Prie Olando Kepurės skardžio pjaunami medžiai

Pajūrio regioniniame parke zvimbia pjūklai – miškininkai nusprendė pašalinti pavojingai pasvirusius medžius prie Olando Kepurės skardžio.

"Turėjome skaudų įvykį, medis vos neužvirto ant sėdinčių žmonių. Laimė, jis šakomis atsirėmė į kitų medžių lają. Tuo metu mes kartu su Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovybe  vaikščiojome po parką. Priėjo poilsiautojai ir papasakojo apie incidentą", – tikino Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio vadovas Tomas Zaleckis.

Miškininkai su aplinkosaugininkais įvertino situaciją ir apsisprendė pašalinti iki dvidešimt medžių, kitus žadama apgenėti.

"Olando Kepurės skardis yra smėlėtas. Šią žiemą nebuvo įšalo, medžių šaknis dažniausiai žiemą jis sulaiko. O šią žiemą vėjai draskė medžius, daugelio jų šaknys išsijudino. Nusprendėme šalinti tuos, kurie kelia pavojų žmonėms, vaikščiojantiems paplūdimiu. Bus apgenėti ir šalia takų esantys medžiai", – aiškino T.Zaleckis.

Vėjų ir bangų mūša jau gerokai pakeitė šio skardžio reljefą. Kasmet į jūrą ar paplūdimį nuslenka nemenka dalis šio skardžio.

"Nėra galimybių sutvirtinti smėlėtą dirvožemį. Vyksta natūralūs gamtos procesai. Jei matome, jog medžio laja gražiai atsirems į šlaitą, kai dirvožemis pajudės, o medis ims slinkti žemyn, jį paliekame natūraliam būviui. Tačiau tuos, kurie gali lūžti ir sužaloti lankytojus, esame priversti šalinti", – pastebėjo T.Zaleckis.

Miškininkai vakar vietoje vertino medžių būklę, analizavo jų išsidėstymą.

"Jei matome, jog virstantis medis gali sukelti domino efektą ir išlaužyti kitus medžius, tokį reikia šalinti ar patrumpinti. Nuo medžių rūšies tai nepriklauso, tik nuo šaknų būklės ir vietos", – tikino T.Zaleckis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Protigiausia parašyti perspėjimus apie galimas nuošliaužas. Bijantiems yra padarytas saugus medinis takekis iki pat jūros. Nėra ko lįsti prie pasvirusių medžių.Šis skardis tuom ir įdomus, kad nėra žmogaus veiklos. Išpjovus medžius pagreitės skardžio irimas. Tokiems "specialistams" reikėtų baudas dėti už gamtos naikinimą!

baba

baba portretas
Senais blogais laikais kopas ispindavo medinemis tvorelemis ir jos neirdavo.Negi sunku slaitus ispinti,pasimokyti is senesniu laikuNe viskas ten buvo blogai.Kazkodel nei kopos nyko,nei kalnai griuvo Dabar jaunimas,jauni mokslus baige,bet nors kazkiek pasigilintu,kaip galima tai sutvarkyti .O dabar viskas griunaPerstate Palangos tilta,iseme bangolauzius akmenis,pilazo nebeliko,kiekviena sezona veza,pila smeli,Gedimino kalno medzius iskirto,nuo piliakalniu kerta,visi jie yra,Klaipedij kopos plaunamos,Olando kepure yra.Pasidomekit kodel iki siol viskas stovejo.

Gal viskas būtent taip.

Gal viskas būtent taip.  portretas
Jei viskas būtent taip, .kodėl nesumalus to medžio čia pat, ir jo pjuvenomis nepatręšus vietos, kur jis augo, kad jo vietoje stiprus jaunuolynas augtų? Ir dar - ar ir per kepurę su KARO su gamta technika ropinėjate, nemokate kojomis prieiti?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių