Savivaldybių rinkimai baigėsi: koalicijos formulės paieškos

Politinės aistros Klaipėdoje nerimsta, nes nė viena partija ar visuomeninis rinkimų komitetas nesurinko tiek mandatų, kad galėtų formuoti valdančiąją daugumą. Tad naujosios tarybos nariai jau derasi dėl galimų koalicijų. Pirmosios žvalgytuvės prasidėjo dar rinkimų naktį.

Politinis margumynas

Suskaičiavus savivaldybių tarybų rinkimų rezultatus Klaipėdoje, paaiškėjo, kad iš 15 politinių jėgų, siekusių mandatų uostamiesčio taryboje, į valdžią pateko tik šešios.

Tai visuomeninis rinkimų komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda" (9 vietos), Lietuvos žaliųjų ir valstiečių partija (7 vietos), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (6 vietos), Lietuvos liberalų sąjūdis (3 vietos), Lietuvos centro partija (3 vietos) bei rinkimų komitetas "Titov ir teisingumas" (2 vietos).

Kaip ir prognozuota, nė viena partija ar visuomeninis rinkimų komitetas daugumos negavo, tad pirmosios žvalgytuvės dėl būsimos valdančiosios koalicijos prasidėjo dar rinkimų naktį.

Neslepiama, kad miesto tarybos politinę dėlionę gali lemti Klaipėdos mero rinkimų antrojo turo rezultatai.

Kovo 17-ąją dėl uostamiesčio vadovo posto varžysis dabartinis Klaipėdos meras V.Grubliauskas ir Valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus.

Ieško būsimų partnerių

Į miesto tarybą kartu su V.Grubliausku pateko jo kolegos Artūras Razbadauskas, Rimantas Taraškevičius, Judita Simonavičiūtė, Elida Mantulova, Vaida Žvikienė, Arvydas Cesiulis, Vytis Radvila ir Audrius Petrošius.

Jei V.Grubliauskas laimėtų mero rinkimus, į tarybą patektų ir Vidmantas Plečkaitis.

Tačiau net ir tokiu atveju trūktų dar mažiausiai 6 mandatų. Todėl koalicija su kuo nors yra neišvengiama.

"Minčių daug, puikiai suvokiant, kad gautų balsų tikrai nepakanka. Tad koalicija yra būtina. Tam tikri pamąstymai tiek balsu, tiek mintyse, tiek pokalbiuose jau vyksta nuo pat sekmadienio vakaro. Tenka bendrauti su rinkėjų pasitikėjimą pelniusiais politikais, tačiau esu atsakingas žmogus ir, kol neturiu visiškos garantijos, tikrai nenorėčiau per anksti kalbėti", – tiesaus atsakymo išvengė V.Grubliauskas.

Jis mano, kad atsiras tokių tarybos narių, kurie nekels asmeninių politinių ambicijų aukščiau miesto ir miestiečių interesų. Su tokiais politikais esą ir būtų pakeliui.

"Kitu atveju sunku kalbėtis su tais, kurie nelabai nori kalbėtis su tavimi. Tas kalbėjimas apie koalicijas ir galimą darbą kartu turi būti abipusis. Nesu kovingos ir karingos retorikos šalininkas, todėl žinia apie politinę platformą, kuri įgyvendintų tuos rinkimų pažadus, būtų puikus ženklas rinkėjams", – teigė V.Grubliauskas.

Tačiau meras pabrėžė, kad jam sudėtingai įsivaizduojamas politinis derinys kartu su Viačeslavu Titovu.

E.Žukauskas turi šansų?

Koalicijos klausimas aktualus ir "valstiečių" partijai, kuri pirmąkart Klaipėdos savivaldybės istorijoje laimėjo net 7 vietas uostamiesčio taryboje.

Šįkart mandatus iškovojo "valstiečių" atstovai – A.Vaitkus, Vidmantas Dambrauskas, Artūras Bogdanovas, Arūnas Tuma, Viktor Senčila, Ligita Girskienė ir Romaldas Idzelevičius.

Jei antrajame mero rinkimų ture laimėtų A.Vaitkus, sąrašas pasislinktų, ir tarybos nariu taptų dar vienas "valstietis" buvęs krepšininkas Eurelijus Žukauskas.

Tokiu atveju ši partija kartu su meru turėtų 8 vietas taryboje.

"Valstiečių" kandidatas į merus ir jų lyderis Klaipėdoje A.Vaitkus tvirtino, kad rinkimų rezultatai jį labai džiugina, tačiau dėl politinių derybų irgi per daug neatviravo.

"Pradėjome kalbėtis. Kol kas šnekamės su kitais, be V.Titovo ir V.Grubliausko. Klaipėda pavargo nuo politikavimo. Miestas pirmiausia yra didelis ūkis. Mes norime ne kalbėti dešimtmečiais, o spręsti problemas greitai, ypač atkreipiant dėmesį į tai, ką mums sako žmonės ir bendruomenės", – tvirtino A.Vaitkus.

Konservatoriai – kryžkelėje

Šie rinkimai sėkmingi buvo ir uostamiesčio konservatoriams, kurie paprastai Klaipėdos taryboje laimėdavo 3–4 mandatus.

Šįkart jie gavo 6 vietas taryboje, į kurią pateko Arūnas Barbšys, Aidas Kaveckis, Kazys Bagdonas, Andrius Dobranskis, Andrius Petraitis ir Rimantas Didžiokas.

Į pirmąją vietą iš antros rinkimų sąrašo pozicijos reitinguotas A.Barbšys neslėpė džiaugsmo. Tiek daug mandatų miesto taryboje konservatoriai dar nėra gavę.

Šiaip ar taip, balsų daugumos konservatoriai neturi ir jiems teks su kuo nors jungtis.

Šią konservatorių grupę mielai į savo pusę patrauktų tiek dabartinio mero rinkimų komitetas, tiek ir "valstiečiai". Ką rinksis, konservatoriai neatskleidė.

"Tačiau viena aišku, tą poziciją akcentavome ir prieš rinkimus, kad į jokias koalicijas neisime su asmeniu, sulaužiusiu priesaiką. O šiaip esame atviri. Mes manome, kad viena galimybių yra derinti pozicijas ir su V.Grubliausko komitetu, taip pat ir su "valstiečiais". Ar įmanoma būtų kartu dirbti su Nina Puteikiene? Manau, taip. Derinsime, kalbėsimės", – tvirtino A.Barbšys.

Liberalai dar nežinioje

Ne vieną kadenciją Klaipėdoje daugumą laimėdavusių liberalų šįkart rinkimų rezultatai nedžiugino.

Liberalų sąjūdžio atstovai, nuo kurių prieš rinkimus atskilo V.Grubliauskas ir išsivedė dalį kolegų, šįkart gavo tik 3 mandatus.

Naujojoje taryboje dirbs Saulius Budinas, Edmundas Kvederis ir Alina Velykienė.

"Dėl koalicijų paaiškės po skyriaus tarybos posėdžio", – tiek teprasitarė S.Budinas.

Pasiteiravus, ar pavyktų vėl susiburti į vieną komandą su buvusiais kolegomis – visuomeninio rinkimų komiteto "V.Grubliauskas ir komanda" bendražygiais, S.Budinas pakartojo, kad tai bus nuspręsta partijos skyriaus taryboje.

"Ar mus kalbino kas nors jungtis į koaliciją? Kol kas nieko konkretaus nėra. Per mažai laiko praėjo. Kalba visi, bet konkretumo nėra", – nedaugžodžiavo S.Budinas.

Centristai pasiryžę derėtis

Tris savo atstovus taryboje turės ir Lietuvos centro partija, tai N.Puteikienė, Laima Juknienė ir Alvidas Šimkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Realybė

Realybė portretas
Puteikienė šitiek reklamo sau skyrė, šitiek koliojo LVŽS ir Vaitkų, o pati tegavo tris vietas. Dabar jau arogantiškai rinksis įsijungusi tą kvailoką šypsnėlę. O kur planai patapti mere?Puteikis ( meras-prezidentas) Vilniuje susireikšminęs negavo net dviejų procentų. Atsipeikėkit, Šeimyna.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Tos paieškos - tik miglos pūtimas, kaip ir menamas liberalų skilimas. Nuo rinkimų nakties jau aišku, kad daugumą turi dvi broliškos didžiojo kapitalo interesus atstovaujančios partijos - liberalai ir konservatoriai (12 + 6). Visiems kitiems, kaip ir apgautiems ar pramiegojusiems klaipėdiečiams, lieka tik nagus graužti.

...

... portretas
Ar tai nėra tyčinis neteisingas skaičiavimas kad Grubliauskas galėtų formuoti koaliciją? arba tai ko vertas mano balsas jei vistiek komisija nemoka skaičiuoti..?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    5
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių