Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš kontrolę – keiksmais?

2024-08-07 09:31

Klaipėdietė buvo išlaipinta iš autobuso po to, kai atsiskaičiusi už bilietą su nuolaida, įlipus kontrolieriams, nepateikė jokio asmens tapatybę ar neįgalumą patvirtinančio dokumento. Kai dėl susidariusios nemalonios situacijos įtampa pasiekė kulminaciją, ėmė skambėti necenzūriniai žodžiai.

Istorija: keleivių kontrolieriai esą pagarbiai bendravo su negalią turinčia moterimi, tačiau klaipėdietė tikino kitaip.
Istorija: keleivių kontrolieriai esą pagarbiai bendravo su negalią turinčia moterimi, tačiau klaipėdietė tikino kitaip. / T. Urbelionio / BNS nuotr.

Išlaipino tarsi nusikaltėlę

Incidentas įvyko praėjusią savaitę, ketvirtadienio rytą. Klaipėdietė pasakojo važiavusi į polikliniką atlikti kraujo tyrimų. Išėjusi iš poliklinikos, įlipo į 3-iojo maršruto autobusą ir, kaip įprasta, pažymėjo bilietą.

„Turiu neįgaliojo pažymėjimą, bet tąkart palikau namie. Kai įlipo kontrolė, pasakiau, kad pamiršau pažymėjimą, kad kitą kartą tikrai pasiimsiu, parodžiau subintuotą ranką. Pasakiau, jog tikrai blogai jaučiuosi. Man pasakė, kad turiu išlipti. Man širdies nepakankamumas, blogai jaučiuosi, šlubuoju, turiu nugaros problemų, tačiau mane ištempė kaip kokią nusikaltėlę į savo mašiną“, – sakė moteris.

Klaipėdietė pasakojo „Ekskomisarų biuro“ kontrolieriams sakiusi savo vardą, pavardę, asmens kodą, net siūlė nuvažiuoti į polikliniką įsitikinti, kad ji tikrai tą rytą buvo registruota procedūroms.

„Ekskomisarų biuras“ turi turėti visus duomenis, matyti pagal vardą, pavardę. Sakiau, kad asmens kodą pasakysiu, galime nuvažiuoti, kur norite, ir bus visi įrodymai. Mačiau, kaip mergaitė, tinkanti vos ne į dukras, pradėjo aiškinti, kad man policiją kvies. Iš autobuso mane ištraukė, o kaip man grįžti? Pinigų neturiu, kad važiuočiau taksi“, – skundėsi moteris.

Asmens dokumento nepateikė

Įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas“ sudariusi sutartį su saugos tarnyba „Ekskomisarų biuras“. Būtent jis Klaipėdoje užsiima keleivių kontrole.

„Klaipėdos keleivinio transporto“ Teisės ir administravimo departamento vadovas Julius Paulikas tikino pats peržiūrėjęs šios situacijos vaizdo medžiagą ir susidaręs kitokį įspūdį.

Šiuo atveju buvo užfiksuota situacija, kai asmuo nepateikė jokio dokumento.

„Situacija buvo tokia, kad žmogus važiavo su bilietu su nuolaida, bet nepateikė apskritai jokio dokumento – nei asmens, nei patvirtinančio teisę į bet kokią lengvatą. Tai, kad asmuo neturėjo neįgalumo pažymėjimo, buvo tik iš paties asmens toks teiginys. Kokią ji turi teisę į tą nuolaidą, taip ir liko neaišku. Kiek moteris paaiškino, ji neturėjo neįgalumo dokumento, po to paaiškėjo, kad ir asmens dokumento neturėjo, tad buvo problemų dėl asmenybės nustatymo“, – kalbėjo J. Paulikas.

Anot jo, kontrolierius moteris esą ėmė įžeidinėti necenzūriniais žodžiais bei tikino, kad šie esą gaišina jos laiką.

J. Pauliko teigimu, kontrolieriai patys konflikto nekėlė, su moterimi bendravo pagarbiai.

„Pats peržiūrėjau asmeniškai vaizdo medžiagą, pakelto balso tono nebuvo, kontrolieriai tikrai etiškai ir taktiškai bendravo“, – tikino pašnekovas.

Dėl atsakomybės bus sprendžiama

J. Paulikas taip pat pridūrė, kad Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) yra numatyta tam tikra atsakomybė tokiais atvejais.

„Šiuo atveju buvo užfiksuota situacija, kai asmuo nepateikė jokio dokumento. Tad mes kol kas nežinome, ar ji apskritai turėjo teisę į lengvatą. Buvo surašytas patikrinimo aktas, bus toliau atliekamas tyrimas ir aiškinamos bylos aplinkybės. Jai bauda nebuvo paskirta, dėl atsakomybės bus sprendžiama, kai byla bus nagrinėjama“, – pažymėjo J. Paulikas.

Pagal ANK 446 straipsnio antrąją dalį, įsigijus važiavimo bilietą su nuolaida, tačiau nepateikus teisę į transporto lengvatas patvirtinančių dokumentų, skiriama nuo 10 iki 14 eurų bauda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų