Sekmadienį uostamiesčio ir pajūrio gyventojai jungėsi į „Laisvės kelią“

Klaipėdiečiai sekmadienį, palaikydami baltarusius, stojo į Baltijos kelią primenančią grandinę ir prisiminė prieš 31-erius metus patirtą vienybės jausmą, kuris tą kartą Lietuvai iškovojo laisvę.

Rankose – milžiniška trispalvė

Klaipėdoje akcijos dalyvių minia nusidriekė nuo Dangės upės žiočių, Šiaurės rage buvo iškelta milžiniška trispalvė.

Ant Biržos tilto išsirikiavę keli šimtai klaipėdiečių rankose laikė plakatus su baltomis ir raudonomis istorinės Baltarusijos vėliavos spalvomis. Užrašais plakatuose miestiečiai kaimyninės šalies gyventojams linkėjo laisvės.

Yra dalykų, dėl kurių sutariame.

Tačiau ir tai buvo ne pabaiga – visoje Klaipėdos apskrityje žmonės socialiniuose tinkluose viešino įvairiausius taškus, kur sekmadienio vakarą vieni kitiems ištiestė rankas.

Jungėsi nedidelės kaimo bendruomenės, kai kur kaimynas kaimynui tiesė ranką tik per tvorą, kiti transliavo savus susibūrimus socialinių tinklų paskyrose.

Baltarusijos vėliavos spalvomis pasipuošę klaipėdiečiai skandavo esantys kartu su baltarusiais visa širdimi.

Į "Laisvės kelią" priimti visi

Sekmadienio vakarą rankomis susikibo ne tik klaipėdiečiai.

Palangoje, išlaikydami saugų vieno metro atstumą, žmonės gyvą grandinę sukūrė susikibdami ne už rankų, o laikydami metro ilgio Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos vėliavų spalvų juosteles. Bendras akcijai parengtų vėliavų spalvų juostelių ilgis – 750 m.

A. Kazlausko nuotr.

Sekmadienį palangiškiai ir kurorto svečiai rinkosi vienoje iš trijų susitikimo vietų – ties J. Basanavičiaus ir Vytauto g. sankryža, ant Palangos tilto bei J. Basanavičiaus g. ir Birutės al. sankirtoje.

"Palaikymo akcijoje dalyvavo ir senas, ir jaunas, sėkmingas ir mažiau sėkmingas. Sutarė, regis, labai skirtingi žmonės. Net gyvūnai buvo priimti. Dukra parodė į dangų ir įžvelgė ten kelią. Yra dalykų, dėl kurių sutariame. Kelias į dangų ir veda per santarvę, priėmimą kitokio, atjautą ir paramą kenčiančiajam", – įspūdžiais apie "Laisvės kelio" gyvąją grandinę Palangoje dalijosi Erlandas Paplauskis.

Prie "Laisvės kelio" jungėsi ir Klaipėdos rajono gyventojai, rankomis susikibo šilutiškiai bei kretingiškiai.

Sujungė: sekmadienį vieni kitiems rankas tiesė visi – seni ir jauni, skirtingų gyvenviečių gyventojai. / Vytauto Liaudanksio nuotr.

Į uostamiesčio "Laisvės kelią" įsitraukė įvairios miesto įstaigos, renginių organizatoriai, todėl kelias sujungė tas vietas, kuriose jau buvo suplanuoti sekmadienio vakaro renginiai.

Per "Laisvės kelio" akciją giedotas ne tik Lietuvos himnas, skambėjo ir neoficialus patriotinis Baltarusijos himnas "Pahonia".

Sujungė krantus

Rankomis gyvą grandinę sudarė senamiesčio, naujamiesčio, Paupių bendruomenės, su Liepų gatve besiribojančių gatvių gyventojai. Prie jų jungėsi Mazūriškių, Slengių ir Gindulių bendruomenės.

Palinkėjo: klaipėdiečiai baltarusiams siuntė žinutes – plakatuose kaimyninei šaliai linkėjo laisvės. / Astos Aleksėjūnaitės nuotr.

Klaipėdos priemiesčių gyventojai gyva grandine ir vėliavomis sujungė uostamiestį su Klaipėdos rajonu. Sekmadienį vieni kitiems rankas tiesė visi – seni ir jauni, skirtingų gyvenviečių gyventojai.

Prie iniciatyvos prisijungė LCC tarptautinio universiteto bendruomenė, Klaipėdos kultūros bendruomenė, Klaipėdos turizmo ir informacijos centras, Klaipėdos bendruomenių asociacija.

Simbolis: tūkstančiai klaipėdiečių sekmadienį išėjo į gatves, kad gyva grandine stotų į simbolinį "Laisvės kelią", taip išreikšdami palaikymą baltarusiams, kovojantiems už laisvę. / Astos Aleksėjūnaitės nuotr.

"Laisvės kelyje – tvirtas ir ryžtingas klaipėdiečių ir garbių miesto svečių palaikymas broliškai baltarusių tautai kelyje į laisvę", – įsimintiną akciją taip apibūdino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to durnas

to durnas portretas
ar seniai paleido iš durnyno

DURNIUS SU INCIATYVA

DURNIUS SU INCIATYVA portretas
Siūlau organizuti grandinę [visi baltais chalatais ] nuo merijos iki Janušonio sosto [38 m vienoj kedėj ] ir visiems pūsti trimitus

taigi

taigi portretas
> troliams. O tu iš kgb būsi stribuk? Nepatinka lietuvių tautos nuomonė tai plakis prie nomenklatūrininkų ir parsidavėlių.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių