Pereiti į pagrindinį turinį

Sprogimo auka namo nesugrįš

2009-05-27 09:00
Žaidimai: šiuose apleistuose garažuose vaikai rado chemikalų, kuriuos susprogdino daugiabučio laiptinėje ir susižalojo.
Žaidimai: šiuose apleistuose garažuose vaikai rado chemikalų, kuriuos susprogdino daugiabučio laiptinėje ir susižalojo. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Iš keturių savadarbio sprogmens sužalotų berniukų medikų priežiūroje liko tik 14-metis Andrejus. Vakar jauniausia sprogimo auka – 8-metis Artūras išleistas iš Vaikų ligoninės. Tačiau vaikas namų nepasieks.

Iš ligoninės – į Vaiko centrą

Po pusantros savaitės, praleistos ligoninės palatoje, berniukas išvažiavo ne į namus, o į Šeimos ir vaiko gerovės centrą.

Sprogimo sužalotu mažamečiu esą tėvai nesirūpino, nelankė ligoninėje. Nudegintą veidą ir ranką besigydantis berniukas, pasak Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų, neva pats prasitarė, kad nenori grįžti į namus.

Penkis vaikus auginanti šeima jau keletą metų įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Prieš mėnesį iš šių namų Vaikų teisių apsaugos tarnyba jau išsivežė pustrečių metukų mergaitę ir ketverių berniuką.

Vakarykštis sprendimas negrąžinti Artūro į šeimą jo tėvų nesujaudino. Šeimoje apsilankius žurnalistams, namiškiai net nežinojo, kad berniukas iš ligoninės į namus nebus parvežtas.

„Artimiausiu metu teismas turėtų spręsti šių tėvų valdžios apribojimo klausimą. Šeimoje situacija nėra gera. Vaikams ten tiesiog nėra vietos, jiems augti labai blogos sąlygos“, – apgailestavo Vaikų teisių apsaugos tarnybos vadovė Gražina Aurylienė.

Žaizdos gyja

O gegužės 14-ąją Sulupės 11A name savadarbio sprogmens sužalotas 14-metis Denisas vakar jau vaikštinėjo kieme. Vaikas kepure nuo saulės slėpė veidą, kol kas ji nuo nudegimų nukentėjusiai odai yra labai pavojinga.

„Tris dienas pabuvau ligoninėje, jau viskas gerai. Veidas gyja, randai kažin ar bus matyti“, – neslėpdamas džiaugsmo kalbėjo paauglys.

Vaikinui sprogimo liepsnos nutvilkė veidą, rankas, pradžioje medikai būgštavo dėl berniuko regėjimo.

„Nebėra šašų, gyja gerai, nors tada skaudėjo baisiai“, – aiškino berniukas.

Kito namo gyventojas 14-metis Romualdas kol kas retai teišeina į kiemą, vaikui žaizdos gyja prasčiau, nors jo sveikata taisosi sparčiai. Blogiausia būklė 14-mečio Andrejaus. Berniukui amputuota ranka, artimųjų spėjimu, vaikas Kauno klinikose praleis dar daug laiko.

Ne pirmos aukos

Penktasis sprogimo dalyvis 19-metis Denisas, kuris, kaip įtarta, ir padegė savadarbį sprogmenį, kol kas nesurastas, nors, dienraščio žiniomis, jaunuolį aplinkinių namų gyventojai dar matė šiame rajone. Pasak ikiteisminį tyrimą atliekančios 3-iojo policijos komisariato tyrėjos Janinos Šunokienės, kriminalistai dažnai užsuka į šį kiemą.

„Kalbėjome ir su nukentėjusiais vaikais, ir su šio namo gyventojais“, – tikino tyrėja.

Esą jaunuolio asmenybė nustatyta, nors išgerti mėgstančio vaikino rasti neva neįmanoma.

Pareigūnai tikina išsiaiškinę, iš kurios apleistų garažų masyvo vietos vaikai parsinešė chemikalų.

Tyrėjai aptiko šešias talpas su įvairiu kiekiu sausų sidabro miltelių bei grunto „Surik“.

„Štai čia radome tas skardines. Čia visi renka ką tik randa. Metalo vežasi, visokių chemikalų, dažų. Kartais žmonės net rūbų susiranda. Atvažiuoja senų plytų ar kitų statyboms tinkamų medžiagų. Tačiau nei pats, nei draugai daugiau nebelįsime čia ieškoti chemikalų“, – pasakojo sprogimo dalyvis Denisas.

Garažų kooperatyvas „Nevėžis“ šiuo metu jau sparčiai likviduojamas, kone kas savaitę čia liepsnoja gaisrai.

„Mano brolis prieš mėnesį rado rūgšties. Su draugais jie bandė išpilti ją ir apsidegino. Broliui nudegė veidas, akies vokas. Kitam berniukui – koja, teko gulėti ligoninėje“, – pasakojo 13-metė Virginija.

Iki šiol aplinkinių namų paaugliams šie garažai buvo pagrindinė žaidimų aikštelė, bet po sprogimo vaikai tikino į juos nebelendantys ieškoti chemikalų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų