Saulę pamaryje užstoja uodų trūklių spiečiai

Į pamarį smalsuolius veja retas reiškinys – Ventėje ir Kintuose į dangų kyla uodų trūklių spiečiai, panašūs į debesis. Gamtininkai tikina, kad antrosios šių gyvių pasirodymo bangos galima tikėtis vasaros pabaigoje.

Klaipėdiečiai, savaitgalį laiką leidę pamaryje, stebėjosi įspūdingais vaizdais. Keliautojams teko akis ir burną dengti dėl masiškai į orą pakilusių uodų. Laimei, šie gyviai nekanda, tik erzina, lįsdami į nosį ir burną.

"Uodai trūkliai gyvena vandenyje ir beveik vienu metu išsirita. Nuo balandžio po truputį jų vis daugėjo, tačiau savaitgalį, smarkiau pašildžius saulei, jų spiečiai ėmė kilti debesimis. Tai tikrų tikriausios šių vabzdžių vestuvės", – tikino Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Virš Kintų savaitgalį pakilusius uodų spiečius buvo galima įžiūrėti kilometro atstumu.

Atrodo, jog dūmai į dangų kyla.

Uodų spiečiai atrodė lyg viesulo stulpai, tad klaipėdiečiams, savaitgalį stebėjusiems šį reiškinį, kilo mintis, kad dega Kintų miškas.

"Atrodo, jog dūmai į dangų kyla. Tačiau toks reiškinys yra puota paukščiams ir kitiems gyviams. Tokiu metu net aklos kregždės išgyventų, jei į sieną neatsitrenktų. Paukščiams bereikia tupėti ant šakų išsižiojusiems, uodai patys į snapą skrenda. Paukščiams maisto ieškoti nereikia", – sakė V.Jusys.

Panašų reiškinį V.Jusys fiksavo prieš dvejus metus, taip pat gegužės pabaigoje.

"Antra šių uodų banga turėtų pasirodyti rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje. Iš tų kiaušinių, kuriuos dabar sudės uodai, išsiris lervutės, o po to ir patys uodai", – kalbėjo V.Jusys.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaciulevičius, \\\\\.../////

Kaciulevičius, \\\\\...///// portretas
---ANTRA banga.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių