Pereiti į pagrindinį turinį

Rudas vanduo užminė mįslę

2014-09-05 06:18

Dragūnų kvartalo gyventojai jau ne vienus metus vargsta dėl iš krano bėgančio rudo vandens. Šiemet jis tapo tamsesnis ir nepatogumų pridaro vis dažniau. Problema galvosūkiu tapo ir vandentiekininkams.

Bijo gerti ir maudytis

Septynerius metus Dragūnų kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pasakojo, kad problemos dėl rudo vandens prasidėjo vos atsikrausčius.

Gyventojai tvirtino, kad anksčiau nemaloni situacija kartodavosi beveik kiekvieno sekmadienio vakarą. Kitomis dienomis vanduo būdavo švarus.

Šiais metais bėda kamuoja dar labiau, nes rudas vanduo pradėjo bėgti ne tik sekmadieniais. Nepatogumus patiria ne vieno, o kelių kvartalo namų gyventojai. Yra pastatų, kuriuose jis toks teka visą savaitę.

Žmonės ne tik baiminasi tokį vandenį gerti, naudoti maistui, bet ir jame maudytis.

"Prieš rugsėjo 1-ąją reikia vaiką išmaudyti, o vanduo baisus. Nežinai, ar  kuo nors neužsikrėsime. Apie tokio vandens gėrimą jau net nekalbu", – dėstė gyventojai.

Nori švaraus

Pasak Dragūnų kvartale gyvenančio Šilojų gatvės seniūnaičio Aurimo Mockaus, keli namai, kurie pastatyti vieni pirmųjų, su šia problema susiduria itin dažnai.

"Vanduo atrodo labai pikantiškai. Niekas nenorėtų tokio gerti. Šią problemą būtina spręsti. Juk už vandenį mokame nemažai", – komentavo seniūnaitis.

A.Mockaus teigimu, jei rudas vanduo tekėtų viename name, būtų galima įtarti, kad problema yra pastato tinkluose. Tačiau taip yra nemažoje dalyje kvartalo daugiabučių.

Seniūnaitis spėjo, kad bėdų yra visoje sistemoje. Dėl nuolat tekančio rudo vandens gyventojai kreipėsi į įmonę "Klaipėdos vanduo".

"Bendrovės darbuotojai aiškino, kad galėjo įvykti avarija. Po jų esą rudas vanduo tiesiog turi nubėgti. Tačiau tokiu atveju labai dažnai tos avarijos nutinka. Be to, kodėl kiekvieną kartą jį turime nuleidinėti. Juk už vandenį mokame daug", – akcentavo seniūnaitis.

A.Mockus pasakojo, kad po kiekvieno pranešimo įmonė "Klaipėdos vanduo" kažką daro tinkluose, bet problema vėl kartojasi.

"Bandysime vežti vandens mėginius tirti, nors tai ir kainuoja. Norime sužinoti, koks vanduo teka, ar jis nėra kenksmingas. Dragūnų gyventojai tikrai sutiktų kelias dienas pakentėti be vandens, kad problema būtų išspręsta", – teigė A.Mockus.

Mėginius tiria

Iš čiaupo Dragūnų kvartalo namuose tekantis rudas vanduo stebina ir pačius vandentiekininkus.

Įmonės "Klaipėdos vanduo" Vandens departamento
vadovas Aidas Birgėla tvirtino, kad specialistai aiškinasi, kodėl tai vyksta – periodiškai rajone atliekami čia bėgančio vandens tyrimai.

Nustatyta, kad tam tikrais momentais jame padidėja geležies kiekis. Anot A.Birgėlos, dažniausiai taip nutinka pavasarį ir rudenį. Būtent dėl geležies vanduo tampa rudas.

"Iš vandenvietės tikrai neišeina vanduo su per dideliu geležies kiekiu. Dragūnų kvartale yra išvedžioti plastikiniai vamzdžiai. Aplink – taip pat. Keista, kad vandenyje padidėja geležies kiekis. Tokių problemų nekyla net senuose kvartaluose, kur pakloti geležiniai vamzdžiai. O vanduo į šiaurinę miesto dalį atiteka iš tos pačios vandenvietės", – pasakojo vadovas.

A.Birgėla neatskleidė spėjimų, kodėl Dragūnų kvartale gali bėgti rudas vanduo.

"Dar vyksta tyrimas. Kol kas nenoriu nieko komentuoti. Priežasčių, kodėl paruduoja rajono vanduo, gali būti daug. Aiškinamės ir bandysime spręsti šią problemą", – tvirtino vadovas.

A.Birgėla pabrėžė, kad rasti priežastis nėra paprasta, nes tyrimo procesas užtrunka.

"Mes periodiškai imame mėginius. Rezultatai keisti. Geležies kiekis vandenyje, kuris teka Dragūnų kvartalo namuose, tai padidėja, tai sumažėja. Būna ir staigus šuolis, o tada – vėl gerai", – pabrėžė vadovas.

Geležis sveikatai nekenkia

Įmonės "Klaipėdos vanduo" Geriamojo vandens tyrimo laboratorijos vedėja Irena Getautienė ramino, kad vanduo, kuriame aptinkamas per didelis geležies kiekis, nėra kenksmingas žmonėms. Jis tik nemaloniai atrodo.

"Geležis daugiau kenkia vamzdynams, santechnikai", – tvirtino vedėja.

I.Getautienė sakė, kad tyrimų metu vandens mėginiai imami bute ir namo įvade.

Pasak jos, mėginyje, paimtame iš buto, buvo nustatytas normas viršijantis geležies kiekis. Vandenyje, kuris paimtas iš įvado, to nebuvo.

"Atsižvelgiant į rezultatus, būtų galima spręsti, kad problema yra vidiniame namo tinkle. Tačiau tokiu atveju keista, kad su ja susiduria ir kiti pastatai", – komentavo vedėja.

I.Getautienės teigimu, paprastai rudas vanduo bėga po vandens išjungimo, skaitiklių keitimo, avarijos pašalinimo, vamzdžių plovimo. Tada reikia nuleisti vandenį ir palaukti, kol pradės bėgti švarus.

"Keista, kad naujame kvartale tokios bėdos. Gal ten kažkas ne taip sujungta. Be priežasties tokių dalykų nebūna", – samprotavo vedėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų