Pereiti į pagrindinį turinį

Šiandien - karščiausia vasaros diena

2013-08-08 10:01

Sinoptikai prognozuoja, kad šiandien uostamiestis sulauks šios vasaros karščio rekordo. 

Oras kais iki 33 laipsnių           karščio
Oras kais iki 33 laipsnių karščio / Shutterstock nuotr.

Sinoptikai prognozuoja, kad šiandien uostamiestis sulauks šios vasaros karščio rekordo. Nors užklupę tvankūs orai Klaipėdos gyventojus ir džiugina, ir vargina, medikų darbo didelė šiluma dar nepaveikė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys informavo, kad pastarosiomis dienomis termometro stulpelis šoktelėjo itin aukštai.

Tikėtina, jog šiandien klaipėdiečius užklups karščiausia vasaros diena.

"Antradienį buvo užfiksuota 30 laipsnių karščio, trečiadienį sulaukėme 30–32 laipsnių, o ketvirtadienį termometro stulpelis gali kilti ir dar aukščiau. Čia – ne sporto varžybos, todėl kalbėti apie rekordus nereikėtų, tačiau karštis gali šoktelėti ir iki 34 laipsnių. Tai būtų karščiausia ne tik rugpjūčio mėnesio, net ir visos vasaros diena", – teigė L.Pakštys.

Pasak jo, tikėtina, kad dėl tvankaus oro naktį į penktadienį laukia audringa naktis.

"Vakariniuose rajonuose numatomi škvalai, lydimi perkūnijų ir žaibų. Tačiau tai – natūralus procesas besikeičiant orams. Įsiveržus šaltesniam orui, susidaro galingi debesys, kurie iššaukia gūsingus vėjus, stiprų lietų ir net krušą. Tiesa, oras iki 20 laipsnių atvės jau penktadienį. Panaši temperatūra išsilaikys ir visą savaitgalį", – žadėjo vedėjas.

Vanduo Baltijos jūroje pastarosiomis dienomis lepina poilsiautojus – besimėgaujantieji bangomis dar gali džiaugtis šiltu – 20–22 laipsnių – vandeniu, kuris savaitgalį šiek tiek atvės.

Ši vasara uostamiestyje, anot meteorologų, prasidėjo anksčiau ir buvo šiltesnė nei praėjusiais metais.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė patikino, kad situacija vakar ir užvakar – stebinamai rami.

"Sulaukėme tik keleto iškvietimų, kai teko pagelbėti nualpusiems žmonėms. Jiems bloga buvo dėl tvankaus oro uždarose patalpose. Kol kas rimtesnių problemų dėl karščio nebuvo užfiksuota", – kalbėjo N.Dambrauskienė.

Medikai neatmeta galimybės, kad žmonės tampa sąmoningesni.

"Gal nuolatos kalama informacija apie būtinybę gerti vandenį, prisidengti galvą kepure ar nebūti saulėje pavojingu metu pagaliau davė vaisių", – svarstė medikai.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro patarimai, varginant karščiui

Karštą bei saulėtą dieną venkite būti saulėje nuo 11 iki 15 val., kai ji yra pati pavojingiausia.

Tepkite odą apsauginiu kremu ar losjonu, likus mažiausiai pusei valandos iki einant į saulę, ir reguliariai būnant joje.

Intensyvus saulės spindulių poveikis vaikams – svarbus odos vėžio rizikos veiksnys, galintis turėti įtakos ir ilgalaikiams odos pažeidimams. Vaikams iki 3 metų apskritai patartina vengti tiesioginių saulės spindulių.

Rinkdamiesi apsauginius kremus atkreipkite dėmesį į saulės faktorių (SPF), kuris nurodytas ant pakuočių. Kuo SPF skaičius didesnis, tuo ilgiau galima būti saulėje.

Nuolatos su savimi turėkite geriamojo vandens. Venkite gėrimų su kofeinu, cukrumi ar saldikliais, nevartokite alkoholio, nes šie gėrimai skatina vandens pašalinimą iš organizmo.

Pridenkite galvą skarele ar dėvėkite kepurę.

Patartina rengtis šviesiais drabužiais, kad jie atspindėtų saulės spindulius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų