Prognozės: potvynis pamaryje praeis tyliai

Pamariui prognozuotas smarkus potvynis, panašu, gali būti ne toks jau grėsmingas. Patys Rusnės gyventojai praneša, kad vėlyvą sekmadienio vakarą ledai pajudėjo Atmatos ir Skirvytės sankirtoje, tačiau lytis vis dar stabdo šių upių ištekėjimą į marias.

Susidarė sangrūdos

„Pagal tai, ką matome, panašu, potvynis praeis tyliai. Sekmadienį vakare nuo salos pradžios Atmata ir Skirvyte ledai pajudėjo apie 21.30 val. Atmatoje ledų sangrūda susiformavo tarp Rusnės tilto ir žiočių. Ten ledo lytis stabdo vandens nutekėjimą, tad vanduo kyla. Skirvytės upės maždaug vienas trečdalis yra švarus, be ledo, tačiau žemiau, žiočių link, taip pat yra ledų sangrūda“, – apie situaciją saloje pasakojo Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė.

Ji tikino, kad ledų sangrūdas išjudintų tik didesnis vandens kiekis.

„Mes laukiame, kada Kauno hidroelektrinė „numes“ vandens perviršį. Ta vandens banga ir išjudina ledus, kitaip nieko nebus. Sangrūdos nepajudės, jei nebus vandens pakilimo bent pusmetriu. Aplinkiniai Nemuno intakai dar ne visi išsivadavę iš ledų“, – sakė D.Drobnienė.

Ledai: sekmadienį vakare Rusnę pasiekė iš aukštupio atplukdyta ledų masė, nors šeštadienį Atmatos ir Skirvytės išsišakojimas buvo laisvas nuo ledų. (Skaitytojo nuotr.)

Anot jos, visą praėjusią savaitę vyravę orai leidžia spėti, kad potvynis šiais metais bus ramus.

„Mano širdis sako, kad šiemet potvynis praeis ramiai. Ledas yra porėtas. Visą savaitę jį tirpdė saulė, o vakar buvo rūkas, kuris taip pat minkština ledą. Manau, kad viskas bus gerai. Palyginti su 2018–2019 m., kai pusę metų buvome apsemti, dabar – nieko tokio. Išgyvensime“, – juokavo D.Drobnienė.

Dalia Drobnienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Laukia bangos

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų tarnybos vedėjas Juozas Šimkus prognozavo, kad šių metų potvynis nebus įspūdingas, bet tęsis ilgesnį laikotarpį.

„Nemunas ties Rusne šiek tiek pakilo, bet nelabai stipriai. Atmatoje ir Rusnėje nedidelės ledų sangrūdos, panašu, ir liks. Kuršių marių ledas žiotyse pajudėjo, Nemunas jau prasilaužė sau kelią. Tačiau iš Baltarusijos Nemunas ir Neris dar atplukdys didesnes vandens mases, ten dar yra daug sniego. O ir tirpimas ten ne toks intensyvus. Potvynis nebus aukštas, bet jis išsitęs“, – patikino J.Šimkus.

Ties Smalininkais Nemunu jau pajudėjo ledų masė.

„Ledų lyčių dar atplauks, bet, tikėtina, jų gali būti ne tiek koncentruotai. Lytis Rusnę dažniausiai pasiekia per 10–12 valandų, bet procesas gali ir užtrukti, jei ledai stos pakeliui“, – paaiškino hidrologas.

Ledų sangrūdos laikosi iki to momento, kol upės vandens lygis nepakyla ir srovė neįgauna daugiau jėgos.

„Dažniausiai sangrūdas išjudindavo Kauno hidroelektrinės išleidžiamas vandens perviršis, tačiau neaišku, ar taip nutiks šiais metais“, – sakė J.Šimkus.

Potvynis užtruks

Tikėtina, kad vandens kiekiu ne itin rusniškiams gelbės kiti Nemuno intakai.

„Intakai nepadės, sniegas jau ištirpęs. Minija ar Jūra laisva nuo ledų. Įšalo nėra, didelis vandens kiekis geriasi į dirvą, nes nėra įšalo. Vandens debetą kels tik Nemunas ir Neris, kai sparčiau tirps sniegas Baltarusijoje“, – paaiškino J.Šimkus.

Leitė, Gėgė ar Tenenys taip pat neištvino, o jų baseinuose sniegas jau ištirpo.

„Nemunas kažkiek dar kils, tuomet Leitė ir Gėgė gali išsilieti iš krantų. Jau dabar aišku, kad potvynio banga bus ilga ir tęsis porą savaičių, kol sulauksime baltarusiško sniego tirpsmo“, – patikino hidrologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Rusnės viršininkė tai viską Žino,ir gali daug pripliurpti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių