Senamiestyje – stulbinantis įžūlumas: ant šaligatvio išdygo šiukšlių krūva

Pačioje Senamiesčio širdyje, Tomo gatvėje, per keletą naktų ant šaligatvio išdygo tokio dydžio šiukšlių krūva, kad pro ją pėstieji nebegalėjo praeiti. Įžūlių šiukšlintojų veiksmai pribloškė – atliekos krautos tiesiog gatvėje, nors iki atliekų konteinerių jas tereikėjo nunešti keletą metrų.

Prie durų – sąvartynas

"Klaipėda turi būti švari ir tvarkinga. Kiekvieną dieną išeidamas ir grįždamas namo matau daugybę šiukšlių. Nesigilinau, kokios čia problemos, bet kiekvieną dieną matyti tokį vaizdelį tikrai nemalonu nei man, nei miesto svečiams", – skunde Klaipėdos savivaldybei rašė vienas Senamiesčio gyventojas.

Kas ir kodėl suvertė atliekas ant šaligatvio, ėmė aiškintis savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

"Iš atliekų, tam tikrų užrašų ir ant pakuočių likusių ženklinimų galime spėti, kad tai kažkokios įmonės "turtas". Labai tikėtina, kad atliekas kažkas krovė gal net ir naktį. Bet toks kiekis per vieną dieną tikrai nesusidaro. Neįtikėtina, kad dar tokių žmonių yra", – stebėjosi šiukšlynu virtusią vietą apžiūrėjęs Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Šiukšlių krūva buvo sukrauta prie Tomo gatvės 16-ojo namo. Šioje vietoje stovi vienos čia įsikūrusios įmonės atliekų konteineris, ant kurio pažymėta, kad jis skirtas gamybinėms atliekoms, ne komunalinėms.

"Raginame žmones kreiptis, jei tik jie turi žinių, kas taip galėjo pasielgti. Nesvarbu, naktį ar paryčiais, bet kažkas juk tempia šiukšles į viešą vietą ir jas ten krauna. Padoriems žmonėms viskas turi būti aišku. Aš nežinau, ką naujo pasakyti tokiems, kurie gatvėje meta tokius kiekius atliekų. Tiesiog trūksta žodžių", – šiurpo L.Lapinskas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus specialistė Giedrė Budreikaitė priminė, kad Senamiestyje yra daug vaizdo stebėjimo kamerų.

"Policijos pareigūnai, tikėtina, gali stebėti visą Senamiestį. Tik neaišku, kokiu metu tai galėjo nutikti. Jei būtų žinomas laikas, vaizdo įrašus galima būtų atsekti", – kalbėjo specialistė.

Bauda – iki 600 eurų

Atliekų krūvą iš Senamiesčio teko išvežti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) darbininkams. Vyrai rankomis sukrovė didžiausią šiukšlių krūvą į automobilį ir išvežė.

"Šitas atliekas KRATC pašalino. Žinome, kad tai tikrai ne vežėjų kaltė, atliekos buvo vežamos laiku. Tačiau situaciją mes aiškinamės ir tikrai stengsimės, kad šie asmenys, kurie tokiu įžūliu būdu atsikratė atliekomis, būtų surasti", – patikino Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas L.Lapinskas.

Linas Lapinskas: padoriems žmonėms viskas turi būti aišku.

Jis priminė, kad šiukšlintojams grėstų bauda pagal 367 Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) straipsnį.

"Už savivaldybių tarybų patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus gresia bauda nuo trisdešimties iki 140 eurų. Padarius pakartotinį nusižengimą grėstų nuo 140 iki 600 eurų bauda", – priminė L.Lapinskas.

Nuo šio mėnesio ANK 367 straipsnyje jau nebenumatyta pažeidėjams skirti įspėjimą. Nuo šiol nustatytam pažeidėjui iš karto skiriama piniginė bauda.

Užfiksavo kavinių personalą

Aplinkosaugos skyriaus specialistė G.Budreikaitė tikino, kad Senamiestyje tokių problemų kyla ne pirmą kartą.

"Mano spėjimu, čia atliekas sumetė aplinkinių įmonių darbuotojai. Atliekų konteineriai stovi čia pat, už kelių metrų. Ne, negali mat nunešti ir išmesti, sukrovė ant šaligatvio. Matyti nuotraukose, kad konteineriai stovi čia pat. Ta įmonė, kuri yra užsisakiusi juodos spalvos konteinerį, skirtą gamybinėms atliekoms, galėtų taip pat pasekti situaciją, juk šalia jų sukrauta", – kalbėjo specialistė.

Ne tik Tomo gatvėje Senamiesčio grindinys virto šiukšlynu. Netoli Jono kalnelio kartojasi tokia pati situacija.

Aplinkiniai vieną patraukliausių Senamiesčio taškų taip pat baigia paversti sąvartynu.

Savivaldybės darbuotojai yra perspėję ne vieną žinomą maitinimo įstaigą dėl atliekų tvarkymo.

Buvo užfiksuota, kaip kavinių personalas automobiliais vežė pakuotes ir grūdo jas į komunalinių atliekų konteinerius.

"Mes senokai įtariame, kad taip elgiasi barų ir kavinių personalas. Esu ne vieną raštą siuntusi. Juk kiekvieno mūsų namuose per parą nesusidaro toks kiekis kartono pakuočių, kad netilptų į atliekų konteinerį. Vadinasi, kažkas vengia sudarinėti sutartis su vežėju, vengia rūšiuoti atliekas, o antrinių žaliavų nesivargina patys išgabenti – viską verčia į bendrus konteinerius, o jiems persipildžius, krauna gatvėje", – piktinosi Aplinkosaugos skyriaus specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lopai

Lopai portretas
Kur konteineriai ? Uz savaitės sudu centre bus pilna taigi davai už ką mokam

Kabakas

Kabakas portretas
Nu ir ka,dopezdy…

Nesibaigianti netvarka

Nesibaigianti netvarka  portretas
Mane stebina konteinerių pastarymo vietos. Prie įėjimo ant Jono kalnelio visa eilė konteinerių, priešais Baltijos kino teatrą aikštelėje, vėl eilė konteinerių. Ten kur dideli pasivaikščioti išėjusių žmonių srautai, labiausiai matomos vietos, ten sustatyti konteineriai gyventojams. Leidžiuosi nuo Biržos tilto ir iš karto galiu grožėtis dažniausiai perpildytais konteineriais ( ypač po švenčių ir savaitgalių). Einant pro Jono kalnelio šiukšlyną jis dvokia, priversta dėžių ir visokio šlamšto, o kalnelio lankytojai pro juos turi praeiti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių