Senelių globa – už naują įkainį

Klaipėdos "Carito" senelių globos namuose verda aistros dėl padidėjusio mokesčio. Neįgalų tėvą šioje įstaigoje apgyvendinusi šeima piktinasi klebono elgesiu – esą nepanorusiems mokėti brangiau jis parodė duris. Pats kunigas tvirtina, kad tai globotinio artimieji elgiasi negarbingai ir pabrėžia, kad jų senolis neturi būti išlaikomas kitų gyventojų sąskaita.


 

Klaipėdos "Carito" senelių globos namuose verda aistros dėl padidėjusio mokesčio. Neįgalų tėvą šioje įstaigoje apgyvendinusi šeima piktinasi klebono elgesiu – esą nepanorusiems mokėti brangiau jis parodė duris. Pats kunigas tvirtina, kad tai globotinio artimieji elgiasi negarbingai ir pabrėžia, kad jų senolis neturi būti išlaikomas kitų gyventojų sąskaita.

Įskaudino žodžiai

Dėl 83 metų neįgalaus senuko globos "Carito" įsteigtuose senelių namuose pasipiktinimą reiškia pensininko dukra, kuri dienraščiui prisipažino, kad jos širdį itin užgavo nepagarbus globos namams vadovaujančio Marijos Taikos Karalienės parapijos kunigo Viliaus Viktoravičiaus elgesys.

"Paralyžiuoto tėvo globa senelių namuose jau ketverius metus kas mėnesį atsieina po 1,5 tūkst. litų (434, 78 euro). Staiga "Caritas" sumanė pakelti mėnesinį mokestį net 750 litų. Aiškinama, kad nuo šiol mėnuo šiuose namuose kainuos 660 eurų", – dėl pabrangusio mokesčio piktinosi pensininko dukra Laima Jucienė.

Moteris tikino, kad apgyvendindama tėvą globos namuose, su administracija pasirašė sutartį.

"O ji yra ilgalaikė, neterminuota. Klebonas man sakė, kad jis suskaičiavo, kiek kainuoja vieno globotinio išlaikymas per mėnesį, ir tikina, kad viskas pabrango. Tačiau niekas nepaaiškina, kam tie pinigai išleidžiami. Man širdis plyšta. Vos pradėjus aiškintis, išgirdau frazę: "Nepatinka, išeikit ir uždarykit duris", – tikino L.Jucienė.

Moteris svarstė, kad taip paprastai iš globos namų neįgalaus senelio niekas nedrįstų išmesti, jei tik artimieji įteiktų reikalaujamą sumą.

"Tačiau patogiau priimti naują žmogų, senojo atsikračius, kad galėtų pasirašyti kitą sutartį, taikant daug didesnius įkainius", – piktinosi klaipėdietė.

Sutartį pakeis tik teismas

Žodinis konfliktas globos namų vadovo kabinete netrukus gali virsti teisminiu procesu. Privačių asmenų ir "Carito" įsteigtų globos namų buvusios vadovybės pasirašytą sutartį gali nutraukti tik teismas, jei šalims nepavyks susitarti.

"Joje neparašyta, kad sąlygos gali keistis, mokestis – augti. Todėl manau, kad ši sutartis yra pagrindas mums nemokėti daugiau, nei dabar plėšiama", – įtikinėjo moteris.

L.Jucienė mėgino domėtis, kokių sąnaudų reikėtų įkuriant globos namus.

"Aš skaičiavau, kas ir kiek kainuotų. Pati ketinau įsteigti senelių namus. Man atrodo, kad iš žmonių reikalaujama nepagrįstai didelių pinigų", – nuomonę išsakė moteris.

Globos namų vadovas kunigas V.Viktoravičius tikino, kad sutartyje buvę įkainiai jau senokai pasikeitė, o naujas sutartis pasirašė kone visi globotinių šeimų atstovai.

"Tiksliai nepamenu, bet jau prieš dvejus metus buvo pasikeitę įkainiai. Šios moterys nori, kad penkerius metus jų artimasis būtų išlaikomas taikant senojoje sutartyje numatytus įkainius. Tačiau tai yra naudojimasis kitų žmonių sąskaita. Šeima elgiasi negarbingai ir labai negražiai", – nuomonę išsakė klebonas.

Parama nepriklauso

Esą 83-ejų senolis gauna kone 3 tūkst. litų (870 eurų) pensiją, todėl tokioje situacijoje jam nepriklauso jokia valstybės parama.

"Šitos moteriškės norėtų, kad priežiūrai panaudojus 80 proc. jo pensijos, dar ir liktų pinigų. Visi žmonės pasirašė naujas sutartis, o jos nepasirašo, neina į derybas, net telefono ragelio nekelia", – pastebėjo klebonas.

V.Viktoravičius pasakojo, kad senelių globos namų patalpos yra atnaujintos, o tai kainavo nemažus pinigus.

"Kainuoja personalo išlaikymas. Pas mus dirba apie 20 žmonių. Ir mes neturime tiek darbuotojų, kiek norėtųsi, nes tai yra žiauriai dideli pinigai", – apie globos namų išlaikymo sunkumus kalbėjo kunigas.

V.Viktoravičius pripažino, kad trumpalaikis tokių įstaigų finansavimas iš projektinės veiklos neužtikrina jų egzistavimo.

"Tai neužtikrina ilgalaikiškumo ir nuoseklumo. Jei gautume dalelę lėšų, nereiškia, kad po metų jų taip pat gautume. Nejau kas mėnesį sutartis reikės su žmonėmis pasirašinėti? Iš vadinamųjų projektinių lėšų neišgyvensi. Nejau po mėnesio liepsi visiems išsikraustyti, nes nebėra pinigų?" – svarstė globos namų vadovas.

"Šio reikalo nepaliksime"

Paklaustas, ar iš tiesų kalbėdamas su globotinio giminaitėmis parodė klaipėdietėms duris, V.Viktoravičius neišsisukinėjo, sąžiningai pripažino tai pasakęs.

"Taip. O kas belieka, kai iš tavęs tyčiojasi? Buvo aiškinama, kad pasirašyta sutartis, ir malonėkite ją tesėti. O realybę kas įvertins? Pabandykite duonos nusipirkti už tą pačią kainą, kuri buvo prieš penkerius metus", – kalbėjo klebonas.

Tačiau šį pokalbį prisiminusi senelių namuose paralyžiuotą tėvą apgyvendinusi dukra pastebėjo, kad klebono elgesys, jos galva, nebuvo deramas.

"Kaip galima liepti nešdintis žmonėms, kai tėvas tokioje situacijoje? Iš dvasininko pusės tai yra labai negražu. Mes šio reikalo nepaliksime. Tiek metų mokėjome ir nesiginčijome, o štai staiga išgirdome: "Nenori mokėti, eik lauk", – tikino įskaudinta klaipėdietė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja iš Venckų

Skaitytoja iš Venckų  portretas
Kur mūsų policija žiūri ? Tai ką kiek vienas taip gali pradaryti ir nieko jam nebus... Labai turį būti gėda tiems žmonėms. Baisu!!! Gyvena sau ir nieko nebijo. Bet.......

Skaitytoja iš Venckų

Skaitytoja iš Venckų  portretas
Apie kokį širdį ir nuoširdumą jūs rašot. Ponia netgi supratimą neturį. .. Visi žmonės moka pinigus kaip priklauso už savo artimuosius ir skandalą nekelia (nevisi gauna tokia pensija kaip L.Jucienės tėvas) kitiems damoketi iš savo pajamų. Tai kokią jinai verslininkė ? Ar nežino ant kiek pakilo kainuos per keturias metus? Ir minimalūs atlyginimas taip pat pakilo. Ponia turbūt labai mėgsta skandalus. Jūs turbūt skaitėt straipsni "Dėl vyro palikimo- mūšis ". Kaip jie puola ta moteriškė. Ir sąžinės neturį. Nori viska atimti iš tuo mažo vaiką, kur tėvas jam paliko. Aš esu kaimynė tos šeimos, netoliese gyvenu . Mačiau kaip jie gyveno,draugiškai, gražus vaikai .Malonūs žmonės. Nesuprantu ko tos buvusios žmonos nori? BUVUSIOS. Turtą? Tai prie ko jie? Ir kaip išvis galima skriausti vaikus!? Įsibrauti į svetimą namą, pakeisti spynas ir vadovauti ten. Išnešti iš namų svetimus daiktus(daug žmonių kaime matė kaip jie į mašinas krauna).

To Teisė

To Teisė  portretas
Radot ka palyginti :) jei omnitel'is ir baltikum'as pakels ikainius, greiciausiai, zmones ieskos pigesnes alternatyvos ir pereis pas kitus paslaugu tiekejus, arba liks su esamais ir mokes daugiau, bet tikrai nemanau, kad puls bylinetis, kad kyla kainos, ypac jei jos keliamos pagristai. O "poniutei" turetu buti geda isvis viesumoj rodytis, vietoj to, kad padekotu, kad kazkas rupinasi jos tevu, jinai dar akis drasko, mazai mat dar sau pasilieka. Siuo atveju 100% palaikau kunigo pozicija. Be to, manau labai grazus, pilietinis gestas padeti ir tiems, kurie negali susimoketi pilnos sumos, ir nesimaisykit, jiems tikrai padedama ne is "skeltanagiu" sumoketu pinigu, o, manau, tai baznycios ir kitu geradariu nuopelnas.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių