Specialistų prognozės kelia nerimą: baiminamasi COVID-19 užkrato protrūkių Klaipėdoje

Visuomenės sveikatos centro specialistai ir medikai nerimauja, kad, prasidėjus naujiems mokslo metams ir mokiniams sugrįžus į pamokas mokyklose, gali padidėti COVID-19 užkrato protrūkių, nes moksleiviai mokysis uždarose patalpose, kur užsikrėtimų išvengti bus neįmanoma.

Šiuo metu tik vienoje Klaipėdos mokykloje COVID-19 serga keli darbuotojai.

Anot Visuomenės sveikatos centro (VSC) Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno, situacija dėl COVID-19 mokyklose kol kas kontroliuojama, nes iki šiol mokinių ten tiesiog nebuvo, tik darbuotojai, tačiau esą viskas dar prieš akis.

Kuo daugiau žmonių vienoje vietoje, uždarose patalpose, tuo didesnė tikimybė, kad po kokių dviejų savaičių COVID-19 atvejų gali padaugėti.

„Logika labai paprasta: kuo daugiau bendravimo, kuo daugiau žmonių vienoje vietoje, uždarose patalpose, tuo didesnė tikimybė, kad po kokių dviejų savaičių COVID-19 atvejų gali padaugėti. Žiūrėsime, kaip šie spėjimai pasitvirtins. Labai norėtųsi, kad visos tos įstaigos laikytųsi nurodytų saugos reikalavimų, bet kaip tai pavyks, nežinau. Nes yra didelių mokyklų, kuriose bus sunku tai įgyvendinti“, – mano R.Grigaliūnas.

Raimundas Grigaliūnas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Esą jau vasaros vaikų stovyklos parodė – kur buvo moksleivių grupės, ten kildavo ir ligos protrūkiai.

VSC duomenimis, vasarą buvo net keli dideli protrūkiai – dviejose stovyklose Klaipėdos rajone, taip pat – Palangoje ir Kretingos rajone.

Vienur sirgo 24, kitose – po 19 vaikų. Jie buvo atvykę iš įvairių vietų.

Manoma, kad galbūt ne visai buvo laikomasi nustatytų saugos reikalavimų.

„Kitais metais mes tai prisiminsime ir iš anksto prašysime pakoreguoti teisės aktus, kad išvengtume panašių dalykų“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

O ar užkratas nuo rudens vėl išaugs vaikų darželiuose, labai priklauso nuo įstaigos personalo, kaip darbuotojai ryte, priimdami vaikus, sugebės įvertinti mažylių sveikatos būklę pagal išorinius simptomus.

„Nuo įstaigų darbuotojų principingumo priklausys ir visų kitų vaikų bei jų pačių sveikata ir saugumas. Vien medikai šios pandemijos nesuvaldys, visi turime stengtis. Rugpjūtį Klaipėdos mieste buvo po du tris COVID-19 atvejus trijuose darželiuose“, – tvirtino R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
Faktas- Izraelyje paskiepyta beveik 100 procentų, dabar ten didžiausias sergamumas. Faktas- paskiepyti ir serga, ir platina, iš miršta nuo covid. Faktas- iš vakar LT nuo covid mirusių trijų žmonių vienas pilnai paskiepytas, du dalinai ( viena vakcina).

tomas

tomas portretas
Gąsdinti nereikia, bet ir vaidinti didvyrius nesveika. Galvokime savo galvomis (kol jas valdome), blaiviai vertinime faktus, nebūkime begemotais ir nebijokime skiepų.

pensininkė

pensininkė portretas
tik nereikia gąsdinti ir stabdyti įmonių ir mokyklų darbo, kas užsikrės susirgs ir pasveiks turės naturalų imunitetą be jūsų vakcinų ar tik dėl to keliate šaršalą ,kad vakcinas nesunaudos, pilkite lauk
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių