Salvės Baltų vienybės dieną

Šeštadienį Klaipėdoje Laikrodžių muziejaus kiemelyje nugriaudėjo salvės už tris Baltijos valstybes – Lietuvą, Latviją, Estiją. Taip prasidėjo renginys, skirtas Baltų vienybės dienai.

Baltų vienybės diena yra Lietuvos atmintinų dienų sąraše, Latvijoje – tai valstybinė šventė, minima rugsėjo 22 d., pažymint 1236 m. Saulės žemėje įvykusį Saulės mūšį, kuriame susivieniję žemaičiai ir žiemgaliai sumušė ir sunaikino į popiežiaus Grigaliaus IX kryžiaus žygį išvykusį Kalavijuočių ordiną.

2000 m. Lietuvos ir Latvijos Seimai Saulės mūšio dieną – rugsėjo 22-ąją paskelbė Baltų vienybės diena. Beje, rugsėjo 22 d. 18 val. 46 min. Saulė pasiekia rudens lygiadienio tašką. Tačiau šią šventę Klaipėdoje nuspręsta paminėti savaitę prieš lygiadienį.

„Už baltų tautą – šimtmečio Latviją, Lietuvą, Estiją skelbiu saliutą!“ – taip šeštadienį Laikrodžių muziejaus kiemelyje Baltų vienybės dieną pradėjo Klaipėdos apskrities latvių asociacijos „Atpūta“ vadovas Gotfridas Tapinas.

Bet kokia renginio idėja, sietina su vienybe, jau yra vertybė.

Latvijos viduramžių etnografinės kuopos patranka saliutavo baltų tautų vienybės garbei. Baltų vienybės šventė Klaipėdoje surengta keturioliktą kartą.

„Bet kokia renginio idėja, sietina su vienybe, jau yra vertybė. O ypač, kai kalbame apie baltų vienybę, kuri daugeliu atveju istorijoje būdavo viena varančiųjų jėgų arba vilties ženklų tamsoje, būtent todėl šiandieninis Baltų vienybės renginys labai svarbus. Džiugina tai, kad jau kelintus metus iš eilės jame dalyvauja ir estai. Tai jau galime kalbėti ir apie Baltijos tautų vienybę“, – teigė renginio dalyvius atėjęs pasveikinti Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Meras atkreipė dėmesių, kad labai norėtųsi, jog tokie susibūrimai pritrauktų daugiau jaunų žmonių, nes dabar į šiuos renginius ateina daugiausiai pagyvenę žmonės. Esą nesinorėtų, kad susidarytų įspūdis, kad baltų vienybė labiausiai aktuali ir įdomi vyresniosios kartos žmonėms.

„Manau, jei daugiau jaunimo tuo domėtųsi, Baltų vienybė tada išties taptų gražia tradicija“, – pastebėjo V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Š ūdą ji atgavo

Š ūdą ji atgavo portretas
Tokio genocido kaip per pastaruosius 20 metų dar šalies istorijoje nebuvo.Patis lietuviai susideje su iv.plauko užsienio perėjūnais išvogė Lietuvos turtą tebevagia išteklius/kertami miškai pumpuojama nafta irt.t./Išvažiavo apie 1 mln.gyventoju likus didžioji dauguma nuskurde lyglauko pelės.Socialiai neginami.Be medicinos.Be lėšu paprasčiusiam egzistavimui.____Ir bjauriausia kad atsiranda va toki supelijusiais smegenais durniai kap Jonas katri nesamones peza.Susikišk savo sumauta patriotizma ten kur nesutenka

Jonas

Jonas portretas
Visa laimė kad ES, kaip ir daugelyje demokratijų, nėra galimybių atsirasti naujam Neronui , ir diktatas mažoms tautoms nagano ir kalašnikovo ir kerzinio bato lygyje negalimas. O Lietuva neprikausomybę atgavo ne priešindamasi didesnei tautai, bet priešindamasi patvaldystės diktatui , o po to bolševikų vergovei.

>Galima

>Galima portretas
,,Viens - apie ratus, kits - apie batus". Vėl beretinis išradinėja eilinį būdą Rusijai įveikti - daugiau jokių kitų temų nėra :DD)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių