Pereiti į pagrindinį turinį

Rugsėjo mėnuo – tuščia pinigine?

2016-08-17 17:00

Mokyklinių prekių kainos pribloškė pradinukų tėvus. Pastarieji suskaičiavo, kad šiemet išleisti vaiką į pirmą ar antrą klasę, net ir labai taupant, atsieis apie 150–200 eurų.

Nepigu: mažamečius vaikus auginantiems tėvams šiemet teks plačiau atverti pinigines.
Nepigu: mažamečius vaikus auginantiems tėvams šiemet teks plačiau atverti pinigines. / Šarūno Mažeikos nuotr.

Neįtiko sportbačiai

Rugsėjo 1-oji minimalią algą gaunančią klaipėdietę Iloną labiau neramina nei kelia gerų emocijų. Ji viena augina du nepilnamečius vaikus, todėl guodėsi nežinanti, kaip įstengs nupirkti visus mokyklai reikiamus daiktus.

Dukra eis į pirmąją klasę, o sūnus – į penktą. Pirkinių sąrašas, kurį pateikė mokytojas, – netrumpas. Pradedant uniforma ir baigiant rašikliu, akvareliniais dažais ar "češkėmis".

"Išlaikyti pradinuką kainuoja labai daug. Pamenu, kaip buvo sūnaus atveju – net jei prieš rugsėjį daugmaž viską įsigyjame, po mėnesio vėl ko nors prireikia. Pavyzdžiui, batų kūno kultūrai. Kartą vaikas buvo išprašytas iš fizinio lavinimo pamokos vien todėl, kad, anot mokytojo, atėjo su netinkamais sportbačiais", – kalbėjo klaipėdietė.

Neseniai į parduotuvę pasižvalgyti po mokyklinių prekių lentynas su dukra užsukusi moteris nustėro. Vien kokybiška ir patogi kuprinė, kuri, jos žodžiais tariant, neluošintų vaiko stuburo, kainuoja apie 89–100 eurų.

"Žinoma, yra ir už 15 ar 20 eurų, bet po poros savaičių iš jos nieko neliktų. Tai kas iš to, jei vėl reikės pirkti naują? Kasdien ant savo pečių vyresnėlis tampo po penkis kilogramus, gaila žiūrėti. O mergaitei juk norisi gražesnės, įmantresnės. Baisu net pagalvoti, kiek dar atsieis mokyklinė uniforma. Bet kokiu atveju teks rinktis viską, kas pigiausia, nes paprasčiausiai nėra kitos išeities", – darė išvadas dviejų vaikų mama.

Anot pašnekovės, vienkartinė valstybinė parama mokinio reikmenims įsigyti, kurią sudaro 57 eurai, yra juokinga. Teisę ją gauti turi sunkiai besiverčiantys asmenys. Tačiau šios sumos visoms išlaidoms padengti, toli gražu, negana.

"Didžiąją dalį atiduodi pratyboms ir dar lieka kokiam nors rašikliui, pieštukams ir sąsiuviniams", – skaičiavo Ilona.

Pabrango ir spektakliai

Į antrą klasę savo dukrą leisianti Eglė taip pat pašiurpo sužinojusi, jog vien už būtinus pamokoms pratybų sąsiuvinius jai teks suploti 35–40 eurų. Mokyklinė uniforma kainuos dar apie 20–30 eurų.

"O kur dar bateliai, geresnės pėdkelnės, kanceliarinės prekės, kuprinė, penalas, spalvotas popierius, kartonas, aplankalai sąsiuviniams ir panašiai. Net ir labai taupydama išleisiu apie 150–200 eurų. Tiek šiemet kainuos pasiruošimas mokyklai, nes prekių ir paslaugų kainos labai sukilusios", – teigė pašnekovė.

Taip pat klaipėdietę stebina įvairių renginių, į kuriuos eiti esą liepia patys mokytojai, kainos.

"Vieną dieną vaikas paprašė penkių eurų, nes mokytoja vietoj pamokos vedėsi visus į spektaklį. Apskritai, kaip pasirodymui, tokia suma nėra didelė, bet jei tai vyksta mokykloje ir – vaikams, mano galva, tokia suma yra per didelė. Juk nepasakysi vaikui, kad jis negali eiti kultūrintis, nes mes neturime pinigų. Nesumeluosiu, tąkart reikėjo skolintis iš bendradarbės, nes atliekamų penkių eurų tiesiog neturėjau. Visos pajamos mūsų šeimoje yra griežtai ir tiksliai suskaičiuotos. O apie mokamus būrelius ir užsiėmimus negali būti nė kalbos", – nukirto Eglė.

Gėdijasi prašyti paramos?

Kaip ir kasmet, nepasiturintys klaipėdiečiai gali kreiptis į savivaldybės administraciją su prašymu gauti vienkartinę paramą, kurią sudaro 57 eurai. Ji skirta mokinio reikmenims įsigyti.

Kaip pabrėžė Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Gina Vilimaitienė, minėta suma nepadengia visų mokinio išlaidų. Tik dalį jų.

"Todėl tai yra parama, o ne šimtaprocentinė pagalba", – aiškino G.Vilimaitienė.

Teisė į paramą suteikiama, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 153 eurai.

Kreiptis dėl paramos galima iki spalio 5-osios, tačiau potencialius jos gavėjus tenka raginti tai padaryti.

"Kol kas prašymai teikiami vangokai, gal žmonės bijo, gal nežino. Nors skatiname per mokyklas, socialinius darbuotojus. Bet, matyt, nutiks kaip visuomet ir daugiausia žmonių sulauksime paskutinę dieną. Teikti prašymus galima ir elektroniniu būdu. Tai aktualu tiems, kuriems nemalonu, drovu prašyti paramos", – sakė pašnekovė.

Nuo liepos 1-osios iki vakar dienos vienkartinė socialinė išmoka skirta 300 mokinių.

"Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, tai yra mažiau nei pernai. Ko gero, taip yra todėl, kad kilo minimali alga ir kai kurie nebeteko teisės į paramą", – paaiškino vedėja.

Praėjusiais mokslo metais iš viso parama mokinio reikmenims įsigyti suteikta 1 305 vaikams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų