Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš antenas – peticija

2009-02-02 09:00
Prieš antenas – peticija
Prieš antenas – peticija / Darijos Vasiliauskienės nuotr. Pasirinkimas: pernai spalį Verpėjų gatvės gyventojai piketavo prie Klaipėdos visuomenės sveikatos centro dėl mobiliojo ryšio antenos kaimynystės.

Keturios moterys Sveikatos apsaugos ministerijai surašė peticiją. Jos griežtai pasisako prieš nesaugų mobilųjį ryšį.

Viena iš iniciatorių – Kretingos rajono, Žibininkų kaimo gyventoja Genovaitė Šunokienė, prieš kurį laiką išgarsėjusi kovoje dėl kenksmingo antenų poveikio sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacija turi daugybę įvairių pasaulio mokslininkų atliktų tyrimų, patvirtinančių kenksmingą mobiliojo ryšio poveikį sveikatai. Tačiau duomenys neva slepiami dėl multimilijoninės pasaulio telefono pramonės.

Taip savo elektroninę peticiją pradeda moterys. Jos ragina pasekti Europos Parlamento pavyzdžiu ir griežtinti spinduliuotės saugumo normas.

Lietuvos Respublikos higienos normos irgi paremtos pasenusiu požiūriu, teigiančiu, kad mobiliojo ryšio antenos nėra kenksmingos. "Maža to, mums, gyventojams, užkraunama pareiga įrodinėti antenų pavojų sveikatai", – peticijoje piktinasi iniciatorės.

Tarp išvardytų reikalavimų yra ir siekimas mobiliojo ryšio siųstuvus kuo greičiau pašalinti nuo mokyklų, vaikų darželių, gydymo įstaigų ir gyvenamųjų namų stogų.

Apibrėžti minimalų atstumą nuo siųstuvų iki gyvenamųjų pastatų, numatyti galimybę kaimo bendruomenėms pačioms spręsti dėl mobiliojo ryšio bazinių stočių įrengimo kaimynystėje, apriboti vaikų iki 16 metų naudojimąsi mobiliaisiais telefonais – tai dalis iš peticijoje išdėstytų punktų.

Išvardytiems reikalavimams pritarė ir pasirašė per 60 žmonių. Nemažai jų šalia parašo išsakė ir savo neigiamą požiūrį į antenas.

G.Šunokienės manymu, negalima ramiai laukti masinių susirgimų. Ji įsitikinusi, kad pati onkologine liga susirgo dėl pavojingo antenų poveikio namų kaimynystėje.

Pradėjusi gilintis į internete skelbiamą informaciją apie elektromagnetinį poveikį žmogaus sveikatai, Žibininkų kaimo gyventoja pakraupo.

G.Šunokienė atvira – stebuklingo elektroninės peticijos poveikio nesitiki. Tačiau prisipažįsta nežinanti, kokių daugiau priemonių imtis. Ji teigė, kad bandantys garsiai apie pavojų sveikatai kalbėti mokslininkai susiduria su telekomunikacijų bendrovių spaudimu.

Iniciatyvinė grupė taip pat skatina žmones rašyti laiškus į Sveikatos apsaugos ministeriją ir kitas atsakingas institucijas. Tada valdžia negalės nereaguoti, įsitikinusios iniciatyviosios moterys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų