Prie Minijos – ledo ūsus primenantys grybai

Doviliškiai Minijos upės pakrantėje užfiksavo įdomų gamtos reiškinį – įspūdingos formos ledo ar sniego šarmą primenančius darinius. Baltus ledo kristalus primenantys siūlai yra gyvas organizmas – ant pūvančios medienos augantis grybas.

Stebina išvaizda

Ledo plaukai, ledo vilna ar ledo barzda – tai dažniausiai vartojami šio grybo pavadinimai šnekamojoje kalboje. Mažieji gamtos mėgėjai, išvydę tokius vaizdus, grybą pavadina cukraus vata.

"Minijos pakrantėje pirmą kartą matėme šį reiškinį. Socialiniuose tinkluose žmonės jau dalijosi šio grybo nuotraukomis, kažkodėl vis paminima, kad ypač pajūrio miškuose jų šiemet pasitaikė nemažai. Tačiau daugiau žinių apie šį gamtos reiškinį neradome", – stebėjosi Donata, gyvenanti Doviluose.

Skelbiama, kad 2015 m. vokiečių ir šveicarų mokslininkai įrodė, kad šio reiškinio kaltininkas yra grybas Exidiopsis effusa.

Grybo struktūra labai trapi, gali išnykti vos paveikus tiesioginiams saulės spinduliams. Tikinama, kad palietus ranka grybo ūsai nubyra.

Auga ant medienos

Šį grybą ir jo ledo ūsus yra užfiksavę Valstybinių miškų urėdijos miškininkai.

Jie skelbia, kad norintiesiems savo akimis išvysti ledo plaukus patariama į mišką užsukti tuomet, kai oro temperatūra yra nukritusi kiek žemiau nulio, tačiau dar nėra sniego.

Ledo plaukeliai – ne tik atitinkamos oro temperatūros ir drėgmės rezultatas. Ledo plaukus grybas Exidiopsis effusa suformuoja ant trūnijančios lapuočių medienos, dažniausiai šakų.

Šį reiškinį tyrę mokslininkai teigia, kad, esant neigiamai, nuliui artimai temperatūrai, ant medžių susidaro ledo kristalai, kuriuos vėliau minėtas grybelis paverčia plonyčiais, vos 0,01 milimetro skersmenį siekiančiais ledo plaukais.

Reikia tinkamos temperatūros

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurgita Motiejūnaitė sakė, kad patys ledo plaukai Lietuvoje užauga iki 20 cm ilgio.

"Nuotraukose yra vadinamieji ledo plaukai arba ledo ūsai, kuriuos sukelia grybas sklaidžioji vaškaplutė (Exidiopsis effusa). Patys ledo plaukai gali užaugti iki 20 cm ilgio, o grybas – priklausomai nuo medienos dydžio, ant kurios auga. Sklaidžioji vaškaplutė auga ant lapuočių medienos, šiaip yra gana nepastebima, gelsvos plutos pavidalo. Gerai matomi tik susidarantys ledo plaukai, kurie gali atsirasti drėgnu, vėsiu oru, temperatūrai svyruojant apie nulį. Esant didesniam šalčiui ir sausesniam orui, ledo plaukai nesusiformuoja, o jei ir susidaro, sunyksta. Aukštesnėje temperatūroje plaukai, žinoma, ištirpsta", – paaiškino specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių