jie veikiausiai irgi kels savo kandidatus į merus, tačiau personalijos dar neįvardijamos.

Vienintelė aiški kandidatūra – visuomeninio komiteto "Puteikis plius" vadovė Nina Puteikienė, kuri tikrai sieks Klaipėdos mero posto.

Tačiau politikė jau ne kartą akcentavo, jog per pastaruosius metus pasikeitė tam tikros aplinkybės, Seimo narys klaipėdietis Naglis Puteikis, kurio vardu pavadintas komitetas, tapo Centro partijos pirmininku, todėl šio komiteto būsimuose rinkimuose neliks.

"Oficialiai rinkimų kampanija dar neprasidėjo, kodėl aš turėčiau prie ko nors šlietis? Toliau dirbu jungiamąjį darbą, esu laisva ir nepriklausoma, ir renkuosi geriausią variantą", – teigė N.Puteikienė.

"Tvarkiečiai" turi ambicijų

Dienraščio duomenimis, tiesioginiuose mero rinkimuose uostamiesčio vadovo posto ketina siekti ir parlamentaras, iš Šilutės kilęs Remigijus Žemaitaitis.

Prieš pustrečių metų vienmandatėje Pietų Žemaitijos apygardoje rinkimus į Seimą laimėjęs partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas veikiausiai dalyvaus Klaipėdos mero rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sidas

Sidas portretas
ko apie tuos valstiečius kalbėti.Jie visiški nuliai.Dabar jau Kepenas praneša kad jeiguka jungsis su liberalais.Iš to matosi ju ateities planai.Bent jau Klaipedoj.Ar mums reikia liberalai +?Ir dar durnu kap propkės

to Politinis...

to Politinis... portretas
Iš kur dar jūs čia išdygot? Kas jūs toki esat?Vėl artėjant rinkimams kuriamos kapelos saviveiklai?Mūsų mieste politinių, visuomeninių ir kitokų judėjimų daugiau negu reikia.Kodėl prie jų nesijungiate o kuriate savo nuosavą?Galvoju kad čia turbūt partiniai apsimeta ,,judėjimais"nes anu jau visiškas galas pareina-nieks nenori apie partijas nieko girdėti.Tep apsišiko.Vėsi iš eilės

Politinis judėjimas "Klaipėdos Ateitis"

Politinis judėjimas "Klaipėdos Ateitis" portretas
Visi jau puola kišti ir siūlyti savo kandidatus. Daugelis iš jų senieji sukerpėję miesto politikai, kurie tiek laiko turėjo valdžią savo rankose taip ir nesugebėjo pakelti Klaipėdos. Naujus judėjimus dienraštis vadina radikalais, tuo pataikauja senosioms sisteminems partijoms. Jau iš tokio dienraščio tono galima spręsti, kad dienraštis nėra klaipėdiečių. Dienraščiui svarbu, kad būtų savi išrinkti, kad ir toliau galėtų gauti iš valdžios finansavimą per "reklamas". Mes tikime, kad klaipėdiečiai pagaliau prablaivėjo ir migla, kuri vis dar pučiama jiems į akis, nebeveikia. Mums svarbiausia, kad į rinkimus ateitų ne 35% miestiečių, o ateitų 85% miestiečių. Nes kuo mažiau ateis į rinkimus, tuo didesnė tikimybė, kad tie patys liberalai su savo "otkatų" schemomis liks dar naujai kadencijai. O kai ateis į rinkimus 85% miestiečių, tai liberalai taryboje turės geriausiu atveju 1-2 mandatus. EIKIME Į RINKIMUS VISI. BŪKIME MIESTO PILIEČIAIS. MYLĖKIME SAVO MIESTĄ IR SIEKIME JAM GEROVĖS.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių