Smiltynėje pagerbė negrįžusius jūrininkus

Prie Smiltynėje esančio paminklo „Albatrosas“ ketvirtadienį pagerbti ir prisiminti išplaukę ir negrįžę jūrininkai. Šis jau penktus metus vykstantis renginys – vienas pirmųjų šių metų Jūros šventės akordų.

Skaičiuojama, kad įvairiomis aplinkybėmis toli nuo gimtinės tragiškai žuvo keli šimtai jūrininkų. Ketvirtadienį prie paminklo „Albatrosas“ jie buvo pagerbti tylos minute, jūrininkų bendruomenės nariai padėjo gėlių.

Aidint varpo dūžiams bei trimitų garsams, Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariai iškėlė Klaipėdos bei Kopgalio vėliavas, simbolizuojančias mūsų protėvių vėles ir stiprybę.

Išplaukę ir negrįžę jūrininkai prisimenami kasmet, prasidedant didžiajam Jūros šventės šurmuliui. Ši ceremonija jau penktoji.

Paminklas žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams pagerbti Smiltynėje iškilo prieš penkerius metus. Granitinėse plokštėse iškalti į jūrą išplaukusių, tačiau iš jos negrįžusių Lietuvos jūrininkų, žvejų, buriuotojų vardai, pavardės ir nuskendusių laivų pavadinimai.

Apie tai, jog artėja Jūros šventė mieste byloja ir papuošimai, dygstančios scenos. Ketvirtadienio vakarą 21 val. prie Danės krantinių išsirikiuos Dangės flotilė. Iš viso 15 tradicinių-istorinių laivų.

Kad pastarieji įplauktų, bus pakeltas Pilies gatvės tiltas. Dangės flotilės renginiai vyks keturias dienas. Penktadienį klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus suteikta galimybė paplaukioti šiais laivais po Danės upę nuo Biržos tilto. Kam netrukdys stiebai, tie išplauks į marias.

Tą pačią dieną 19–20 val. Dangės flotilės dalyviai rikiuosis ir numatomas jų paradas. Renginiai istoriniuose laivuose vyks ir šeštadienį, o atsisveikins su klaipėdiečiais sekmadienio rytą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių