Seimo rinkimai įgyja pagreitį

Likus vos dviem mėnesiams iki Seimo rinkimų, aiškėja, kad ne visos partijos turi pakankamai vienmandatininkų, ketinančių stoti į kovą Danės, Baltijos, Marių ir Pajūrio rinkimų apygardose Klaipėdoje. Be politikos naujokų, čia bandys kandidatuoti buvę ir esami Seimo nariai, uostamiesčio tarybos nariai ir net europarlamentaras.

Dar – ne kandidatai

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė patvirtino, kad pareiškiniai kandidatų į Seimą dokumentai pateikti jau praėjusį penktadienį, dabar visą mėnesį bus tikrinami jų duomenys.

Po šio patikrinimo, galimas dalykas, dalis pretendentų atkris. Tikrinamas bus ir būsimų kandidatų teistumas, ar pretendentai deklaravo ir tamsiąją savo gyvenimą pusę.

Kitaip tariant, bus tikrinama, ar visi būsimieji kandidatai atitinka Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir Rinkimų kodekso reikalavimus.

„Kandidatų pavardės VRK puslapyje bus paviešintos, kai jie bus oficialiai įregistruoti. Kol kas kandidatai turi galimybę ir atšaukti pareiškinius dokumentus. Jei asmenys užsiregistravo dalyvauti rinkimuose, tai dar nereiškia, kad jie dalyvaus. Kandidatų sąrašai VRK puslapyje vėliausiai bus skelbiami rugsėjo 13-ąją“, – teigė I. Ramanavičienė.

Paskelbė savo kandidatus

Klaipėdoje yra keturios vienmandatės rinkimų apygardos – Danės, Marių, Pajūrio ir Baltijos.

2020 m. jose grūmėsi nuo 10-ies (Danės apygarda) iki 13-os (Marių apygarda) partijų kandidatai.

Prieš ketverius metus šiose apygardose parlamentarų mandatus iškovojo du konservatoriai – Arvydas Pocius ir Audrius Petrošius, „valstiečių“ atstovė Ligita Girskienė bei liberalas Simonas Gentvilas.

Nors VRK oficialiai visų patikrintų kandidatų sąrašus pateiks tik po mėnesio, dauguma partijų savo pretendentų sąrašus jau paviešino.

Savo kandidatus pajūrio regione praėjusį penktadienį paskelbė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Paaiškėjo, kad Danės apygardoje „valstiečių“ kandidatu tapo sportininkas Žydrūnas Savickas, Baltijos apygardoje – dabartinis Seimo narys Dainius Kepenis, Marių – dabartinė parlamentarė L. Girskienė, Pajūrio apygardoje – jūrininkas Romas Karmazinas.

„Valstiečiai“ paskelbė, kad Kuršo apygardoje jiems atstovaus politologas Dovilas Petkus, Palangos apygardoje – Darius Kubilius, Gargždų – dabartinė Klaipėdos rajono vicemerė Violeta Riaukienė, o Šilutės apygardoje – Stanislovas Buškevičius.

Stygius: panašu, kad ne visoms rinkimuose dalyvaujančioms partijoms užteko kandidatų keturioms vienmandatėms apygardoms Klaipėdoje. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Konkurentai jau aiškūs

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arturas Truš patvirtino, kad vienmandatėje Baltijos apygardoje uostamiestyje kandidatuos jis pats, Pajūrio apygardoje – dabartinis aplinkos ministras ir Seimo narys S. Gentvilas, Danės apygardoje – buvusi miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė, Marių apygardoje – dabartinis Klaipėdos miesto tarybos narys Edmundas Kvederis.

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams ir per šiuos rinkimus vienmandatėse Klaipėdos apygardose atstovaus dabartiniai parlamentarai A. Pocius (Baltijos apygardoje) ir A. Petrošius (Danės apygardoje), taip pat Kęstutis Navickas (Marių apygardoje), kuris ir per pastaruosius rinkimus siekė būti išrinktas Klaipėdoje, bet pralaimėjo.

Ketvirtasis kandidatas – konservatorius, dabartinis Seimo narys Arūnas Valinskas jaunesnysis savo jėgas išmėgins Pajūrio apygardoje.

„Nemuno aušros“ kandidatai vienmandatėse apygardose Klaipėdoje – uostamiesčio vicemerė Lina Šukytė-Korsakė (Baltijos apygardoje), Daiva Petkevičienė (Pajūrio apygardoje), dabartiniai Klaipėdos tarybos nariai Vidas Karolis (Danės apygardoje) ir Sergej Mažūga (Marių apygardoje).

Prieš mėnesį partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis vietoj S. Mažūgos buvo įvardijęs kitą Klaipėdos politiką Aleksejų Diukiną, tačiau situacija, matyt, pasikeitė.

Socialdemokratų komanda Klaipėdoje irgi sukomplektuota: Baltijos apygardoje kandidatuos buvęs ilgametis Klaipėdos meras, dabar miesto tarybos narys Vytautas Grubliauskas, Pajūrio – Kęstutis Kvaraciejus, Marių – Jurgita Platakytė, o Danės – Kazys Kuneika.

Regionų partija į Baltijos apygardą per Seimo rinkimus deleguoja Andrejų Bičkovą, į Pajūrio – Rimantą Kairį, į Marių – Aivarą Pocių, o į Danės – Darių Sadecką.

Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatai uostamiestyje: Danės apygardoje – Gediminas Paplauskas, Baltijos – Naglis Puteikis, Marių – Daiva Kazakevičiūtė, o Pajūrio – Viktorija Girinskienė.

Kandidatų užteko ne visur

Per praėjusius rinkimus Seimo mandato Klaipėdoje siekusi Laisvės partijos atstovė Birutė Andruškaitė patvirtino, kad vėl kandidatuos Pajūrio vienmandatėje apygardoje, jos partijos kolega Modestas Skersys kandidatuos Danės apygardoje, o Aivaras Dailidė – Baltijos vienmandatėje apygardoje.

Kandidatų sąrašai VRK puslapyje vėliausiai bus skelbiami rugsėjo 13-ąją.

Marių vienmandatėje apygardoje „laisviečiai“ kandidato neturės.

Tik trijose iš keturių apygardų Klaipėdoje savo kandidatus deleguoja ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRAKŠS).

Pajūrio apygardoje čia ketina kandidatuoti partijos lyderis, neseniai perrinktas Europos Parlamento narys Waldemaras Tomaszewskis, Baltijos – Tamara Šuklina, o Marių – Michailas Andrijanovas.

Seimo rinkimuose debiutuosiančios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vienmandatininkų Klaipėdoje bus tik du – Baltijos apygardoje buvusi ilgametė Seimo narė, anksčiau socialdemokratė, paskui Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (Regionų partijos), dabar „Vardan Lietuvos“ atstovė Irena Šiaulienė, o Pajūrio – Gintaras Martinkėnas.

O Klaipėdos miesto tarybos narys Romaldas Sakalauskas, kuris dar ne taip seniai buvo socialdemokratų gretose, bet netikėtai pakeitė kryptį ir tapo Sauliaus Skvernelio vadovaujamos partijos „Vardan Lietuvos“ atstovu, kandidatuos Kuršo (Kretinga, Skuodas) apygardoje.

Du kandidatus vienmandatėse Klaipėdoje ketina deleguoti ir partija „Laisvė ir teisingumas“ – Baltijos apygardoje – Dovilą Palaimą, o Pajūrio – Svetlaną Gorniakovą.

Taikos koalicija, kuri vienija Darbo partiją, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partiją ir Žemaičių partiją, Klaipėdoje vienmandatėse apygardose taip pat deleguos tik du atstovus. Baltijos apygardos kandidatas – Algimantas Kirkutis (Žemaičių partija) ir Danės apygardoje – Romualdas Milė, atstovaujantis Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijai. Darbiečiai šįkart savo kandidatų Klaipėdoje neturi.

Lietuvos žaliųjų partijos atstovė Ieva Budraitė dienraščiui teigė, kad Klaipėdoje Pajūrio apygardoje patvirtinta vienintelė vienmandatininkė – Greta Ziltrakytė.

Nacionalinio susivienijimo ir Lietuvos liaudies partijos vienmandatininkų kandidatų sąrašo Klaipėdoje sužinoti nepavyko, nes jie neskelbiami, o viešai pateikiami jų atstovų telefonų numeriai neveikia.


Statistiniai duomenys

VRK yra gavusi 17 politinių partijų ir vienos koalicijos kandidatų sąrašų pareiškinius dokumentus dalyvauti spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Iš viso dėl 141 Seimo nario mandato planuoja varžytis 1 769 būsimieji kandidatai.

2020 m. Seimo rinkimuose VRK buvo registravusi 1 754 kandidatus, 2016 m. – 1 415.

Trys partijos susibūrė į Taikos koaliciją (Darbo partija (DP), Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija (LKDP), Žemaičių partija).

Preliminariais duomenimis, daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje turėtų būti 15 kandidatų sąrašų: Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, LLRAKŠS, Lietuvos liaudies partija, Lietuvos regionų partija, Socialdemokratų partija, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno aušra“, Taikos koalicija (DP, LKDP, Žemaičių partija), Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) ir konservatoriai.

Iš viso šios politinės organizacijos kelia 1 755 kandidatus daugiamandatės rinkimų apygardos sąrašuose ir vienmandatėse rinkimų apygardose. Dar 14 asmenų savo kandidatūras kelia patys.

Seimo rinkimuose planuoja dalyvauti 1 112 vyrų (63 proc.) ir 657 moterys (37 proc.).

Maksimalų 141 kandidatų skaičių savo sąrašuose kelia 7 partijos: „Vardan Lietuvos“, liberalai, LLRAKŠS, Lietuvos regionų partija, socialdemokratai, „valstiečiai“ ir konservatoriai.

Galutinis oficialiai registruotų kandidatų sąrašas paaiškės iki rugsėjo 12 d.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

Šaltinis: VRK



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno rinkejas saziningas vargolis mokesciu baudziauninkas

Kauno rinkejas saziningas vargolis mokesciu baudziauninkas  portretas
Tai kad ner ir ka rinktis visi beveik tik ir ziuri kaip papulti prie to auksinio LIOVIO kaip tie parselei nori to skanaus riebaus gauti papo visi ziuri tik sau susikurti gerove uztai ir givename jau daugiau kaip 30 metu europos siknoja GIEDA neesu nei Vaitkaus nei Zemaitaiciaus gerbejas BET UZ VIENA JU KIRI PRABALSOSIU NES VISI KITI IRA DIDELI NULEI!!!!

Už  portretas
EDUARDA VAITKŲ ,geriausias pasirinkimas

Pakeičiau

Pakeičiau  portretas
nuomone todėl ir balsuosime su draugais už REMIGIJŲ Žemaitaitį, už Nemuno aušra
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių