Pereiti į pagrindinį turinį

Pūga atpūtė keistą svečią

2022-12-14 10:17

Pajūrį talžiusi pūga pirmadienį į vienus Klaipėdos rajono namus atnešė netikėtą svečią. Kiškėnų kaimo gyventojas, penkiolikametis Pijus nustebo išvydęs, kad iš lauke esančios malkinės kartu su malkomis parsinešė drugelį.

Augintinis: penkiolikametis Pijus iš Kiškėnų kaimo per pūgą į namus parsinešė drugelį. Augintinis: penkiolikametis Pijus iš Kiškėnų kaimo per pūgą į namus parsinešė drugelį.

Iš pradžių jaunuolis tik stebėjo po šiltus namus skraidantį gyvį, po to susirūpino, ar tikrai į dilgėlinuką panašus drugelis sulauks pavasario?

"Kur jį dėti, gal kokią dėžutę surasti? Kaip išlaikyti per žiemą ir kuo jis minta? O vandenį drugeliai žiemą geria?" – klausimus bėrė gimnazistas Pijus.

Paauglio nuogąstavimus išsklaidė Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

"Nieko nereikia daryti. Nelįskite. Žiemoja jie sau ir tiek", – paaiškino V. Jusys.

Panašu, kad drugelis ieškojo vietos, kur peržiemoti ir kurį laiką tūnojo malkinėje. Tačiau ji nešiltinta ir drugelis vis tiek galėjo ten sušalti.

Vytautas Jusys. 

"Gal yra koks rūsys, vėsi patalpa? Bet, kad nebūtų itin didelio šalčio. Svarbu pavasarį, kovo mėnesį, nepamiršti jo išleisti į lauką", – priminė V. Jusys.

Nelįskite drugeliui į akis.

Tačiau, ar verta gaudyti drugelį, kuris namuose įsitaisė ant palangės?

"Galima atsargiai pirštais suimti. Svarbu nesužeisti. Aš irgi turiu drugelių rūsy, neliečiu, gyvena jie ten", – patikino V. Jusys.

V. Jusys – ne tik paukščių, bet ir laumžirgių specialistas. Jis sugebėjo sužymėti daugiau nei trisdešimt tūkstančių laumžirgių, todėl žino, kaip nepažeisti trapių jų sparnų.

"Drugeliai žiemą nesimaitina, juk nektaro gamtoje nėra. Koks čia lemties ženklas galėtų būti – drugelis namuose žiemą? Reiškia tą patį, kaip ir prieš milijoną metų. Kai drugeliai atsirado, horoskopų dar nebuvo", – juokėsi gamtininkas.

Jei dilgėlinukas nesulauktų pavasario, V. Jusys patarė nesisieloti.

"Vieni sulaukia pavasario, kiti ne. Gali ir kokia zylė sulesti. Gamtoje žodžio žiauru nėra. Gamtoje daug ko nereikia gelbėti. O žmonės ypač nori visus gelbėti. Tam ir yra žiema, kad kažkas jos neatlaikytų ir taptų kitų maistu. Tik mes norime viską sužmoginti. Drugeliui reikia ramybės. Nelįskite drugeliui į akis. Nieko jam daugiau nereikia. Ir nėra ko vaikščioti kiekvieną dieną jo pažiūrėti", – pamokymų davė V. Jusys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų