Pereiti į pagrindinį turinį

Rūšiuotų atliekų nėra kur dėti

2009-01-05 09:00
Rūšiuotų atliekų nėra kur dėti
Rūšiuotų atliekų nėra kur dėti / Vytauto Liaudanskio nuotr. Perpildyta: iki krizės gyventojai esą rūšiavo aktyviau, tačiau ir šiuo metu konteineriai pilnutėliai.

Atliekų tvarkytojai gyventojus veda iš kantrybės. Nors dauguma miestiečių ir sumokėjo už šiukšlių išvežimą, tačiau konteinerių antrinėms žaliavoms tenka su žiburiu ieškoti.

Rūšiuoti neskatina

Šiaurinės miesto dalies gyventojai į redakciją kreipėsi valandą ieškoję, kur išmesti namuose išrūšiuotą kartoną ir popierių bei kelis maišus plastikinių talpų.
Uostamiesčio savivaldybė pripažįsta, kad antrinių žaliavų konteinerių mieste iš tiesų trūksta.

Po savaitės kitos mieste turėtų atsirasti dar 50 konteinerių rūšiuotoms atliekoms. Tačiau vis tiek abejojama, ar jų bus pakankamai, nes savivaldybė įpareigota jais aprūpinti ne tik daugiabučių kiemus, bet ir garažų bei sodų bendrijas.

Šiuo metu mieste stovi 260 antrinių žaliavų konteinerių aikštelių, teigiama, kad trūksta 87 tokių komplektų.

Ieško ir nesuranda

"Kur tie spalvoti konteineriai – padėkite surasti. Su vyru važinėjame nuo universiteto iki Liepojos gatvės galo, nebežinome, kur dėti išrūšiuotas atliekas", – skundėsi 54-erių Marija.

Moteris tikino, kad privačių namų kvartale neseniai apsigyvenusi šeima atliekas rūšiuoti ėmėsi tik naujame būste, nes atsirado vietos.

Kita Kretingos gatvės gyventoja Kristina aiškino, kad, jos supratimu, gyventojai už atliekų rūšiavimą turėtų būti skatinami.

"Vokietijoje už rūšiavimą mažinami išvežimo mokesčiai. Mes su šeima žvejojame ir net pajūryje surenkame šiukšles. Mielai rūšiuočiau, bet kur šiukšles dėti? Mūsų gatvėje šių konteinerių nėra", – guodėsi klaipėdietė.

Miško kvartale surasti vieninteliai antrinių žaliavų konteineriai buvo senokai perpildyti, iš jų kyšojo atkaklesnių gyventojų susmaigstyti plastikiniai buteliai. Mažojo Kaimelio rajone, kur įsikūrė dauguma miesto šviesuomenės, spalvotus varpelius primenančių antrinių žaliavų konteinerių apskritai nėra.

Konteinerius naikina vandalai

"Klaipėda" sulaukė ir daugiau gyventojų skambučių – Martyno Mažvydo alėjos gyventojas tikino, kad, iš pagrindų sutvarkęs butą, sukaupė didžiulę šūsnį laikraščių.

"Apėjau alėją ir neradau nė vieno konteinerio popieriui. Juk galėčiau pasitarnauti, perdirbtų", – piktinosi Alvydas.

Miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus specialistė Renata Chockevičienė "Klaipėdai" aiškino, kad miestiečiai patys niokoja konteinerius.

"Šešiems šimtams daugiabučių namų gyventojų turi būti bent vienas antrinių žaliavų konteinerių komplektas. Šiuo metu jų trūksta, net aštuoni konteineriai yra sudeginti. Kiek jų turėjome, tiek sustatėme", – sakė R.Chockevičienė.

Išveš dukart dažniau

Sodų ir garažų bendrijos tikina taip pat laukiančios šių spalvotų konteinerių. Valdžios namų slenksčius mina ne tik aktyvesnės bendruomenės, pasirodo, rūšiuoti atliekas pasiryžusios net įmonės.

"Minijos gatvės daugiabučio bendrija, Naujosios Uosto gatvės įmonė kreipėsi su prašymu dėl tokių konteinerių, Kretingos gatvėje LCC universitetas taip pat prašo šio komplekto", – dėstė specialistė.

Sausį įsigaliojo naujos miesto komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės. Jose numatytos naujovės turėtų šiek tiek palengvinti šią problemą.

"Naujose taisyklėse numatytas gerokai dažnesnis atliekų išvežimas. Atliekų vežėjai nuo šiol įpareigoti antrinių žaliavų konteinerius tuštinti ne rečiau kaip du kartus per mėnesį. Stambiosios atliekos bus vežamos kartą per savaitę, biodegraduojamos atliekos taip pat bus vežamos kartą per savaitę, tik ne žiemos laikotarpiu", – tikino valdininkė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų