Pušys Klaipėdoje – tik po kelerių metų

Iš nežinia kokių svajonių atklydusi iniciatyva paskandinti Klaipėdą pušynuose patyrė fiasko, nes iniciatoriai, ketinę jau šį pavasarį visą miestą prisodinti pušaičių, nupirko per mažus sodinukus.

Stabdo taisyklės

Šių metų pradžioje startavusi iniciatyva "Pušys Klaipėdai" iš karto susidūrė su trukdžiais.

Jau prieš kurį laiką uostamiesčio politikams dėl iniciatorių planų mieste pasodinti pušelių buvo kilę klausimų, mat nebuvo tiksliai nurodyta, kur medeliai bus įsodinami.

Prasidėjus deryboms su savivaldybe dėl vietos paaiškėjo, kad tokius planus teks atitolinti bent keleriems metams.

"Toks biurokratinis dalykas. Nenorėčiau užsipulti ar kaltinti. Iš principo ten žmonės yra geranoriški. Tiesiog yra taisyklės. Ir jų visa krūva, todėl mes stengiamės pagal jas elgtis, ir viskas užtrunka ilgiau", – paaiškino "Pušys Klaipėdai" iniciatorius Paulius Zaviša.

Pradinukų lygio klaida

Pašnekovo teigimu, pradėję šią akciją jos sumanytojai internete išsiaiškino galimas pušų sodinukų kainas ir įskaičiavę transportavimo bei kitas galimas išlaidas nusprendė, jog viena pušaitė kainuos du eurus.

Tačiau iniciatorius prisipažino praleidęs vieną svarbų dalyką – esama tvarkos, kuri numato, kad mieste leidžiama sodinti tik aukštesnį nei 1 m spygliuotį.

"Mes šito nežinojome. Tai buvo pradinukų klaida", – pastebėjo P.Zaviša.

Tokio aukščio sodinukai esą kainuoja apie 50–60 eurų. Be to, padidėja ir tokių medelių logistikos bei kitos išlaidos. Todėl ši klaida iniciatoriams užkirto kelią, kaip planuota, jau šiemet pradėti pušaičių, įsigytų už klaipėdiečių skiriamus pinigus, sodinimą.

Planuoja įsigyti miško

"Bet mes radome išeitį. Laikysimės savo pažado. Iš tų lėšų, kurios yra aukojamos, mes nusipirksime arba išsinuomosime kelis hektarus miško ploto ir ten užsodinsime pušų sodinukais, kurie kainuoja pigiau. Luktelėję trejus metus mes juos sodinsime pagal visas taisykles", – saliamonišką sprendimą atskleidė P.Zaviša.

Pašnekovas patikino, kad klaipėdiečių nuo mokesčių skiriami 2 proc., kurie iniciatorių dar nepasiekė, ar tiesiai į sumanytojų sąskaitą pervedami pinigai nuo šiol bus naudojami būtent taip.

Tiesa, "Pušys Klaipėdai" dar ketina ieškoti ir papildomų rėmėjų, kurie skirtų pinigų greitesniam idėjos įgyvendinimui.

Nupirktus sodinukus dovanos

Iš iki šiol surinktų pinigų bei savų lėšų iniciatoriai buvo nupirkę jau tris dešimtis pušaičių, tačiau šiuo metu jų nėra kur dėti. Todėl medelius nuspręsta tiesiog išdalyti klaipėdiečiams, kad šie spygliuočiais galėtų papuošti savo kiemus.

Akcijos organizatorius patikino nebijantis aukojusiųjų pykčio, kad už jų skirtus pinigus nupirkti medeliai bus įkurdinti ne, kaip žadėta, mieste, o privačiuose kiemuose, mat dauguma aukojusiųjų – organizatorių draugai.

Pašnekovas patikino, kad jau šį pavasarį planuojama pasodinti bent kelias pušeles, tačiau vietos, kur jos bus, dar vis negalėjo įvardyti.

P.Zavišos teigimu, pušims sodinti yra tinkamas visas miestas.

Šiuo metu pinigų yra surinkta daugiau nei 7 tūkstančiams pušaičių, o organizatorių tikslas – 50 tūkstančių.

"Mes toliau prašysime žmonių aukoti. Mes niekur nesustojame", – užtikrino "Pušys Klaipėdai" iniciatorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiniai

Žiniai portretas
Klaipėdos girininkijos miškingumas yra mažiausias visoje Kretingos miškų urėdijoje ir siekia tik 14 %. Tad tik sodint ir sodint miškus, nors, kol pasieksim urėdijos vidurkį 25,7 %.

Gėda

Gėda portretas
3.87ha dėl geležinkelių plėtros, 9,38ha Pamario g. rekonstrukcija, 5,41ha naujo kelio nuo Medelyno g. iki II Melnragės tiesimui- tiek bus iškirsta miškų, be to 1mln. Eurų miestas sumokėjo kompensacijų valstybei už per 5 metus iškirstus miškus, medžius (nepavyko sužinoti už kiek ha ta kompensacija) bet nieko neatsodino. Ir esant tokiai situacijai, nerasti vietos atsodinti mišką, kurio atsodinimas miestui nekainuotų nieko, yra nusikaltimas ir didžiausia gėda prieš iniciatyvius žmones.

Radvilei Rumšienei

Radvilei Rumšienei portretas
Tie savanoriai atrodo kaip kokie pasijuokimo verti nusikaltėliai Jūsų, Radvile Rumšiene, straipsniukyje. :D "Iš nežinia kokių svajonių atklydusi iniciatyva paskandinti Klaipėdą pušynuose"??? "kAR kAR" Jūros parke baigia visas pušis "išklibinti", o čia juokiamasi iš iniciatyvininkų papildyti miestą keliais medeliais. Shame on You, ponia žurnaliste.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių