Prasideda naujas daugiabučių atnaujinimo etapas

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pradėjo pasirašinėti valstybės paramos sutartis dėl paskutinio kvietimo aplikuoti daugiabučių renovacijai gautų projektų įgyvendinimo.

Bendra paskutinio kvietimo projektų investicijų suma siekia 300 mln. eurų, o iš viso jo metu gauta daugiau kaip 700 daugiabučių atnaujinimo projektų, iš kurių beveik trečdalis jau turi finansinių įstaigų pritarimą.

Pagal LR Vyriausybės š. m. birželio 22 d. patvirtintas valstybės paramos daugiabučiams atnaujinti teikimo ir įgyvendinimo priežiūros taisykles sutartys pasirašomos tik su projektų, turinčių finansinių įstaigų pritarimą lengvatiniam kreditui gauti, administratoriais.

„Valstybės paramos teikimo sutartis, pasirašoma tarp BETA ir projekto administratoriaus, yra pirmas svarbus žingsnis pradedant daugiabučio renovaciją. Tik pasirašius šią sutartį, gali būti pradėti įgyvendinti kiti atnaujinimo proceso etapai“ , – teigia BETA  direktorius Valius Serbenta.

Paraiškas pateikė beveik  visos savivaldybės

Pagal paskutinį kvietimą paraiškas pateikė 56 šalies savivaldybės, iš kurių daugiausia – Klaipėdos (65), Vilniaus (58) bei Kauno (36) miestų savivaldybės. Taip pat šiame kvietime aktyvumu išsiskyrė Elektrėnų (30), Panevėžio (23) ir Šiaulių (23) miestų savivaldybės, Jonavos (22), Plungės (21) ir Zarasų (21) rajonų savivaldybės.

Kaip teigia V.Serbenta, greitai bus pradėti vykdyti paskutinio kvietimo projektų projektavimo bei rangos darbų pirkimai.

„Paraiškos, gautos iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos, sudaro beveik ketvirtadalį visų naujausio kvietimo paraiškų. Tai ypač svarbu vertinant procesus ne tik atskiros savivaldybės, bet ir visos šalies kontekste, nes trijuose šiuose miestuose senų daugiabučių skaičius sudaro beveik 50 proc. visų šalies renovuotinų daugiabučių. Todėl intensyvus darbas, didinant pastatų energinį efektyvumą šiose savivaldybėse, yra itin reikšmingas visam šalies energetiniam ūkiui“, – tvirtina ekspertas.

Renovuota jau virš  2 000 daugiabučių

Norinčiųjų atsinaujinti savo daugiabutį skaičius didėja kiek-vienais metais – tai rodo paskutinio kvietimo rezultatai – gautų paraiškų skaičius išaugo 20 proc.

Investicijos į daugiabučių atnaujinimą siekia daugiau nei 700 mln. eurų, o iš viso Lietuvoje įgyvendinant tokių namų atnaujinimo programą nuo 2013 m. atnaujinti 2 254 daugiabučiai arba 65 tūkst. butų.

Anot eksperto, renovuojant būstą sumažėja ne tik šildymo išlaidos, bet ir auga pastato vertė – renovuoti daugiabučiai namai yra paklausesni nuomotis ar pirkti būstą planuojantiems žmonėms.

„Kaimynystėse sėkmingai įgyvendinti projektai paskatino vis daugiau gyventojų teikti paraiškas būsto renovacijai. Žmonės pastebėjo pagrindinius gyvenamosios vietos atnaujinimo privalumus, tokius kaip gražesnė gyvenamoji aplinka ir mažesnės šildymo išlaidos“, – pastebėjimu dalijasi V.Serbenta.

Valstybė prioritetizuoja  būstų atnaujinimą

Dėmesys energinio efektyvumo sritims ir daugiabučių namų atnaujinimo programai auga ir valstybės mastu – tai vienas iš dabartinių Vyriausybės prioritetų, todėl per paskutinį paraiškų teikimo etapą buvo nuspręsta finansuoti visus 707 kvietime nustatytas sąlygas atitinkančius projektus, kurių bendra investicijų suma sudaro daugiau kaip 300 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip prasideda

Taip prasideda portretas
naujas gyventoju ikinkymas i paskolas bankui ir privačiu firmu pasipinigavimas be jokios atsakomybės.

taip yra

taip yra portretas
po renovacijos greiciau gaisras kila ir greitai viskas sudega nes visos tos plokstes yra deglios nereikia jusu renovacijos savo namus apsiklijuokite is lauko plokstem matysite kaip smagiai bus gyventi

vargsas

vargsas portretas
namu valdoms prasides biznis jiems niekada negana gal kada nors uzsprings
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių