Rajono vadovui – kritika dėl pilvo

Klaipėdos rajono savivaldybės direktoriui Sigitui Karbauskui tenka aiškintis dėl elgesio Portugalijoje, kur politikas esą vaikštinėjo nuogu pilvu. Tuo kažkodėl pasibaisėjo kartu su vietos veiklos grupės "Pajūrio kraštas" nariais į kelionę vykę Tauragės rajono atstovai, kurie ir pareikalavo, kad toks politiko elgesys būtų įvertintas. Tačiau paaiškėjo, kad rajono savivaldybės Etikos komisija negali svarstyti tokio rango darbuotojo.

Klaipėdos rajono savivaldybės direktoriui Sigitui Karbauskui tenka aiškintis dėl elgesio Portugalijoje, kur politikas esą vaikštinėjo nuogu pilvu. Tuo kažkodėl pasibaisėjo kartu su vietos veiklos grupės "Pajūrio kraštas" nariais į kelionę vykę Tauragės rajono atstovai, kurie ir pareikalavo, kad toks politiko elgesys būtų įvertintas. Tačiau paaiškėjo, kad rajono savivaldybės Etikos komisija negali svarstyti tokio rango darbuotojo.

Pasibaisėjo elgesiu

Į saulėtąją Portugaliją S.Karbauskas vyko su savo pavaduotoja Ligita Liutikiene, tarybos nare konservatore Rasa Petrauskiene, kurios, kaip ir S.Karbauskas, yra vietos veiklos grupės (VVG) "Pajūrio kraštas" valdybos narės.

Iš Klaipėdos rajono į užsienį vyko dešimt iš dvylikos VVG valdybos narių ir vienas buvęs šios grupės narys. Valdybos narius lydėjo "Pajūrio krašto" pirmininkė ir projekto vadovė Raimonda Damulienė.

Kartu su Klaipėdos rajono atstovais keliavo ir septyni tauragiškiai.

Tauragės VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė po išvykos nusprendė raštu kreiptis į Klaipėdos rajono merą Vaclovą Dačkauską, kad S.Karbauskas būtų apsvarstytas dėl neetiško elgesio. Moteris pasibaisėjo administracijos direktoriaus manieromis ir arogancija.

Skundą yra parašę ir VVG "Pajūrio kraštas" valdybos nariai.

Teigė, esą išvadino "pinda"

Tauragiškių atstovė N.Tirevičienė dienraščiui pasakojo, kad S.Karbausko elgesys ją tiesiog šokiravo.

"Aš dar taip besielgiančio politiko nesu mačiusi. Tauragėje tokio tai tikrai nėra. Portugalijoje susitikimo su vienos vietos veiklos grupės nariais metu portugalai pristatinėjo kulinarinį paveldą. Buvo pristatomi ryžių patiekalai. Keliaudami mes nematėme, kad šioje šalyje būtų auginami ryžiai, ir tai visus nustebino. Aš paklausiau, iš kur jie gauna ryžių. Tuo metu S.Karbauskas replikavo, kad iš parduotuvės. Atsisukau ir pasakiau, kad ne jo klausiau. S.Karbauskas man atsakė: "Pinda tu". Aš net išsižiojau. Manęs net vyras tokiu žodžiu per visą gyvenimą nėra pavadinęs", – pasakojo N.Tirevičienė.

Pavadino "svolačiumi"?

N.Tirevičienė perpasakojo ir kitą pokalbį, kuris esą vyko tarp S.Karbausko ir kitos bendrakeleivės.

"Jis, užspaudęs ją į kampą, išvadino "svolačiumi". Kiti pradėjo jį auklėti dėl elgesio. Buvo pasakyta, kad politikams nedera taip elgtis. Tuomet S.Karbauskas pareiškė, kad tokie "svolačiai" jį ir išrinko", – šiurpo tauragiškė.

Moteris tikino, kad tokie žodžiai iš politiko lūpų skriejo ne po vietinio vyno degustacijos, o vietos veiklos grupės oficialaus priėmimo metu.

Įžvelgė net spuogus

Lietuvių delegacija į kelionę vyko rugpjūčio mėnesį, o Portugalijoje tuo metu iš tiesų plieskė karštis. Tačiau į oficialius susitikimus jie stengėsi rengtis dalykiškai.

"Karšta buvo visiems. Tačiau S.Karbauskas vaikštinėjo nuogu pilvu, atsisagstęs savo marškinius, išstatęs nuogą, spuoguotą pilvą. Mes tuo metu apžiūrinėjome VVG įvykdytus projektus. Juk tokiu atveju reikia elgtis etiškai", – nemalonias aplinkybes prisiminė N.Tirevičienė.

Klaipėdos ir Tauragės rajono atstovai aiškino į kelionę vykę pasisemti patirties, naujų idėjų ir pasižvalgyti, kaip pasaulio šalyse veikia vietos veiklos grupės.

"Grįžtant į oro uostą visi pasisakė, kokių įspūdžių patyrė, padėkojo už kelionę. Atsistojo S.Karbauskas ir pareiškė: "Dabar visi nurimkite, pabūkite su savimi ir nusinulinkite". Kaip suprasti tokį pareiškimą? Nei atsiprašė, nei padėkojo už kelionę. Mačiau visokio plauko žmonių, bet tokio lygio nebuvau mačiusi", – reziumavo N.Tirevičienė.

Versija: puolimas už kritiką

Pats S.Karbauskas aiškino, kad buvo užsipultas dėl kritiškos savo nuomonės, kurią yra išreiškęs dėl VVG "Pajūrio kraštas" pirmininkės R.Damulienės veiksmų.

"R.Damulienė yra VVG "Pajūrio kraštas" pirmininkė, tačiau kartu ir projektų vadovė. Mano galva, tai yra ydinga praktika. Taip neturėtų būti. Kaip galima vadovauti veiklos grupei ir pačiai būti projektų vadove? Aš esu už skaidrumą, o čia skaidrumo trūksta", – tikino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius.

S.Karbauskas teigė, kad vietos veiklos grupės nariai ne pirmus metus skundžiasi informacijos stoka ir vienvaldyste šioje įstaigoje.

"Tas pats asmuo ir inicijuoja, ir priima sprendimus, kontroliuoja bei administruoja jų vykdymą, atsiranda labai daug erdvės neskaidriai ir nesąžiningai veiklai. Be to, VVG pirmininkas valdo visą informaciją ir pats sprendžia, kiek ja dalytis su valdyba. Mano galva, tai nėra normalu, tai ne uždaroji akcinė bendrovė", – teigė politikas.

Užkliuvo šeimos nariai

S.Karbauskas tikino, kad R.Damulienė iš vietos žmonių sulaukė kritikos dėl 125 tūkst. litų kainavusio kosminio tinklinio batuto, kuris buvo įgytas už ES lėšas.

Dienraštis "Klaipėda" rašė, kad R.Damulienės vadovaujamas Priekulės bendruomenės užimtumo centras parašė projektą ("120 tūkst. litų – į orą", 2014 03 26). Lėšų iš ES fondų prašyta per vietos veiklos grupę, kuriai taip pat vadovauja R.Damulienė.

Įtartino naudingumo projektui nuspręsta skirti pinigų, o 17 tūkst. litų prie keisto pirkinio prisidėjo ir rajono savivaldybė. R.Damulienė pernai dienraščiui neneigė, kad batuto nuoma užsiima jos sūnus.

"Batutas – tik smulkmena. Prisiminkime, kad vienas pirmųjų bandomųjų VVG verslo projektų buvo ne kas kita, o šalia R.Damulienės namų esantis tvenkinys. Įdomu ir tai, kad R.Damulienė primygtinai bendruomenėms siūlo kiekvienam projektui rinktis konsultantus, kuriems tenka atseikėti net po 10 procentų nuo projekto vertės. Ne paslaptis, kad konsultavimu užsiima R.Damulienės dukra", – apie šeimos rangos metodus kalbėjo S.Karbauskas.

S.Karbauskas pažėrė ir dar daugiau kritikos VVG pirmininkės adresu – dėl jos automobilio panaudos sutarties, kuri VVG kainuoja nemažus pinigus.

Įformino komandiruotę

S.Karbausko manymu, tokie į viešumą keliami faktai ir lėmė puolimą jo adresu.

"Aš nematau už ką atsiprašinėti. Jei pasakyčiau, kiek ir kaip mane kas yra išvadinęs, nustebtumėte. Esu emocionalus žmogus, bet nieko į kampą nespaudžiau ir nė vieno nesu apšaukęs. Kitą kartą ir gėlių puokštė gali ką nors įžeisti", – dėl kritikos pasiaiškino S.Karbauskas.

Tačiau būta pastabų dėl to, kad savivaldybės darbuotojai, vykdami į Portugaliją, forminosi komandiruotę ir už tai gavo komandiruotpinigius. Tauragės atstovų komanda aiškino, kad kelionei teko imti 5 dienų atostogas.

"Ne vienas važiavau, kiti formino, kaip aš vienas nesiforminsiu komandiruotės? Negaliu išsiskirti. Ne dėl pinigų esu čia, esu vienintelis atsisakęs priedų prie algos. Už komandiruotę gavau 190 eurų", – aiškinosi S.Karbauskas.

Priekaištų dėl nuogo pilvo S.Karbauskas taip pat nesureikšmino.

"Nuotraukose gražiai atrodau. O kelionėje mačiau, kad ne prasčiausiai buvau apsirengęs. Oficialios aprangos dėvėti niekas nenurodė. Gal tik tauragiškiai pripratę, kad administracijos direktorius privalo dieną naktį su kostiumu ir "šlipsu" vaikščioti", – juokėsi S.Karbauskas.

Paskyrė valdyba

VVG "Pajūrio kraštas" pirmininkė R.Damulienė į S.Karbausko priekaištus atsikirto penktadienį vykusiame viešame susitikime.

"Netiesa sakoma apie mane. Visuotinis narių susirinkimas patvirtino tokį, o ne kitokį valdymo modelį. Už jį buvo balsuota. Projektų vadove mane patvirtino valdyba, juk jų pačių parašai yra. Kaip pirmininkė aš negaliu gauti nė lito. Atlyginimą gaunu kaip projektų vadovė. Skaičiuojant senąja valiuta, tai yra 3,2 tūkst. litų. Išlaidos degalams gali būti skiriamos tik strategijos įgyvendinimui, nė lito kitur", – aiškino R.Damulienė.

VVG "Pajūrio kraštas" penkerių metų laikotarpiui buvo numatę 121 tūkst. litų transporto išlaidoms.

"Per dvejus metus išleista tik 21,7 tūkst. litų. Iš sutaupytų pinigų papildomai buvo finansuojami kiti projektai. Tarp jų ir Lapių bendruomenės, kurios narys yra pats S.Karbauskas, projektas", – konstatavo R.Damulienė.

Ji aiškino, kad jos dukra iš tiesų užsiima konsultavimu, tačiau esą teikė paslaugas kitoms, ne Klaipėdos rajono bendruomenėms. "Pajūrio krašte" R.Damulienės dukrai mokėta buvo tik už darbą poroje projektų.

"Man pikta dėl to, kad mūsų veiklos grupė giriama visoje šalyje, o čia sulaukta tokios kritikos. Aš ketinu rašyti raštą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai", – pabrėžė R.Damulienė.

Meras pabarė

Vyriausiosios tarnybinės etikos atstovė Eglė Ivanauskaitė aiškino, kad klerkams galioja Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklės.

"Šiose taisyklėse nurodoma, kad "jeigu valstybės tarnautojas nesilaiko valstybės tarnautojų etikos veiklos principų, bet kuris asmuo turi teisę pateikti skundą valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos, kurioje tarnauja skundžiamas valstybės tarnautojas, vadovui. Vadovas turi apsvarstyti skundą ir nuspręsti, ar reikia pradėti tarnybinį patikrinimą. Skundas, inicijuotas prieš vadovą, pateikiamas svarstyti asmeniui, priėmusiam vadovą į pareigas. Jis ir turi nuspręsti, ar reikia pradėti tarnybinį patikrinimą", – apskundimo tvarką aiškino E.Ivanauskaitė.

Klaipėdos rajono meras V.Dačkauskas, kuris ir gavo skundą dėl S.Karbausko elgesio, aiškino, kad pirmiausia pasikalbėjo su kritikos objektu.

"Man jis pažadėjo, kad ateityje taip nesielgs. Išklausiau ir kitas puses. Kiti delegacijos nariai tikino, kad tai S.Karbauskas laikėsi ir stengėsi nereaguoti į provokacijas. O kaip ten iš tikrųjų buvo, kas ten žino. Gal vėlesnę naktį tarpusavyje susikivirčijo, gal vyno buvo paragavę?" – svarstė meras.

V.Dačkauskas aiškino, kad jei kas nors jaučiasi įžeistas, turėtų kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo.

"Esame sudarę koaliciją su Tvarkos ir teisingumo partija. Kreipiausi į jų frakciją, kad jie apsvarstytų savo deleguoto nario elgesį. Pats S.Karbauskas turėtų suprasti, kad nebėra paprastas Lapių kaimo bernas, jis yra administracijos direktorius ir turi elgtis etiškai bei adekvačiai", – aiškino V.Dačkauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginijus Kirsnickas

Virginijus Kirsnickas portretas
Gerb.kolegos - galiu patvirtinti ,kad viskas kas pasakyta apie Raimondą Damulienę tiesa .Ir dėl dukros ir dėl sūnaus verslų ir dėl 10 procentų konsultacijoms ir dėl pačios Damulienės veiksmų "MULKINANT LIAUDĮ". Paduokite mane į teismą gerb.Raimonda Damuliene - jei tai ne tiesa . Keista kaip nepaduodate S.Karbausko - juk jūsų reputacija turi būti nepriekaištinga ar ne taip ? Labai įdomios medžiagos galės teismas išsireikalauti iš VVG Pajūrio kraštas , o aš patarsiu kokios reikalauti.... Čia ne paprastam nariui neteikti - slapta. Kas Raimonda Damuliene gali būti slapta viešoje įstaigoje? Ar ko nors nesuprantU

kova

kova portretas
piniguciai-pinigai....

Naujakurė gargždiškė

Naujakurė gargždiškė portretas
Teko pastebėti prieš kelerius metus p. Karbauskį gyvūnų šventėj Gargžduose, jau tada iškart atkreipiau dėmesį, nors nepažinojau, kad čia mūsų rajono valdininkas...koks visas išsitaršęs, marškiniai išdribę iš kelnių, per pilvą matyt netelpa, kostiumas apsipūkavęs. Yra visokių figūrų žmonių, bet dirbant tokį darbą reikia atitinkamai ir rengtis ir suprasti, kad visgi dėmesio centre esi. Todėl visai nenustebau, pamačius straipsnį, kad oficialioj vietoj vaikščiojo pusnuogis, kai rodytis nelabai yra ko. Kažin ką kalbėtų, kai oficialiuose susitikimuose rajono valdžios atstovės su maudymukais pasirodytų?? Etikos ir kultūros tikrai stoka..
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių