Pereiti į pagrindinį turinį

Saugoma teritorija Klaipėdoje virto arimais

2014-04-04 10:12

Barbariškai suarti laukai, kur prieš daugybę metų yra buvusi gyvenvietė, sujaudino uostamiesčio paveldosaugininkus bei archeologus. Plūgus į praeities reliktų kupiną žemę įbedę žmonės gali sulaukti bausmės.

Žala: kažkas suarė pievą, kuri, praeities žinovų teigimu, slepia buvusios Bandužių gyvenvietės pėdsakus.
Žala: kažkas suarė pievą, kuri, praeities žinovų teigimu, slepia buvusios Bandužių gyvenvietės pėdsakus. / Vytauto Petriko nuotr.

Barbariškai suarti laukai, kur prieš daugybę metų yra buvusi gyvenvietė, sujaudino uostamiesčio paveldosaugininkus bei archeologus. Plūgus į praeities reliktų kupiną žemę įbedę žmonės gali sulaukti bausmės.

Šalia Jūrininkų prospekto gyvenantys klaipėdiečiai nustebo ir nudžiugo, kai pamatė, kad kitapus gatvės kažkas suarė laukus. Kasmet pavasariniai pernykštės žolės gaisrai vargino žmones, nes dūmai smelkėsi į butus ir tepė langus.

Tačiau arimai nudžiugino tik neišmanančiuosius apie miesto praeitį.

Išgirdęs apie įvykį pats apžiūrėti suartą saugomą teritoriją vakar pasišovė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

"Tai nerealu, siaubingas dalykas, tokį plotą išarti!" – neslėpė emocijų L.Kavaliauskas.

Pats apžiūrėjęs arimus paveldosaugininkas išsiaiškino, kad aparta maždaug penktadalis istorinės Bandužių gyvenvietės. Visas kitas plotas gali būti suartas, ten draudžiama tik statyti pastatus.

Šiomis dienomis paveldosaugininkai bandys aiškintis, kam priklauso saugoma teritorija, kas ją suarė.

Senųjų gyvenviečių teritorijoje paprastai yra išlikęs kultūrinis sluoksnis, plūgai gali jį suardyti ir sunaikinti praeities reliktus arba iškelti juos į dirvos paviršių. Šioje vietoje archeologai yra nustatę buvus Bandužių gyvenvietę, kurios kapinės yra kitapus Jūrininkų prospekto – tarp daugiabučių gyvenamųjų namų.

Suarta didžiulė teritorija, tad kaltininkui gresia nuobauda už administracinį teisės pažeidimą. Jei tai yra fizinis asmuo, jam gresia bauda nuo 500 iki 5 tūkst. litų, jeigu tai juridinis asmuo, jam gali būti skiriama bauda nuo 3 tūkst. iki 40 tūkst. litų.

Paprastai vien bauda neapsiribojama, kaltininkas dar turi panaikinti padarinius – nulėkščiuoti ir išlyginti suartą saugomą teritoriją.

Buvusios gyvenvietės vietą, kuri dabar suarta, ketina apžiūrėti archeologai. Šioje vietoje pasižvalgęs L.Kavaliauskas pastebėjo tik poros pastarųjų šimtmečių žmonių gyvenimo pėdsakų.

"Dažniausiai žmonės tikina nežinoję, kad suarė saugomą teritoriją. Tačiau būna ir piktybiškai besielgiančių asmenų", – sakė paveldosaugininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų