Pereiti į pagrindinį turinį

PVM naštą vilks patys verslininkai

2008-12-29 09:00
PVM naštą vilks patys verslininkai
PVM naštą vilks patys verslininkai / Aliaus Koroliovo nuotr. Nepabrangs: jei būtų nesuspėta perprogramuoti kasos aparatų, pirmosiomis sausio dienomis už prekes bei paslaugas didesnio PVM gyventojams mokėti dar nereikėtų.

Sausį nuo 18 iki 19 proc. didėsiantis pridėtinės vertės mokestis gyventojų pečių iškart užgulti neturėtų – verslininkai žada bent jau pirmosiomis dienomis mokesčio skirtumą padengti patys.

Įmonių kol kas nebaus

Valdžios sprendimas nuo sausio 1-osios padidinti PVM vienu procentu sukėlė daug diskusijų. Nors Valstybinė mokesčių inspekcija suteikė pereinamąjį kelių savaičių laikotarpį, per kurį bendrovės galėtų perprogramuoti kasos aparatus, didesnį PVM iš žmonių už prekes ir paslaugas įmonės turėtų imti jau Naujųjų naktį. Vis dėlto daugelis įmonių tikina tam pasiruošti nespėsiančios, todėl ar klientams kainos bus perskaičiuojamos jau Naujųjų naktį, kol kas neaišku.

"Perprogramuoti kasos aparatus įmones raginame kuo skubiau, tačiau į nespėjusias tai padaryti bendroves žiūrėsime atlaidžiai ir pirmosiomis dienomis neperprogramuotų aparatų čekių mažesniu tarifu tikrai nelaikysime pažeidimu. Tačiau nepaisant to, apskaitos registruose jau nuo sausio 1-osios turi būti įrašomi nauji PVM tarifai ir atitinkamai perskaičiuotos PVM sumos. Tad įmonės pačios turi apsispręsti, ar Naujųjų naktį iš atsiskaitančių žmonių jie iškart ims didesnį PVM tarifą, ar šį skirtumą jos padengs pačios", – tikino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Andrejus Cukanovas.

Pasak jo, jei pirmosiomis sausio dienomis kasos aparatai dar nebus perprogramuoti ir pritaikyti atsiskaitymams pagal naująjį tarifą, jį ištaisyti darbuotojai galės rašymo priemone.

Čekius išrašys ranka

Uostamiesčio kavinių bei restoranų, kuriuose klaipėdiečiai kviečiami sutikti Naujuosius metus, atstovai tikina dar nenusprendę, kaip pasielgs su klientais – ar švenčiantiems Naujus metus už gėrimus ir patiekalus teks mokėti senomis, ar jau naujomis kainomis.

"Dar nenusprendėme, kaip pasielgsime. Tikimės, kad kompiuterių specialistai spės kasos aparatus užprogramuoti taip, kad po 24 val. jie automatiškai įrašytų didesnį PVM. Tokiu atveju nesklandumų kilti neturėtų, nes žmonėms jau automatiškai būtų paskaičiuota didesnė kaina", – kalbėjo restoranų "Lavita", "XII aukštas" bei alaus baro "Livonija" direktorė Nijolė Chodosovskaja.

Pasak jos, jei kasos aparatai dar nebus perprogramuoti, tikėtina, kad vietoj elektroninių bus išduodami ranka rašyti čekiai, į kuriuos jau bus įtrauktas didesnis PVM.

Kainų klientams nedidins

Kiti verslininkai tikina dėl didėsiančio PVM kainų kelti klientams apskritai neketiną. Bendrovės "Nesė group", kuriai priklauso naktiniai klubai "Pramogų bankas", kinų restoranai bei kiti barai, direktorė Inga Česnakienė patikino, kad padidėjusio PVM tarifo naštos ant klientų pečių užkrauti neketina.

"Tiek ir Naujųjų naktį, ir visą sausį, ir net vėliau mūsų klientams kainos nedidės. Stengsimės mažindami savo išlaidas ir vidinius resursus bandyti šią sumą patys padengti. PVM tarifas juk mūsų kaip bendrovės reikalas, o ne klientų, todėl tikrai nenorime jiems kelti kainų", – teigė I.Česnakienė.

Pasak jos, jau dabar viskas apskaičiuota taip, kad klientams kainos dėl padidėjusio PVM nekiltų.

Pardavinės kaip įprasta

Didžiausio prekybos tinklo "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė taip pat patikino, kad pirmosiomis sausio dienomis klientai viską pirkti galės dar įprastomis kainomis. Vėliau bus peržiūrima, kuriuos produktus šiek tiek pabranginti, o kurių palikti iki PVM didėjimo galiojusias kainas.

"Mūsų kasos aparatai bus perprogramuoti gruodžio 31 dienos vakare, todėl didesnį PVM kompiuteriai ims iš karto skaičiuoti nuo sausio 1-osios. Tačiau klientai pirks dar senomis kainomis", – patikino R.Saulytė.

Anot jos, nors kompiuterių perprogramavimas nėra sudėtingas procesas, daugiausiai laiko užtruks prekių perkainojimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų