Seimo narė ištiesė pagalbos ranką ukrainietėms Klaipėdoje

Dvi ukrainietės, pabėgusios iš karo apimtos tėvynės su trimis vaikais, Klaipėdoje patiria išgyvenimus, kurie verčia kasdien keisti nuomonę apie Lietuvą. Atsisakiusios agresyvaus pasiūlymo prašinėti gatvėse pinigų ir brukti praeiviams gėles, jaunos moterys išsigando žadamo smurto. Netrukus po to jų gyvenimas ėmė keistis į gera.

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė apie šių vienišų mamų vargus. Pabėgusios iš bombarduojamo miesto Ukrainoje, Oksana ir Maja atvyko į Lietuvą ir džiaugėsi, kai geranoris mūsų tautietis įleido jas gyventi į butuką uostamiesčio Minijos gatvėje, viename liūdną reputaciją turinčių bendrabučių.

Moterys buvo dėkingos, kad šeimininkas leido pradžioje gyventi nemokamai, kol viena jų pradės dirbti.

Jaunos mamos džiaugėsi geranorių parama ir visokeriopa pagalba, bet labiausiai ieškojo darbo. Viena jų iki šiol važinėja dirbti į paukštyną Vilniuje, kita tuo metu prižiūri abiejų vaikus.

Neseniai vieno labdaros ir paramos fondo steigėjas pasiūlė ukrainietėms rinkti gatvėse paramą pinigais, aukotojams jos būtų turėjusios dovanoti gėlių. Už tokį darbą moterims siūlytas poros dešimčių eurų atlygis per dieną.

Pasitarusios su pažįstamais klaipėdiečiais, jaunos užsienietės tokio darbo atsisakė teigdamos, kad tai panašu į elgetavimą. Tarp jų ir fondo steigėjo kilo konfliktas, kurio metu pabėgėlės išgirdo ne tik keiksmažodžių, bet ir grasinimų.

Po to, kai ši istorija buvo paviešinta, pagelbėti šioms moterims ėmėsi Seimo narė Ligita Girskienė. Šeštadienį ji apsilankė pas ukrainietes ir ėmėsi joms padėti.

L.Girskienės rūpesčiu, mamoms su trimis mažyliais skirtas socialinis būstas – trijų kambarių butas Naujakiemio gatvėje.

Seimo narė neslėpė – kol kas butas yra labai prastos būklės. Bendrovė "Pastatų diagnostika ir statyba" skyrė tūkstantį eurų jo remontui. Iki savaitgalio tikimasi atlikti būtinąjį remontą.

"Savaitgalį tapetuosime, dažysime, klosime grindų dangą ir suvešime baldus. Planuojame perkelti merginas su vaikais sekmadienį", – džiaugėsi L.Girskienė.

Vaikučius prižiūrinti Oksana stebėjosi tokiu geranoriškumu ir pagalba.

Kol kas nežinia, ar moterys naujajame būste turės kuo skalbti rūbus, ant ko gaminti maistą ir kur kloti patalą.

Tikėtina, kad jų abejonės išsisklaidys, kai savanoriai ir geranoriai aukotojai padės joms įsikurti.

Dar viena gera žinia – Seimo narė padėjo Majai įsidarbinti Klaipėdoje. Jau kitą savaitę ji pradės dirbti viename Klaipėdos restoranų. Jai nebereikės važinėti į kitą Lietuvos galą, tuo ypač džiaugiasi jos aštuonmetis sūnelis.

Oksana augina septynmetę dukrą ir devynių mėnesių sūnų. Moterys tikino, kad neturi artimųjų, vyrai mirė arba žuvo.


Šiame straipsnyje: Ligita GirskienėpagalbaukrainietėsSeimo narėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių