Restauruos Jokšų tiltą per Karaliaus Vilhelmo kanalą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos rajone per Karaliaus Vilhelmo kanalą iki 1904 m. buvo pastatyta 10 tiltų, vienintelis išliko tik Jokšų tiltas, kuris įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Šio unikalaus objekto atstatymui Kultūros ministerija skyrė 118 tūkst. eurų.

Vien tik Klaipėdos rajono savivaldybės lėšų paveldo išsaugojimui nepakanka. Reikalingas valstybės dėmesys miestelių ir kaimo vietovėse esantiems reikšmingiems kultūros paveldo objektams, didesnis finansavimas.

"Galimybė gauti finansavimą Jokšų tilto remontui atsirado po nuolatinių pasitarimų su Kultūros ministerija, kuri, atsižvelgusi į savivaldybės išdėstytas finansavimo problemas, į 2022–2024 m. kultūros paveldo objektų tvarkybos regionuose prioritetus įtraukė ir Mažosios Lietuvos techninį paveldą. Na, o šiandien matome ir realų tų ilgų derybų rezultatą – Kultūros ministerija skyrė finansavimą Jokšų tilto restauravimui. Tai labai laukta ir džiugi žinia", – sakė Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Audronė Balnionienė.

Pagal Kultūros ministro įsakymu patvirtintą Nekilnojamųjų kultūros vertybių tvarkybos darbų (paveldotvarkos) finansavimo 2022–2024 m. programą, Jokšų tilto restauravimui 2023 m. skirta 68 tūkst., 2024 m. – 50 tūkst. eurų.

Jokšų tiltas – itin svarbus objektas, bet šiuo metu jo būklė yra avarinė, jis nenaudojamas, tad jį būtina restauruoti.

"Jokšų tiltas – itin svarbus objektas, bet šiuo metu jo būklė yra avarinė, jis nenaudojamas, tad jį būtina restauruoti. Šiems darbams reikia daugiau nei pusės milijono eurų, todėl džiugu, kad paraiška skirti lėšų Jokšų tilto tvarkybai buvo patenkinta, gausime išorės finansavimą ir taip sumažės finansinė našta savivaldybės biudžetui. Projektas tilto tvarkymui jau parengtas, šiais metais vyks rangos darbų pirkimas, o kitąmet jau planuojami ir realūs kapitalinio remonto ir tvarkybos darbai", – teigė rajono savivaldybės administracijos direktorius Justas Ruškys.

Numatyta, kad, tvarkant Jokšų tiltą, nepažeidžiant konstrukcijų, bus demontuotos tilto perdangos, restauruoti ir ištiesinti perdangų metaliniai elementai, restauruoti metaliniai turėklai, atraminiai guoliai, atramos iš plytų ir akmens mūras.

Taip pat bus įrengtas medinis tilto paklotas su atveriama dalimi laivų stiebams praleisti, tiltas bus nudažytas.

Rajono savivaldybės biudžeto lėšomis bus vykdomi ir tilto kapitalinio remonto darbai. Bus įrengtos naujos gelžbetoninių polių atramos viduje, kratinių atramų mazgai bei gelžbetoniniai sparnai, mediniai porankiai ir vielos tinklas ant esamų turėklų, sutvarkytos tilto prieigos.

Taip Jokšų tiltas taps ne tik patraukliu, bet ir veikiančiu nekilnojamojo kultūros paveldo objektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
Vasarą atradome ši tiltą. Îspúdingas. Smagu, kad restauruos. Vaziuosime pasižiúrêti.

As

As portretas
Mano mergautine pavarde buvo Joksaite

Thomas

Thomas portretas
Po šio tilto restauracijos , reikėtu dar ir kitus galimus atstatyti .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių