Pereiti į pagrindinį turinį

Prie kapo duobės klaipėdietei – šantažas dėl kūno?

2012-07-20 05:00
Prie kapo duobės klaipėdietei – šantažas dėl kūno?
Prie kapo duobės klaipėdietei – šantažas dėl kūno? / Vytauto Petriko nuotr.

Motinos netekusiai klaipėdietei laidojimo paslaugas teikiančios firmos atstovai, į Joniškės kapines atgabenę mirusiosios kūną, pareiškė, kad iškraus karstą ant žemės ir paliks gulėti ant kelio, nes jie turi skubėti pagal kitą užsakymą.

Žinia apie mirtį atskriejo naktį

Velionės artimiesiems paprieštaravus, nes laidotuvių procesija buvo numatyta tik po dviejų valandų, Skuodo rajone registruotos ritualinių paslaugų įmonės „Juodoji rožė“ atstovė pareiškė, kad giminaičiai patys galės savo automobiliu gabenti mirusiąją, jei nesutiks su sąlygomis.

„Tai ne tik įžūlu grasinti numesti kūną su karstu ant žemės, bet ir byloja visišką nepagarbą žmonėms. Tai elementarus šantažas“, – vos tramdydama apmaudą pasakojo klaipėdietė Irina Bespamiatnova.

Žinia, kad Skuodo rajone Barstyčių kaimo apylinkėse vienkiemyje gyvenusi mama mirė, moterį pasiekė naktį.

„Aš susisiekiau su Skuodo policijos apylinkės inspektoriumi. Paaiškinau, kad esu Klaipėdoje. Policijos pareigūnas paskambino į ritualinių paslaugų įmonę Skuode, kuri skelbėsi, jog už mokestį gali atvežti kūną į Klaipėdą ir paprašė 1,2 lito už kilometrą“, – pasakojo I.Bespamiatnova.

Netrukus klaipėdietei paskambino įmonės „Juodoji rožė“ atstovė ir išvardijo, kokias paslaugas siūlo.

„Ji už 1 660 litų pasiūlė sutvarkyti kūną, aprengti ir su karstu atvežti į Klaipėdą. Juk į morgą mirusįjį veža tik tuomet, kai įtaria smurtinę mirtį. Kitos išeities mes neturėjome“, – pasakojo moteris.

Norėjo palikti ant žemės

Įmonės atstovė pirmiausia atvažiavo į Klaipėdą pasiimti pinigų.

„Sumokėjau 1 tūkst. litų ir paprašiau sąskaitos. Darbuotoja pareiškė, kad vėliau ją man išrašys. Tačiau paskui atstovė pasakė, jog kūną į Klaipėdą atveš trečiadienį 10 val. ryto arba 16 val., nes firma turi daug užsakymų“, – pasakojo I.Bespamiatnova.

Moteris jau buvo sutarusi su stačiatikių popu, kad laidotuvės Joniškės kapinėse vyks trečiadienį 11.30 val.

„Įmonės atstovė pati su kita mergina kūną atvežė 9.30 val. į kapines ir pareiškė, kad karstą iškels ant žemės ir paliks“, – su šiurpu prisimindama pasakojo moteris.

Tokį skuodiškės pareiškimą išgirdę klaipėdiečiai duobkasiai apstulbo ir išrėžė atvykėlei į akis, kad šitaip niekas nesielgia.

„Ji dar pasakė, kad gal pas mus čia, Klaipėdoje, ir kita tvarka, bet ji elgsis taip, kaip Skuode yra pripratusi elgtis. Dar pagrasino, kad jei mes nesutiksime su jos sąlygomis, galime pasiimti kūną savo mašina ir išsivežti kur norime“, – kraupo I.Bespamiatnova.

Išsivežė velionę nepaaiškinusi

Duobkasiai atvykėlei paaiškino, kad duobė dar tik kasama, ir paprastai firmos atstovai šitaip nesielgia, o kūno nemėto ant kelio.

„Ką žmonės pagalvos? Dar taip nėra buvę, kad kas nors kapinėse dviem valandoms kūną ant žemės būtų numetęs“, – kalbėjo duobę kasęs Nerijus.

Duobkasiui firmos atstovė atšovė, kad kaimuose taip iki šiol laidojama.

„Neva karstas pastatomas ant žemės, ir viskas. Na, gal penkioms minutėms, kol atsisveikins artimieji, gali taip būti. O juk Klaipėdoje jau daugelį metų karstas atvežamas, pastatomas ant specialaus rėmo, ir artimieji atsisveikina su velioniu kaip žmonės“, – kalbėjo Nerijus.

Tačiau skuodiškė apsisuko ir išvažiavo katafalku su jame buvusiu kūnu.

„Kur yra mano mama, aš net ir nežinau. Kur ji vežioja kūną, niekas nesiteikė paaiškinti“, – į kapines atskubėjusiems „Klaipėdos“ žurnalistams trečiadienį pasakojo I.Bespamiatnova.

Moteris nužingsniavo į šalia Joniškės kapinių įsikūrusią laidojimo paslaugų įmonę „Aterna“ ir išgirdo patikinimą, kad mamos kūnas yra patalpintas rūsyje ir šios įmonės katafalkas palydės velionę į paskutinę kelionę.

„Už šią paslaugą „Aternos“ atstovai nepaprašė nė lito“, – prisipažino moteris.

Mažai uždirbo?

Mirusiosios šeima spėja, jog Skuodo laidojimo paslaugos firmos atstovų atžarumo sulaukė todėl, kad iš prašytų 1 660 litų už paslaugas klaipėdiečiai nusiderėjo 570 litų.

„Aš atsisakiau už 350 litų jų pasiūlytų duobkasių bei dar 220 litų kainuojančių nešikų. Mes duobkasius pasisamdėme Klaipėdoje. Jie ir duobę iškasė, ir karstą įleido į duobę“, – vardijo klaipėdietė.

Moterį nustebino tai, kad už kūno atvežimą iš Skuodo į Klaipėdą firma paprašė 350 litų.

„O įkainiuose nurodyta, kad už kilometrą imamas 1,2 lito mokestis. Už 120 kilometrų kelią turėjo būti paprašyta daugiausiai 150 litų. Na, bet aš jau nesiginčijau“, – kalbėjo I.Bespamiatnova.

Kaltės neįžvelgia

Laidojimo paslaugas teikiančios įmonės „Juodoji rožė“ vadovė Diana Hoffmann aiškino, jog jai mirusiosios artimieji buvo pranešę, kad laidojama bus Lėbartų kapinėse.

„O vėliau paaiškėjo, kad laidos Joniškės kapinėse. Tai patys žmonės keitė laidojimo vietą“, – savo poziciją aiškino D.Hoffmann.

Tačiau I.Bespamiatnova tikino, kad laidotuvių laiką firmos vadovė žinojo iš vakaro.

„Ji pati pasakė, kad kitaip nespės, nes yra kitas užsakymas“, – skuodiškei prieštaravo klaipėdietė.

D.Hoffmann teigė, kad mirusiąją atvežė tada, kai dar tik buvo kasama kapo duobė.

„Mes su ja buvome susitikę ir aš jai sakiau, kad mes galime tik tada atvežti. Jei jie būtų šarvoję, būtų kitaip buvę. O čia buvo iš karto laidojama, ir pigiai – iš pačių pigiausių variantų“, – kalbėjo D.Hoffmann.

Ritualinių paslaugų įmonės vadovė aiškino, jog artimiesiems apskritai pasisekė, kad viskas buvo padaryta, kaip jie norėjo.

„Aš suradau kitą katafalką ir jiems už jį nereikės mokėti. Ir nekalbėjau taip, kaip jie teigia. Ten žmonių nebuvo, tik dukra ir du duobkasiai“, – teigė D.Hoffmann.

Firmos vadovė aiškino, kad ji problemas išsprendė, ir klientė be reikalo ją kaltina nepagarbiu elgesiu artimiesiems ir velionei.


Komentaras

Raimundas Pocius

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkas

Sudėtinga situacija – iš pirmo žvilgsnio. Ši Skuodo įmonė nėra mūsų asociacijos narė. Tačiau vis dėlto asociacija turi garbės kodeksą ir mes jo laikomės. Šioje sferoje dirbu 15 metų ir man dar neteko girdėti, kad įmonė pirma laiko atvežtų kūną ir paliktų. Būna, kad žiemą duobkasiai nespėja iškasti duobės. Šią istoriją net sunku komentuoti. Respublikoje išskirčiau dvi vietas, apie kurias dažnai rašo žiniasklaida. Tai Klaipėda, kur vyksta trintis tarp dviejų stambesnių kompanijų, ir Kaunas, kur dėl informacijos apie mirtį gavimo prasideda Laukinius Vakarus primenančios kovos. Tačiau tokią istoriją, kad būtų atvežtas kūnas ir jį būtų ketinta palikti duobkasiams, man pirmą kartą teko išgirsti. Aš čia įžvelgčiau teisminį procesą dėl moralinės žalos. Vėlavimą suprantu, vėluojama ne tik dėl ritualinių paslaugų įmonių kaltės, vėluojama dėl įvairių priežasčių. Tokiais atvejais sakau, kad nėra kur skubėti, juk velionis jau mirė. Tačiau kas nutiktų, kad velionį užkastų pirma laiko? O jei ne visi artimieji spėtų su juo atsisveikinti? Taigi tai būtų baisus dvasinis smūgis žmogui. Tiesa, mūsų veikloje buvo grasinimų prisiteisti ieškinį už išteptą lietpaltį. Dėl to, kad laidojimo kompanija nebuvo įsitikinusi, jog karsto apačioje dažai nėra visiškai išdžiūvę, buvo apkaltinta velionio artimojo, kuris nešė karstą ir išsitepė. Buvo bandymas prisiteisti žalą už tai, kad artimieji nupirko patį pigiausią karstą ir metant žemės grumstą lūžo karsto dangtis. Ši paslauga yra labai jautri, firmų darbuotojai turi išmanyti savo darbą ir mokėti nuraminti nelaimę patyrusius artimuosius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų